Lärdomar från Stock Market Wizards av Jack D. Schwager

Market Wizards är en numera kultförklarad intervjuserie som även gett mig inspiration till mitt eget lilla projekt. Boken är släppt i flera versioner, har fått uppföljare och har nu fått flera tillägg vilket gör att det är en näst intill perfekt intervjuserie. Jack D. Schwager skrev boken för att han ville ta reda på om det fanns någon röd tråd bland alla framgångsrika traders som år efter slår index. Vissa av de intervjuade objekten har lyckats prestera över 100% årligen flera år i rad, de allra flesta med väldigt korta och små draw-downs. Vad sägs om +71% per år i 8 år, där den sämsta månaden någonsin var -5%?

Såklart finns det flera i boken som kanske enbart haft tur, men det finns ändå gemensamma nämnare mellan dessa handlare, och alla kan ju inte ha tur? Här tänkte jag lista upp dom saker som jag snappat upp under de månader som jag tagit mig igenom den här boken. Med 10 minuter tunnelbana så hinner man inte komma speciellt långt på en vecka ;).

Cut your loosers short
Det odödliga begreppet som numera blivit en klyscha, men det finns ju en anledning till att det blivit en klyscha, och någonstans på vägen verkar det som om vi har glömt bort varför. Även Warren Buffet pratar om att begränsa sin nedsida, han gör det genom att köpa bolag med en stor margin of safety, men det finns förstår fler sätt. I Market Wizards pratar handlarna ofta om att man bara ska köpa när man är väldigt säker på att aktien ska gå upp, och om den istället går ner 5% så är det dags att överge aktien direkt. Det folk ofta gör fel är att dom säljer aktien och sen inte tittar tillbaka, men om man blivit utstoppad och aktien fortsätter ner och sen kommer till ett läge när du anser att det återigen är intressant att köpa, varför skulle du då inte köpa? Alltså: sälj vid nedgång, men lämna inte aktien, nya lägen kan uppstå!

Hitta ett system som passar dig!
Väldigt många nybörjar försöker leta efter det perfekta systemet, systemet som berättar exakt vad du ska köpa, när du ska köpa och hur mycket du ska köpa. Sen ska systemet dessutom berätta när man ska sälja! Flera av de intervjuade objekten i boken pekar på att deras system och strategier minsann inte är speciella, att det mer handlar om att hitta ett system som passar din personlighet. Det finns många sätt att tjäna pengar på börsen, men alla strategier passar inte alla människor. Det är ett psykiskt stålbad att fortsätta köpa i en nedgång precis på samma sätt som det kanske känns fel att köpa en aktie som redan har gått upp mycket. Saken är den att båda dessa ageranden kan vara väldigt bra sätt att tjäna pengar, men alla klarar inte av att hantera dessa strategier. Flera av de intervjuade kandidaterna har strategier som är direkta spegelbilder av varandra, men samtliga lyckas överprestera index. Det viktigaste är att lära känna sig själv, och det kan man bara göra genom att sätta in sina pengar på kontot och börja handla. Såklart är det bra att ha en strategi att utgå ifrån, men tänk på: Du formar strategin, strategin formar inte dig!

Disciplin, disciplin, disciplin!
Samtliga säger att disciplin är den största framgångsfaktorn, och disciplin kommer i flera skepnader. Disciplin att lägga alla timmar på analys som krävs, disciplin att alltid köpa exakt den mängd som man bestämd på förhand, disciplin att sälja ifall din strategi säger att du ska sälja, sist men inte minst: disciplin att stanna utanför marknaden ifall marknadsförhållanden är ogynnsamma.

Om du inte vet varför du är i en position, så kommer du inte veta när du ska sälja
Det betyder egentligen att du kommer sälja när volatilitet och prisrörelserna skrämmer dig, och det leder sällan till en bra trade. Se alltid till att vara glasklar över varför du köper och vad du tänker göra ifall det inte går som du tänkt dig.

Blanka inte
Många av de framgångsrika intervjuade objekten jobbar inte alls med blankning något speciellt, de allra flesta har tagit korta positioner, men det är väldigt sällan en del av strategin. Bara för att en aktie är dyr betyder det inte att den ska gå ner inom någon överskådlig framtid. Arcam från i år är ett perfekt exempel, den var värderingsmässigt dyr på 150kr, den var inte billigare när den nosade 1129kr, men det krävs en idiot för att våga gå emot den trenden. Enda gången jag kan bli intresserad av att blanka är ifall jag vill blanka ett bolag och köpa ett annat i samma bransch för att eliminera marknadseffekten, dock är det oftast svårt då jag vill blanka bolag där det inte finns några aktier att låna.

En annan negativ sak med blankning är att du har en begränsning för hur mycket du kan tjäna. Aktien kan gå ner till 0, men den kan inte gå lägre än så. Det finns däremot ingen begränsning för hur mycket du kan förlora, vilket inte riktigt känns som en bra deal!

Kontrollera din risk!
Att kontrollera risken och att minimera förlusterna är  nog det i särklass viktigaste man får med sig från denna bok, och just det här med riskkontroll kan ju hanteras på flera sätt.

