Den sista tiden innan ett val så är det vanligt att politiska tankar fyller hjärnan, för mig speciellt tankar om skatt. På twitter idag så såg jag en video länkas som jag faktiskt inte sett tidigare. Det var Martin Borgs dokumentärfilm som han spelade in inför valet 2006. Själva tanken med filmen är precis som den fd. socialdemokratiska partisekreteraren Gustav Möllers sa att “Varje felanvänd skattekrona är en stöld från folket”, och det är med precis den inställningen som Martin Borg ger sig ut för att se vart våra 1 200 miljarder skattekronor egentligen tar vägen. Oavsett vilken politisk läggning man har så tycker jag det är uppenbart att ALLA vill att våra skattekronor används så effektivt som möjligt, och i den här dokumentären får man iallafall en känsla av att så inte är fallet. Speciellt tittar han närmre på föreningar och ändamål som har svårt att få finansiering själva och därför söker bidrag av staten. Frågan man kanske ska ställa sig är: om ingen är beredd att sponsra en förening med sin lön, varför ska vi då göra det med våra skattekronor?
Dokumentären är bara en timme lång och är väldigt lättsam och rolig, trots det dystra ämnet. Martin Borg gör upplevelsen väldigt avslappnad på dalmål med en stor gnutta distans. Har ni en timme över så tycker jag definitivt att ni ska prioritera att titta på detta.
Mvh,
Snåljåpen
Har du sett uppföljaren som hade premiär den 19/8 ?
SvD recenserar den http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/skattesloseriet-i-filmform_3831820.svd
Den heter “Någon annan betalar” , jag har sponsrat filmen 🙂
den kommer på hans youtubekanal senare https://www.youtube.com/user/DevellBorgs
Det finns flera bra filmer där
Nej det har jag inte. Väntar på att den dyker upp på youtube! Kul att du sponsrat, det är nobelt ;).
Mvh,
Snåljåpen
Tack för det fina dokumentärtipset. Det var mycket uppskattat!
Tack för du tog dig tid ;). Tyckte själv det var väldigt lättsamt och underhållande.
Mvh,
Snåljåpen
Synd att det inte går mer sånt på TV. För dagens politiker är hetl fokuserade på att göra av med så mycket pengar som möjligt, att utöka “sina” imperier, det är bara att höja skatten oavsett syfte enligt vänstern. Folket är politikers bankomat för vänstern. Pengarna måste ju räcka till buttlers i tunnelbanan, “gratis” internet och andra “viktiga” saker. Man hör alrig en politiker tala om effektivitet och att vara rädd om skattekronorna (andras pengar). Dock så är man “girig” om man vill behålla något av det man arbetar ihop, enligt vänsterns förvirrade resonemang, det är väl så det blir med för mycket luft innanför pannbenet.
Håller helt med! Ikväll är det dock utfrågning med Gustav Fridolin och det ska bli riktigt smaskigt att se på!
Mvh,
Snåljåpen
Filmen var välgjord men tangerar en del frågor som går att peta i otroligt mycket men som är roligare att försöka förklara hur man vill ha i stället.
1) Vi bygger herarkier sedan rövartiden och de som sitter högst i toppen har alltid berikat sig. Det gäller företag såväl som politik. Alla befintliga riksdagspartier lever i samma historiska värdegrund så kan vi påverka detta genom att rösta? I så fall på vad? Är det ett problem som måste fixas?
2) Läckaget av skattepengar till bowlingbanor och slipstensmuseum är också svårt. För det första så kan vi ju fråga oss vilket samhälle vi får om vi säger nej till allt sådant. Tillslut kommer vi ju ner på om vägar ska finansieras av de som åker på dem. Var går gränsen? Dessutom så ställer ofta de som är kritiska dessa kostnader mot vård, skola och omsorg men hur vet vi att dom inte fått tillräckligt med pengar?
Många av dom platser som människor helst lever på har relativt högt skattetryck medan det omvända inte självklart är sant. Alltså handlar livskvalité förmodligen snarare om en nations vision och förmåga att omsätta vision till praktik än hur många hatthantverkare man kan döda med lägre skatter.
Del 2: https://www.youtube.com/watch?v=vdi-Lg9pwkY&feature=youtu.be