Snåljåpen läser: årets topp 3!

Nu är semestern slut och det är därmed dags att sammanfatta vad jag tagit mig igenom. Jag tänkte att jag ställer upp en liten topplista över de 3 bästa titlar jag läst i år, att sammanfatta allt skulle ta hela veckan. Att läsa är något av det mest rogivande jag vet, och när jag dessutom kan jobba på min personliga utveckling samtidigt, ja, då är jag i himlen.

1.

Bäst i år har Vitaliy Katsenelsons bok Active Value Investing varit. Det här är numera min stående rekommendation till de som redan läst en del och snöat in sig på värdeinvestering. Det är en bok om att lära sig tjäna pengar även på kort sikt genom att använda Benjamin Grahams principer tillsammans med mer moderna tankar om hur marknaderna rör sig. Det är absolut inte en bok man börjar sin investeringskarriär med men definitivt någonting man bör läsa. Om man, som jag, gillar värdeinvestering och investerar på fundamentala grunder så är denna bok som en skänk från ovan.

Active Value Investing finns hos BokusAdlibris och CDON.

2.

2:a på årets topplista är Mariusz Skoniecznys bok Why Are We So Clueless About the Stock Market? Sedan jag läste den så har jag börjat rekommendera den till höger och vänster till i stort sett alla. Ni som säger att man ska börja med Intelligent Investor har helt uppenbart missat denna nya klassiker. Mariusz förklarar på ett enkelt och begripligt sätt varför man ska äga aktier och hur aktiemarknaden egentligen fungerar. Egentligen så har ju aktiemarknaden i sig ingenting med aktier som investeringar att göra, och det är den distinktionen som är viktig att förstå redan från början.

Why are we so clueless finns hos BokusAdlibris och CDON.

3.

3:a på listan är en del i Jack D. Schwagers serie om market wizards, nämligen Stock Market Wizards. Det här är en bok fylld av intervjuer med olika traders som alla har gemensamt att de rejält överpresterat index. Den röda tråden mellan dessa människor är svår att hitta i deras filosofier, och kanske är det just det som är den viktigaste lärdomen? Det finns inte en enda gyllene väg som passar för alla. Hur många anhängare Buffett än har fått så är hans filosofi långt ifrån den enda som fungerar för att tjäna pengar på aktier. I det här inlägget har jag skrivit några av mina viktigaste lärdomar jag tagit med mig från boken.

Stock Market Wizards finns hos BokusAdlibris och CDON.

Självfallet har jag läst fler böcker i år, men dessa 3 utmärker sig lite extra. Samtliga är läsvärda om man inte tidigare gjort det, oavsett om man redan känner sig som en aktieguru eller inte.

Just nu håller jag på med en intressant bok av Daniel Peris som heter The Strategic Dividend Investor. En bok som handlar om, rent krasst, att alla bolag som inte delar ut pengar är värdelösa. Alltså inte värdelösa som i dåliga, utan det finns inget värde i att äga dessa. Det här är en poäng som jag är redo att hålla med om, åtminstone så är det omöjligt att värdera bolag som inte delar ut pengar, så tipset från mig är att hålla sig borta. Än så länge är boken väldigt läsvärd, men då har jag ändå bara läst strax över halva, jag får återkomma med en mer uttömmande recension om ett par veckor (mitt lästempo har gått ner drastiskt nu när semestern är slut).

Strategic Dividend Investor hos Bokus, Adlibris och CDON

Har ni läst några bra böcker i år? Jag tar gärna emot boktips!

Ps. Glöm inte att kolla in min “långa” lista med boktips. Ds.

Mvh,
Snåljåpen

5 comments

  1. Definitivt nr 2 på listan ovan, den borde alla börja med. Annars har du tradingguiden som är väldigt generell och är mer en grundkurs i hur börsen och marknaden fungerar än hur du som investerare ska approacha den. Börja med nr 2 och säg vad du tycker så rekommenderar jag nästa :)!

   Mvh,
   Snåljåpen

 1. Många verkar vilsna i djungeln av investeringsmöjligheter, vilket inte är förvånansvärt. Lika svårt har de flesta att bestämma sig för en investeringsstrategi. Snåljåpen har valt att göra en fundamental analys och sedan slå till. Andra lutar åt att TA- analysen är den bästa, som underlag för ett beslut. Vem har rätt? Jag tror alla och ingen. Det ska nog till lite tur och tillfälligheter för att få ett fetare konto för varje år.
  Snåljåpen läste i en bok att börsen går sidledes (konsoliderar) oftare än att trenda. Jag tror att det är den allmänna uppfattningen.
  Om det är sant frågar jag mig hur det är möjligt att profitera på aktier under dessa perioder utan att använda derivat?
  Att hitta den rätta timingen måste vara omöjlig? Köpa och behålla vid upptrend och sälja vid nedtrend och konsolidering.
  Den som bommar att sälja vid neg. trend förlorar väl lätt den vinst som ackumulerades vid uppgången?
  Dividenden är en förklaring till framgång, men en optimal strategi finns väl ändå inte, utan att använda några av de hjälpmedel, som står till buds?
  Hälsningar
  Loppan

  1. Det finns såklart ingen gyllene väg som passar alla, däremot tycker jag att de böcker ovan är läsvärda oavsett vilken filosofi man väljer. Det är böcker som ger perspektiv och en bra inblick i hur andra tänker, oavsett hur man sen själv väljer att tänka.

   Utdelningsinvestering känns som den absolut lättaste investeringsstilen för att få en bra avkastning. Om man däremot ska slå index så krävs det lite mer än att man bara hittar bolag som delar ut mycket pengar.

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Citat: ” Om man däremot ska slå index så krävs det lite mer än att man bara hittar bolag som delar ut mycket pengar.”

  Just det vad gör ni nu när börsen sjunker snabbt?
  1. Säljer aktierna för att återköpa på lägre nivå? Risken finns att nedgången är tillfällig med högre förlust än vid stillasittande?
  2. Derivat?

  Hur tänker ni och hur agerar ni?

Leave a Reply