Nyligen så var jag på en weekendtrip till Barcelona, och för att inte behöva släpa massa tunga böcker så tog jag med mig min Kindle. Jag hade ingen plan för vad jag skulle läsa utan tänkte att jag där och då skulle välja någonting som fanns i mitt bibliotek. Där hittade jag Christopher W. Mayers bok 100 Baggers: Stocks That Return 100-to-1 and How To Find Them. Det här var på många sätt en riktigt bra bok även om den, för Warren Buffett-anhängaren, sparkar in öppna dörrar.
I grunden så kan man se detta som en uppdatering av Thomas Phelps bok från 1972 med titeln 100 to 1 in the Stock Market: A Distinguished Security Analyst Tells How to Make More of Your Investment Opportunities. Originalet är egentligen en studie över aktier som avkastat hundra gånger pengarna. Mayers bok är en uppdatering på samma tema men med mer aktuell data och mer aktuella exempel. Bland exemplen i boken finns Pepsi, Wal-mart, Monster Beverage, Amazon, Southwest Airlines och förstås Berkshire Hathaway.
Ska man sammanfatta lärdomarna från boken så handlar det om att få med sig det författaren kallar för “the twin engines”, vinsttillväxt och multipelexpansion. Genom att köpa någonting som både växer sin vinst och får multipelexpansion så kommer aktiekursen bli en raket.
“The Single most important factor is GROWTH in all its dimensions – sales, margin and valuation.”
Här är mina key takeaways efter att ha läst boken:
- Köpa bolag som växer så det knakar och har möjligheten att växa under väldigt lång tid framöver. Bolag som Apple har idag ingen chans då de redan är så stora.
- Köpa små bolag. 68 % av bolagen i boken var under 300 miljoner USD i market cap vilket med amerikanska mått anses som microcaps.
- Köpa aktier för låga priser. Ju lägre pris du köper för desto mindre vinsttillväxt behöver du.
- Köpa bolag med hög avkastning på investerat kapital. Helt enkelt bolag som kan återinvestera vinsten för att generera ännu mer vinst. Ju högre avkastning på eget kapital, desto bättre.
- Köpa owner-operators, alltså bolag där ledningen är huvudägare och gärna där grundare är kvar som vd.
- Sitt still, länge. De allra flesta bolagen tog runt 20 år på sig att ge 100x avkastning. Det är alltså inte en bok om några snabba klipp, istället uppmanar författaren till gedigen analys vid 1 tillfälle och sedan sitta still så länge det bara går.
- Inte sälja. Författaren använder Philip Fishers klassiker att det finns 3 anledningar att sälja: om man gjort ett misstag – alltså tagit fel på fakta om investeringen som gör slutsatsen annorlunda. Om aktien inte längre möter dina kriterier. Eller om du vill byta till någonting bättre.
- Titta så lite som möjligt på aktiekursen. De som investerade i Apple från IPOn vid 1980 fick vara med om att aktiekursen gick ner 80 %, två gånger! Många aktierna upplevde extremt volatila perioder. Väldigt få klarar av att se dessa rörelser och behålla lugnet, de flesta säljer bort sig.
- Leta efter höga bruttomarginaler. Bra case är ofta bolag med höga bruttomarginaler men låga rörelsemarginaler. Det senare är mycket lättare att fixa än det första.
- Få av dessa aktier såg genuint billiga ut vid starten. Medianen i Price/Sales var ca 3, vilket med de flesta mått mätt inte uppenbart är något direkt kap. De allra flesta aktierna såg inte billiga ut vid starten även om historien senare visade att så var fallet.
“When someone tells me they can’t find anything worth buying in the market, they are just not looking hard enough. With 10000 securities today, even one-half of 1 percent is 50 names. Kind of makes you think, doesn’t it?
Strukturellt är boken väldigt tjatig med tonvis av upprepningar. Den hade utan problem kunnat vara hälften så lång då alla koncept beskrivs 5 gånger med citat av 5 olika personer. För den sakens skull känns boken inte seg utan var inga problem att sträckläsa.
Har du läst den här recensionen så kan du skippa att läsa boken.
Kortfattat kan man se detta som en förklaring av den strategi som Warren Buffett anammade efter det att han tog över Berkshire Hathaway där han köper kvalitetsbolag med tanken att aldrig sälja dessa.
Min slutgiltiga slutsats: Vill du avkasta 100 gånger pengarna på en aktie: Köp små bolag med höga bruttomarginaler, hög ROE/ROIC (och låg/ingen skuld) till låga multiplar. Sen loggar du ut. Så länge ROE inte faller så fortsätter du äga aktien.
Mvh,
Snåljåpen
Intressant med ROE och ROIC. Något jag börjat titta på mer på senaste tiden. Om man gått efter principen att sälja när ROE börjar falla så skulle man sålt HM runt 2016 och senast när Q4an kom 2017 som bekräftade att ROE föll ytterligare till låga nivåer för företaget relativt sätt. Dock är den fortfarande hög om man ser generellt sätt. 30% är inte dåligt att avkasta på eget kapital. ROIC är dock inte så imponerande.
Skulle du vilja ge lite mer info va du sätter för ramar när du gör en screening av bolag? och gör du denna screening på 5 års snitt eller senaste året?
Om man använder börsdata vore det fint med lite vägledning hur du gör. vilka procentenheter kräver du vid vinsttillväxt, bruttomarginal, soliditet, ROE / ROIC, p/s mm.
Tack på förhand!