InXL – mitt hetaste case just nu

inxl

InXL är ett litet anonymt bolag på First North som egentligen inte gör speciellt mycket ljud ifrån sig. Om ni aldrig hört talas om det så är det egentligen inte så himla konstigt. Någonting som iallafall jag hört talas om är Avensia, ett av InXL’s dotterbolag, som är anledningen till mitt intresse för aktien.

InXL beskrivs på Avanza som en “IT-koncern som levererar anpassade IT-system till kunder inom ett flertal branscher.”, en väldigt ospännande och osexig beskrivning. Är det en konkurrent till Avega? Eller till Vitec? Eller båda? 1999 kanske beskrivningen hade fått folk att höja på ögonbrynen, idag är situationen väldigt annorlunda. Koncernen består idag av 4 ben, vilket gör bolaget lite spretigt. Avensia, som sysslar med E-handelslösningar, Grade, som sysslar med eLearningslösningar, Mashie, som sysslar med system till restaurangbranschen, och Force12, “expertkonsulter” inom systemutveckling. Min personliga åsikt har länge varit att bolaget borde renodlas så att Avensia blir huvudverksamhet. De andra bolagen kan knoppas av, säljas bort eller på annat sätt nedprioriteras.

Avensia och Grade12 står tillsammans för ca 70 % av bolagets intäkter, vilket förstås är anledningen till renodlingen jag vill se. Även om Mashie är en extremt lönsam nisch så tycker jag ändå att det, för tydlighetens skull, är bra att göra sig av med bolaget.

Det som gjort detta till ett case och inte bara ett löst önskemål är att styrelsen har tecknat ett avtal med Monterro om försäljning av samtliga aktier i Grade och Mashie. Försäljningen innebär därmed att man vill fokusera helt på e-handel genom dotterbolaget Avensia. Bolaget styrelse och större aktieägare kontrollerar totalt 87% av rösterna och har redan ställt sig bakom detta. Det innebär att den extrainsatta bolagsstämman den 7:e februari mest blir en formalitet, detta kommer att gå igenom. Man vill inte berätta hur mycket betalt man får för bolagen man säljer men man konstaterar att InXL kommer bli skuldfritt, ha en stark kassa och även göra en extrautdelning om 1 kr per aktie. Med nuvarande aktiepris om 5,90 sek så innebär det alltså ca 17 % direktavkastning i år, bortsett från ordinarie utdelning.

Detta gillar jag:

 • Det starka ägandet i bolaget. Grundarna av de olika bolagen finns kvar och kontrollerar tillsammans en rejäl majoritet. Detta säkrar att bolaget inte missköts eftersom de ser till aktieägarnas intresse, och aktieägarna råkar vara just dom själva.
 • Verksamheten är egentligen inte speciellt kapitalkrävande utan kan snarare ses som konsultbolag men med lite högre risk.
 • E-handel är hett och kommer inte bli mindre hett den närmsta tiden. Avensia är helt rätt positionerat med starka kunder med prestigeprojekt som kan locka både kompetens och nya kunder. Bland annat har Avensia byggt Intersports webbshop som även vunnit priser, Byggmax-site som är erkänd i branschen som riktigt grym och även Bygghemma.se. Avensia har alltså inte “trötta” kunder som vill “hänga med på e-tåget” utan även specialiserade ehandlare som kunder, vilket betyder att man verkligen vet vad man pysslar med. Känner man sig bekväm med den digitala delen i retailbegreppet “omnichannel” så är Avensia definitivt någonting att titta närmre på.
 • InXL är ett bortglömt bolag. När Avensia lyfts fram som varumärket och huvudverksamhet så kommer intresset för bolaget öka. Förhoppningsvis kommer storägarna att dumpa aktier så att vi kan få lite likviditet i aktien. I dagsläget kan man inte handla några större summor utan att flytta aktiekursen nämnvärt. Vill man köpa så får man göra det lite i taget.

Tittar man på det gamla klassiska P/E-talet så hittar man att InXL värderas till P/E 18. Det man dock inte får glömma är att förra året inte alls ser ut som i år. Vi börjar med antalet anställda. I Avensia och Force12 fanns det totalt 37 anställda vid förra bokslutet. I en veckogammal intervju med VDn så berättar han att detta tal nu är 70. Med enkel matematik alltså 90% tillväxt. Intäkterna i Avensia och Force12 ökade Q1-Q3 med i snitt 60 %, alltså finns det anledning att se bort från det uråldriga P/E-talet och prata om den “nya ekonomin”. Skämt åsido så är ändå P/E-talet ett felaktigt sätt att värdera detta bolag på, problemet är att det finns ytterst få sätt att värdera InXL på eftersom det finns så många okända parametrar.

Som den trogne läsaren vet så slänger jag mig sällan med värderingar och riktkurser här på blogg, sånt får man helt enkelt göra själv. Jag har förstås gjort min analys utifrån de siffror som finns och kommit fram till att det är ett köpläge just nu om man vill äga på 2-3 års sikt.

Sammanfattning

Ska jag beskriva caset på 30 sekunder så blir det såhär, notera att detta är min gissning om framtiden:

 1. Bolagsstämman säger ja till förslaget om försäljning av Mashie och Grade
 2. Extrautdelning om 1 kr kommer vilket då omnämns i mindre press
 3. Bolaget lägger ifrån sig namnet InXL och listas som Avensia (någon gång under 2015)
 4. Grundarna/huvudägarna säljer ifrån sig en del av kakan till institutionella investerare och till marknaden (2016)
 5. Avensia byter till Small Cap av PR-skäl, varumärkeskännedom etc. (någon gång under 2016)
 6. Jag säljer och har  gjort en fin vinst (kan inträffa när som helst på vägen, men gissningsvis sent 2016-tidigt 2017)

Vad tror ni om InXL? Alla får göra sin egen analys, men min analys säger köp.

Mvh,
Snåljåpen

10 comments

 1. Vad är anledningen till att du inte vill “slänga dig med värderingar”? Jag menar, uppenbarligen tycker du att bolaget är köpvärt för dig så det kanske vore en idé att dela med dig av dina tankar kring värderingen? Om P/E-talet är felaktigt, är P/S den heliga graalen som du fokuserar på eller hur ser du på saken? Och om det är så många okända parametrar, talar väl det för att investeringen är för svår att göra. Som investerare behöver man inte slå på de svåraste bollarna.

 2. Har också kollat på bolaget och tycker inte att värderingen drar. Klart du kan få avkastning men det lär bli slumpen som avgör. Du har inte någon nedsida som begränsar dig och som du själv skriver är det väldigt svårt att förutspå framtiden.
  Hur brukar avkastningen se ut för bolag med hög värdering och en framtid som är osäker?

 3. Köpte 1000 aktier i mars, kommer vänta på bonusutdelningen och att kursen går upp efter utd.. sedan säljer jag dem och satsar på Telia eller nåt 😉

 4. Hmmm… Kursen har pressats rejält efter extrautdelningen. Ca 30 öre mer än själva utdelningen faktiskt. Just nu verkar det inte finnas någon botten. Hur kan det va så?

  1. Eftersom likviditeten i aktien är låg och intresset inte fantastiskt så blir det ofta såhär. Kursen åker berg och dalbana mellan nyheterna. Det behöver inte betyda någonting speciellt.

   Mvh,
   Snåljåpen

 5. Avensia verkar vara ett företag där det hela tiden sker nyanställningar och där personalen trivs.

Leave a Reply