Diversifiering är  ett klassiskt sätt att begränsa risken från det enskilda innehavet. Om en aktie kraschar ner till 0 så är det inte lika farligt om det var en aktie av 100, om det däremot var din enda aktie så är det tack och god natt.

Stop-loss är ett annat klassiskt sätt att begränsa risken från en förlust i den enskilda aktien. Om aktien ligger på 80 kr och du tror den ska gå upp så kan du lägga en automatiskt försäljning på 75 kr ifall aktien nu skulle gå ner istället för upp. Stop-loss är bra för att få bort sin egen hjärna ur ekvationen och göra dumpandet till ett icke-beslut. Såklart finns det ju en avancerad diskussion att ha kring stop-loss och hur bra det faktiskt fungerar vid riktigt stora kursflyttningar där omsättningen samtidigt är låg, men den diskussionen hör inte riktigt hemma här.

I poker-världen så är spelarens största skräck tilten. Tilt är alltså motsatsen till att vara inne i ett flow när allting går rätt, tilt är alltså när allting går emot en. Man är helt bergsäker på sina trades och sina innehav, men ändå får man fel varje gång. Att hantera detta rent psykiskt är ofta riktigt svårt, när motgångarna blir många så blir det svårt att tänka klart, och samtidigt som man kanske har förlorat en del pengar så blir pressen att vinna tillbaka dessa pengar alldeles för stor. Ett sätt att hantera detta på är att minska sina positionsstorlekar vid motgångar tills dess att man hittar tillbaka till sitt flow igen. Många jobbar också likadant åt andra hållet och ökar positionerna när de är inne i ett flow, dock är det ingenting som jag förespråkar då jag inte tror att sannolikheten för en bra trade ökar enbart för att den föregående gick bra.

Katalysatorer (catalysts)
Någonting som jag börjat intressera mig mer för på sista tiden är det här konceptet med katalysatorer. Det handlar egentligen om att om en aktie är undervärderad så behöver det inte betyda att den nödvändigtvis ska gå upp, någonting måste inträffa för att värderingen ska hamna rätt. Dessa händelser kan vara allt ifrån en kvartalsrapport, naturkatastrofer eller FED-beslut. Poängen här är att om man är kortsiktig så räcker det inte med att köpa en aktie bara för att den är billig, det måste finnas en anledning till att uppvärderingen väntar runt hörnet. Har man en väldigt långsiktig portfölj och besitter en enorm mängd tålamod så kanske man har tid att vänta, men även då kan det vara värt att tänka ett slag extra. Om en aktie är undervärderad med ca 30% och uppvärderingen inte kommer förrän om 4 år, då kanske inte avkastningen blir så himla fantastisk ändå? Personligen kommer jag i framtiden tänka lite mer på detta när jag köper “billiga” aktier.

Plocka in nya innehav
Ett misstag jag gjort många gånger är att jag har sprungit på ett köpläge i en aktie, men inte haft några pengar tillgängliga att investera för. Jag har tänkt att: jag gillar ju alla innehav i min portfölj och tror på dom på lång sikt, så jag kan ju inte sälja! Men sanningen är den att när en möjlighet visar sig så bör man jämföra denna möjlighet mot samtliga innehav i portföljen, om nyinvesteringen har bättre avkastningspotential en ett befintligt innehav: byt!

Vänta inte på en rekyl
Många kvalitetsaktier som jag är intresserad av känns ganska dyra i dagsläget men marknaden bara vägrar lugna ner sig. Aktierna går upp varje vecka och det där köptillfället jag väntar på dyker aldrig upp. Här är Starbucks ett perfekt exempel som sett dyr ut sedan tidernas begynnelse, Google likaså. Här på hemmaplan har vi AarhusKarlshamn som ett perfekt exempel, HEXPOL likaså. Jag var tveksam på AarhusKarlshamns värdering för ett år sen, men sista 12 månaderna har aktien gått upp nästan 50%. När vi tittar på riktigt fina kvalitetsbolag så är det svårt att hitta ett ordentligt köpläge, istället tror jag det är bättre att man köper på en gång och ifall det nu skulle bli ett komma en rejäl dipp: köp ännu mer. Den som väntar på ett köpläge i Starbucks kommer aldrig att bli aktieägare.

Stock Market Wizards finns hos BokusAdlibris och CDON.

—————————————————–

Egentligen finns det många fler saker jag lärt mig ur boken, och det finns många saker jag redan visste som jag dock börjat tänka på igen. De punkterna ovan tycker jag dock är de viktigaste som jag fått med mig från denna bok även om den är matnyttig även om man redan känner till detta. Boken är väldigt lättläst och gjort i intervjuform med korta kapitel, så den passar minst lika bra på stranden som på tunnelbanan, det är alltså ingen bok man behöver isolera sig med för att kunna ta sig igenom.

Mvh,
Snåljåpen

2 comments

  1. Med tillräckligt många traders därute så är chansen att åtminstone några av dom presterar siffror som du skrev. Det är nog mest tur men en stor gnutta sunt förnuft.

Leave a Reply