Recension: Active Value Investing – Vitaliy Katsenelson

Active Value Investing är en väldigt bra bok som beskriver min egen stil väldigt bra. Vitaliy Katsenelson argumenterar för att börsen som oftast inte går bull eller bear, utan snarare mest sidledes. Och när börsen mestadels går sidledes så är buy-and-hold inte nödvändigtvis den bästa strategin eftersom det då enbart blir utdelningarna som utgör vinsten. Självklart är det svårt att träffa bottnar och toppar, men kanske är det inte heller så viktigt att göra just det? Jag köper på fundamentala grunder, jag gör värderingar, men det är sällan jag vill behålla någonting för evigt. Jag är helt enkelt en väldigt aktiv värdeinvesterare.

Inledningen av boken är väääldigt lång och är fylld av intressant statistik. Statistiken beskriver det han berättar om att börsen inte alltid går just upp eller ner, vilket gör att man måste vara aktiv om man ska överavkasta. Personligen tycker inte jag att man behöver lägga en tredjedel av boken på att förklara varför stock picking är så viktigt, även om det förstås är väldigt viktigt. När jag läste så kändes det lite som att han predikade för de redan troende, men samtidigt förstår jag att långt ifrån alla läsare är som jag.

En intressant iakttagelse han gör som många bör få med sig är att det kan ta längre tid än man tror att nå den genomsnittliga avkastningen via indexinvestering. “Alla vet” att index har gjort ca 10% per år i snitt, men om man investerar vid fel tillfälle kan det med dålig tajming ta så lång tid som 30 år innan man har uppnått det snittet. Så när vi i blindo rekommenderar indexfonder som bra även på 5-10 års sikt så kanske det är ett bra råd, men det kan också vara något som direkt leder till att man underpresterar det historiska snittet, även om man såklart följer index.

En intressant sak kring utdelning som jag inte kände till så bra är att det i USA tidigare var högre skatt på utdelning än kapitalvinst vid försäljning vilket ledde till att många bolag valde att återköpa aktier istället för att dela ut pengar. Detta är nu ändrat så att skatten är den samma, men den utdelningskultur vi har i Sverige har ännu inte tagit fart i USA vilket gör att en mycket större del av bolagens värderingar består av spekulativa delar. En aktie värderas förstås utefter bolagets förmåga att skeppa vinster till aktieägarna, och när så inte sker så handlar det förstås mycket mer om att spekulera i vart priset ska gå framöver, och när pengarna inte delas ut så tycker man att priset ska upp.

Det här en av de bästa böcker jag läst om investeringar, inte bara för att den beskriver min filosofi på ett bra sätt, utan även för att den är fylld av lärdomar, oavsett vad man själv har för syn på marknaden. Målgrupp tycker jag är de som har hållit på med aktier ett tag och läst en del böcker redan. Långsiktiga buy-and-hold-investerare bör verkligen läsa denna bok. Man behöver inte hålla med om allt som Vitaliy Katsenelson skriver, men man bör ändå läsa och reflektera innan man drar sin egen slutsats om hur man vill agera på marknaden.

Läs den här boken! Den finns hos t.ex. BokusAdlibris och CDON.

Glöm inte att kolla in mina andra boktips!

Mvh,
Snåljåpen

3 comments

  1. Väldigt kul att du recenserar böcker! På så sätt fick jag upp ögonen för “Why are we so clueless about the stock market”. Många nybörjare köper nog in “The intelligent investor” när det i själva verket borde vara denna bok istället man borde börja med…

Leave a Reply