Tillväxthysteri!

Skrivet 10:e december 2012.
tillväxthysteri

Varför är det en sån jävla tillväxthysteri hela tiden? Det snackas om tillväxt och framsteg, men vad är egentligen framsteg? När den första bilen tillverkades så var det ett framsteg, när den tusende bilen tillverkades så var det inte ett framsteg även om folk gärna tycker det. Är det framsteg att massproducera någonting, eller är det framsteg att producera någonting nytt?

Det tjatas om att vi ska få upp BNP och levnadsstandard i de fattigare länderna i världen osv. Ja visst, det låter jättebra. Alla ska vi väl få ta del av välfärden? Men vad är välfärd? En ökad välfärd innebär tydligen att alla ska ha råd att äta sig mätta, alla ska få jobba, alla ska ha rätten att köra sin egen bil, äga sin bostad. Dvs. ökade utsläpp, ökad miljöförstöring, ökad konsumtion osv.

Vi ska också bli flera på jorden. Det är varje människas rätt att få ha hur många barn som helst, eller inga alls. Men om jag vill ha 8 barn ska minsann ingen annan få ta den rätten ifrån mig. Men vi har inte hur mycket resurser som helst, vi kan inte både öka konsumtion och öka befolkningen. Är det verkligen framsteg att flera personer konsumerar mera och förbrukar begränsade resurser fortare? Vi kan inte odla mera mat i oändlighet, vi har begränsat med odlingsbar jord och att bränna ner Amazonas för att kunna föda upp kor känns inte riktigt som rätt väg att gå.

Självklart vill jag bekämpa svält och öka välfärden, men jag visste inte att det var beroende av att vi i västvärlden också skulle konsumera mera? Min konsumtion ökar varje år, jag tjänar mer pengar varje år, jag kör större och dyrare bil (kanske inte varje år), jag äter mer och dyrare mat varje år, hur mycket jag än tänker efter så tror jag att jag blir en sämre och sämre världsmedborgare varje år.

Mänskligheten har hittills tagit sig över flera större hinder; istider, pesten, kristendomen och flera världskrig bland annat. Allt har mänskligheten överlevt även om det kanske inte gick helt smidigt genom alla problem. Men den stora frågan kvarstår, kommer vi att överleva vår nästa problemställning? Kommer vi att överleva oss själva?

Slut på söndagsgnäll!

Mvh,
Snåljåpen

4 comments

  1. Vet inte om du såg på Skavlan i fredags, men Bill Gates var med. Som du antagligen vet ägnar han sig numera mest åt filantropi i sin välgörenhetsorganisation, och han sade något intressant: Ju mer välstånd man har, desto mindre människor föds det. Och jag tror det ligger något i det – det räcker med att kolla på barnafödandet i västvärlden jämfört med tredje världen.

    Så jag tror definitivt ökat välstånd (framför allt i de fattigare delarna av världen) är en viktig beståndsdel i att motverka en eventuell framtida överbefolkningskatastrof.

  2. Det var väldans vad det gnälldes idag. Sur över att det gick ner i fredags eller råkade du bara öppna en burk surströmming i tron att det var inlagda kräftstjärtar?

    Nä kom igen nu Snålis. Imorgon blir det bättre 🙂

Leave a Reply