Vilket jämförelseindex ska man använda?

Så här på kvällskvisten sitter, som ofta, jag och TryggFramtid och diskuterar livets stora problem över Google Talk. Tidigare har vi löst Rysslandskrisen, avfärdat bolag som saknar utdelning och dessutom hyllat Graham (jag ogillar honom inte, oavsett vad folk tror). Idag är den stora frågan: vilket jämförelseindex ska man jämföra sig mot?

När jag tittar i min kontograf på Avanza så har jag den sista tiden jämfört mig mot SIXPRX, alltså Six Portfolio Return Index. Anledningen är att det ett brett index som inkluderar utdelningar, vilket alltså är mest representativt för den typ av portfölj jag förvaltar. Frågan jag ställer mig är dock: bör jag inte istället jämföra min portfölj mot en möjlig alternativavkastning?

Jämförelseindex använder jag för att rättfärdiga den tid jag lägger ner på börsen och investerandet. Om jag inte överpresterade mitt jämförelseindex på lite sikt så vore det såklart mer rationellt att investera i en indexfond som följde indexet utan någon ansträngning från min sida. Problemet är förstås att det, mig veterligen, inte finns någon indexfond som följer SIXPRX-indexet. Så vad spelar det för roll om jag slår mitt jämförelseindex om jag ändå inte kan följa det på ett enkelt sätt? Blir det inte bara teoretiskt trams då? Jag skulle knappast ha råd, courtagemässigt, att köpa samtliga bolag i indexet och vikta om löpande.

Avanza Zero är som bekant helt gratis och följer SIX30RX, ett lite smalare index av de mest omsatta bolagen, också inklusive utdelning. Är det inte Avanza Zero, eller SIX30RX-indexet som jag ska jämföra min portfölj mot? Jag menar att mitt jämförelseindex bör vara den alternativavkastning jag kan uppnå utan insats.

Hur tänker ni? Vad är ett bra jämförelseindex?

Mvh,
Snåljåpen

13 comments

 1. Jag jämför mig mot SIXRX, vilket är samma sak som SIXPRX med skillnaden att i det senare indexet får inget innehav väga mer än 10%. Då jag inte har någon sådan begränsning själv så passar SIXRX mig bättre. Vad gäller fonder så är jag rätt säker på att Handelsbanken har en indexfond som följer just SIXRX.

  1. Det finns en fond hos Handelsbanken verkar det som ja, däremot tar dom en hiskelig avgift för den på 0,65%! Det är absolut inte okej i mina ögon för en indexfond, oavsett hur icke-passiv förvaltningen av den nu må vara.

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Det beror väl på vad man köper för aktier/bolag. Köper man mycket småbolag tar man ju i regel större risk och borde således jämföra sig mot något småbolagindex. Köper man mycket aktier från utlandet så kanske ett globalt index vore mer rättvist.

  I grunden borde man jämföra sig mot något som har samma risk. Standardavvikelse är ju ett vanligt mått för att jämföra risk, men det är ju kanske inte helt rättvisande mått…

  1. Spelar det roll hur portföljen ser ut? Är inte anledningen att jämföra mot “vad jag kunde ha fått” för att se om det är värt att investera själv? Åtminstone resonerar jag så.

   Varför tycker du att indexet ska efterlikna portföljen?

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Eftersom man bör ta hänsyn till risken. Du kan ju annars lika gärna kunnat jämföra dig med 1 slumpmässig aktie för att se “vad du kunde fått”.

 3. Är frågan rätt ställd då och vad avser du med frågan? Riskexponering, volatilitet och tidsperiod måste vara en del i valet av index.

  Vill du ha samma riskexponering och volatilitet så tror jag att du kommer hamna i en indexliknande portfölj med ett flertal poster.

  Så för att kunna svara på din fråga krävs mer info tycker jag.

 4. Frågan är väl *om* man ska jämföra med ett index ö.h.t. Jag gör det och jämför med både SIXRX och OMXS30 men mest för att det är kul att se hur det går, relaterat till nånting annat. T.ex. har jag ett par amerikanska bolag (PM och MCD) i portföljen och de ingår ju inte i dessa index så man kan ju fråga sig om jämförelsen är applicerbar eller inte. Du har väl också bolag i din portfölj som inte handlas på stockholmsbörsen, exkluderar du dessa när du jämför eller hur gör du?

  1. Som jag skrev ovan: Spelar det roll hur portföljen ser ut? Är inte anledningen att jämföra mot “vad jag kunde ha fått” för att se om det är värt att investera själv? Åtminstone resonerar jag så. Varför tycker du att indexet ska efterlikna portföljen? Jag jämför mot ett index jag kan följa passivt och gratis för att se om min tid på börsen är rättfärdigad.

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Precis så tänker jag, men nu är det SIX30RX som fonden följer och inte SIXPRX, men det är väl en detalj egentligen. Resonemanget håller jag med om :)!

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Så resonerar jag också, att man ska jämföra mot den passiva alternativavkastningen. Finns det någon anledning till att man bör använda ett index som är likt portföljen? Typ amerikanskt index ifall man har många amerikanska innehav?

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply