Dags att börja spara? – Läs mina tips först!

börja spara

Januari är här, gymmen är fyllda av nyårslöftestränare och inflödena till nätmäklarna har aldrig varit större, många vill börja spara. Jag har nästan egna nyckeltal som jag kan mäta inflödena med utan att för den sakens skull få informationen från mäklarna. Sanningen är den att antalet mejl till mig med investeringsfrågor korrelerar fantastiskt med nettosparande, och januari har inte varit något undantag. Majoriteten av alla mejl jag får just nu handlar om folk som vill komma igång med sitt sparande, därför tänkte jag att jag skulle ge lite tips för en bra start!

Utbildning är allt

När jag säger att utbildning är allt så menar jag såklart inte högskolepoäng, jag menar såklart den egna utbildningen. Att ta hand om sina pengar är egentligen inte särskilt svårt, men om man ger sig in i leken med dåliga förutsättningar från början så är risken stor att man bränner sig och aldrig kommer tillbaka. Det jag vill trycka på extra hårt är förstås vikten av att utbilda sig själv. Hade du gett dina pengar till en placeringsrådgivare som aldrig läst en enda bok om investeringar? Förmodligen inte. Vad får dig att tro att du är lämpad att placera dina egna pengar helt utan utbildning?

Vägen för att bli en bra investerare är lång, men alla långa vägar börjar någonstans. All form av investering handlar om att förstå företagsekonomi, företagens utveckling styr världen, inte tvärtom. Att börja sin investeringskarriär med att köpa gymnasielitteratur i företagsekonomi känns kanske inte helt rätt, istället tycker jag att ni ska börja med att läsa Mariusz Skoniecznys bok Why are we so clueless about the stock market? Läs gärna min recension här.

Why are we so clueless about the stock market? finns på bl.a. Bokus, Adlibris och CDON.

Startportföljen

Innan ni får för er att börja köpa bolag så rekommenderar jag som sagt å det starkaste att ni börjar läsa på. Nu vet jag hur det är att vara hungrig och vara startsugen, så för att ni ska kunna skapa er en bra grund så kommer jag här rekommendera 3 fonder som utgör en bra bas fram tills dess att ni hittar inspiration och kunskap till att göra egna val.

Avanza Zero
Avanzas flaggskeppsfond som är HELT gratis. Alla administrationskostnader tas ur marknadsföringsbudgeten vilket är någonting som vi sparare lever gott på. Fonden följer SIX30RX-indexet vilket betyder att du automagiskt kommer att få en bra exponering mot Stockholmsbörsens 30 mest handlade aktier. En urstark grund!

SPP Aktiefond USA
SPPs indexfond mot den amerikanska börsen. Fonden är tänkt att följa MSCI USA Index, Net Return-indexet vilket innebär en exponering mot USAs stora och mellanstora börsnoterade bolag. En perfekt fond om man vill åt USA!

Swedbank Robur Indexfond Asien
Det finns fler länder i världen än Sverige och USA. Robur har här en Asienfond som följer MSCI AC Asia Ex Japan-indexet. Alltså ett index som representerar Asien om man bortser från Japan. Det finns många Asienfonder som mäter mot detta index varav nästan ingen överpresterar. Detta är en indexfond med 0,2% avgift, ett riktigt bra alternativ!

Jag skulle lägga 50% i Avanza Zero och 25% i de andra två. Detta ger en bra grundexponering till en väldigt låg avgift, en perfekt start.

Sammanfattning

Nu har ni en bra början! När ni väl läst ut den rekommenderade boken så kommer ni titta på börsen med helt andra ögon. Vissa kommer överge drömmen om miljonerna medan andra kommer taggas ytterligare. När ni känner er redo att gå vidare så finns en hel bunt boktips att tillgå här på sidan.

Vad det gäller banker så rekommenderar jag att man använder sig av Avanza eller Nordnet. Jag har använt Avanza sedan länge men tycker att Nordnet är ett fullgott alternativ.

Lycka till!

Mvh,
Snåljåpen

6 comments

 1. Haha… det här inlägget är som skrivet för mig, jag suger åt mig allt, överallt! Tack! Sedan måste jag ju också ta ut det som jag tycker är bäst. För alla tycker olika om hur man ska göra! Jag är precis i början med denna ekonomi-fonder och aktier. Jag försöker förstå mig på, lära mig och inte tusan är det lätt. Alla knepiga ord när det handlar om fonder och aktier men det kommer, sakta men säkert! För jag vill förstå mig på vad jag gör och vad som händer… (pssst… det är faktiskt roligt ;))

 2. SPP Aktiefond USA följer MSCI USA och inte Russell 1000. Dessutom exkluderar fonden många av innehaven i index (den har drygt 500 mot indexets ca. 630) pga sin etiska profil. Den som vill ha bättre diversifiering och komma närmare indexet väljer rimligen Swedbank Robur Indexfond USA för samma avgift.

  Jag förstår inte heller varför Swedbank Robur Indexfond Asien beskrivs som globalfond – en beskrivning normalt reserverad för indexfonder som följer MSCI World eller MSCI AC World – när den bara täcker en specifik region?

  De flesta akademiker, som Burton Malkiel, brukar rekommendera att nybörjare köper kapitalviktade globalfonder. Det går att förstå “överviktningen” mot Sverige genom AZ, men varför göra godtyckliga avvikelser som att exkludera Japan och utvecklingsländer i Sydamerika? Vore det inte isåfall rimligare med bara SPP Aktiefond Global och AZ, trots 10 punkter högre avgift för den förra? Det blir förstås mest spekulation när det sägs väldigt lite om varför just den här fondfördelningen rekommenderas.

  1. Självklart har du rätt i att fonden följer MSCI USA Index, net return och ingenting annat. Det är jag som blandat ihop morningsstars kategorijämförelse för USA-fonder med fondens egna jämförelseindex. Det ber jag om ursäkt för.

   Att Roburfonden beskrivs som en globalfond är en felskrivelse av mig, det är ändrat till asienfond eftersom det är vad det ska vara. Tanken är däremot att Asienfonden ska bidra till en bra global exponering eftersom vi genom de andra fonderna har exponering mot hemmamarknaden och mot den största marknaden. Majoriteten av alla globalfonder har en extrem övervikt mot USA vilket jag inte gillar.

   Jag exkluderar Japan pga. landets strukturella problem, det är ett beslut som jag tar baserat på min egna erfarenhet och gör därmed generella rekommendationer utifrån detta.

   Jag har inte på något sätt påstått att det här är en perfekt portfölj, men vill man komma igång med sitt sparande så anser jag att det här är en utmärkt start. Vi kan argumentera optimisering i timtals kring detta, det viktigaste är dock ett enkelt och bra råd som får läsarna att börja spara. Jag hoppas att mitt inlägg lyckades med det samtidigt som jag tar åt mig av din kritik.

   Tack för dina synpunkter!

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply