Sponsrat/gratis courtage – Genialisk idé?

Jag vet inte vart jag hörde om det här med gratis courtage först, kanske var det på börspodden, kanske var det någon amerikansk blogg eller någon annanstans. Oavsett vart det var så är det ett intressant koncept som kanske bör utforskas lite närmre.

Det är ganska många som önskar om att nätmäklarna och bankerna ska ge gratis courtage på återinvesterade utdelningar, men det är inte riktigt det jag tänker på här och nu. Det jag tänker är att jag som aktieägare har såklart en förkärlek till produkterna som mina bolag producerar. T.ex. har jag Bahnhof som internetleverantör hemma, när jag spelar på internet använder jag Betsson (kanske borde byta till Unibet), osv. Hade jag ägt Axfood hade jag säkerligen handlat där istället för på ICA där jag nu är en väldigt trogen kund.

Min tanke är att de flesta aktieägarna har en bias mot produkterna från de ägda bolaget, men hur kommer gratis courtage in i bilden? Jo, eftersom aktieägarna har denna bias så skulle företagen såklart vilja ha så många aktieägare som möjligt. Desto fler aktieägare, desto fler lojala kunder, och ägarna kanske är de mest lojala och lönsamma av alla? Därför kanske konsumentbolag likt Axfood och ICA själva sponsra courtaget i aktien för att locka till sig en bredare ägarbas. Jag tänker att bolaget själva sponsrar courtage i inköp men inte i försäljning, för att på så vis sponsra det långsiktiga ägandet och inte bara skapa likviditet i aktien. Kanske bör de också sponsra courtaget vid återinvestering av utdelning eftersom detta också främjar ett långsiktigt och lojalt ägande. Extra spännande vore det om man kunde skapa någon form av konstruktion som gjorde ägarna återbetalningsskyldiga till företaget ifall man nu skulle göra sig av med innehavet inom 12 månader, då pratar vi verkligen främjad långsiktighet!

Vad tänker ni? Är det inte en idé som bör utforskas närmre?

Mvh,
Snåljåpen

4 comments

  1. Har inte Industrivärden ett sådant aktieägarprogram, där man återinvesterar utdelningen automatiskt och gratis ?
    Har för mig jag hört -sett det någonstans…

  2. Intressant tanke men känns svårt för affärerna så som Axfood att räkna hem en sådan deal, när deras marginaler redan är så pressade. Men tanken i sig att typ Avanza låter oss återinvestera utdelningarna är det verkligen tummen upp för! 🙂

  3. Hos nätmäklaren Aktieinvest.se (ägs av Aktiespararnas Riksförbund) så återinvesteras utdelningen kostnadsfritt på både VPK och ISK om man önskar (går att stänga av).

  4. Riktigt bra idé som säkert skulle funka väl om företaget, tex axfood gjorde en kampanj av det. Kanske skulle vara lite trixigt att genomföra men med ett sammarbete med avanza eller nordnet skulle ju dessa kunna sponsra courtaget då det kan vara ett sätt att locka nya kunder.

Leave a Reply