Opportunity cost: vad är det egentligen?

Här sitter jag i lunchrummet helt själv och filosoferar lite över det här med opportunity cost. Vad betyder det egentligen? Och är det bara ett investeringsbegrepp eller går det att tillämpa i vardagen också?

Opportunity cost-tänkandet kan vara väldigt användbart för oss snåljåpar som försöker att spara mer. När man går förbi Espresso House efter lunchen och suktar efter en finkaffe, då tänker man ofta: ska jag köpa eller ska jag inte köpa? Men vad innebär det att INTE köpa? Är det bara en njutning man går miste om? Tänk om man istället skulle ta de 38 kronorna som den här stora cappuccinon kostar och lägga dessa på någonting annat? Om man hade sparat undan dessa 38 kronor till 10% ränta så hade dessa pengar efter 30 år hunnit bli över 600 kronor. Eller kanske man skulle ta dessa 38 kronor och köpa 38 st godisbitar för? Njutning 38 gånger istället för denna engångskaffe. Man jämför ofta ett köp mot att inte köpa, men poängen är väl egentligen: vad kan jag köpa istället?

Opportunity cost är just detta, kostnaden är det alternativ som man går miste om genom att välja det man väljer. Jag kan inte köpa både kaffet, godispåsen och spara pengarna samtidigt, och alternativkostnaden (opportunity cost) är alltså det som man inte får. Egentligen så ska man beräkna det i ekonomiska termer, spara pengar eller betala av lån? Vad är räntan för sparandet och vad är räntan för lånet? Om du sparar pengarna så är räntekostnaden din alternativkostnad. Alltså kostnaden för ett alternativt val. Men jag tycker alternativkostnaden kan tillämpas i alla situationer, en kostnad behöver inte vara ekonomisk, kanske betalar jag i blod, svett och tårar?

När jag sätter vardagens småkronor i ett större perspektiv och på ett lite längre sikt så har jag ofta svårt att rättfärdiga den där kaffekoppen. I praktiken har jag varit dålig på att tillämpa detta den sista tiden och det kanske är just därför som mitt snålprojekt dragits igång, men när jag nu går förbi pressbyrån eller någon annan lockande affär på vägen så tänker jag istället: vad är dessa pengar värda om 10 år?

Hur gör ni? Köper ni kaffet lägger upp en bild på instagram under #YOLO eller tänker ni steget längre? Har jag gått för långt?

Mvh,
Snåljåpen

5 comments

 1. Om du gått för långt vet bara du själv. Själv köper jag kaffet ibland men skippar att instagramma om det. Jag tycker samtidigt inte man får vara dumsnål. Vill du så gärna köpa det där kaffet just där och då, köp. Skippa okynnesköpandet av vad det nu kan vara istället. Om jag aldrig skulle tänka på annat än att snåla och hålla igen då skulle livet bli ganska torftigt.

 2. Kanske dags att börja använda uttrycket alternativintäkt 😉
  Att du reflekterar och väljer bort kaffet tycker jag bara är ett sundhetstecken, helst om du ska dricka kaffet själv. Är man så sugen på kaffe att det inte kan vänta en halvtimma eller två har man nog större problem än bara den ekonomiska aspekten…
  Personligen tror jag att ens utgifter har ett direkt samband med ens omgivning och vänskapskrets; har man väldigt många vänner som man aktivt träffar (och som dessutom har -en i mina ögon- slösaktig livsstil) tror jag utgifter lagda på fika, kaffe, krog etc snabbt ökar. Är man bland vänner vill man kanske inte framstå som en, ursäkta uttrycket, snåljåp. Även om jag tycker det är vettigt att inte ta den där kaffen av ekonomiska skäl är det inte många svenssons som delar den anledningen tror jag; “en kaffe har väl alla råd med”.

  Jag är ganska duktig på att inte spontanhandla onödigt krafs, typ kaffe, godis och tidningar. Tyvärr slarvar jag lite när det spontaninköp av mat p.g.a. dålig planering. Valet jag då ställs inför blir att stå hungrig och törstig 2,5 timmar på ett tåg, eller att göra dito men med full magen. Valet är i detta fall ofta lätt.

 3. Kan också tillägga att köpa en själv köpa en kaffe på vägen hem bara-för.att inte tillför mig någonting. Det är en ganska skön känsla att inte finna någon tillfredsställelse i sådana utgifter..

 4. Tyvärr röker jag cigaretter!
  Köper limpvis a 495:- . Den dagen jag slutar med det kan jag inte som nu jämföra vissa kostnader inför ett köp exvis 3 x 495:- etz.
  Många ev inköp ser nu väldigt billiga ut i förhållande till de 495:- som går upp i rök + allt annat elände.

Leave a Reply