Hands down, Alf Riples Lögn, Förbannad Lögn och Prognoser är bland det absolut bästa jag läst. På svenska så står den ut som den absolut bästa boken, med ganska god marginal. Det är en bok jag kommer att återbesöka ofta och läsa om årligen.
Inledningsvis framstår författaren som en cynisk nej-sägare som förmodligen skulle kunna avfärda vad som helst, oavsett vad det gällde. Stämningen är inte positiv utan Alf illustrerar en finansmarknad som känns en smula…förståndshandikappad. Allting är åt helvete och ingen verkar förstå det. De som faktiskt har förstått simmar med strömmen ändå eftersom det är så lönsamt och enkelt att bara spela med.
Sanningen är den att Alf Riple täcker ett väldigt brett spektrum ifrån de grundläggande teorierna som ligger bakom de vedertagna värderingsmodellerna, till mer avancerad behavioural finance. Jag har inte tidigare läst någon avfärda teknisk analys, effektiva marknadshypotesen, CAPM och andra teorier/modeller på ett så pedagogiskt och uppenbart sätt. För att illustrera så använder jag ett kort utdrag ur boken:
En förskräckligt stor del av det som betecknas som kunskap inom den finansiella sektorn har ingen förankring i verkligheten. Bristerna kan beskrivas enligt följande:
- De finansiella teorierna som används för att mäta risk, värdera värdepapper och beskriva investerare och marknader är underutvecklade eller djupt felaktiga.
- Var för sig begår beslutsfattarna förutsägbara misstag på grund av känslomässiga och kognitiva felslut – och de är oftast omedvetna om detta faktum.
- Finansiella beslut fattas i grupper som tillsammans tar sämre beslut än vad gruppens sämsta medlem skulle göra själv.
Vill man förstå på vilka grunder han drar dessa slutsatser så behöver man förstås läsa boken. Men väl man läst den så är det väldigt svårt att säga emot. Det är uppenbart att Alf Riple är tämligen påläst med tonvis av kopplingar till allt ifrån Ben Graham, James Montier, Taleb, Malcolm Gladwell och för att inte tala om Daniel Kahneman. Kahneman citeras och refereras till i stort sett i varje kapitel. Det är ingen högoddsare att Tänka Snabbt och Långsamt rekommenderas av författaren.
Jag är imponerad över hur bred boken är på så få sidor utan att för den sakens skull bli obegriplig. Tvärtom är den väldigt pedagogisk och lättläst, jag betade av den i ett stycke (nåja, nästan, det kom lite sömn emellan) utan några som helst problem.
Trots den inledningsvis hårda sågningen av värderingsmodeller och allmän corporate finance så är boken i stort ändå en bok om investeringspsykologi. Om jag ska säga någonting minsta negativt så är det att likheterna med James Montiers verk ibland känns lite väl starka.
Något av det absolut bästa med boken är att varje kapitel summeras med en slutsats och en lista på tips man kan använda sig av för att inte begå samma misstag som alla andra. Samtliga dessa tips bör ramas in och sättas på väggen.
Tyvärr finns inte boken i tryck längre utan ni får hålla till godo med e-boksformatet. Annars får ni tjata lite på Norstedts Förlag så kanske de tar den i tryck igen. Det borde de verkligen.
Mvh,
Snåljåpen
Jag städade i helgen och hittade just den här boken i en hög med blandad bråte. Minns inte alls när jag köpte den. Bläddrade i inledningen och instämmer med allt du skriver – den verkar/är asbra!
Den är så långt över förväntan man får när man ser titeln :).
Mvh,
Snåljåpen
Finns även att låna: https://biblioteket.stockholm.se/titel/392037#
#sparadkrona
http://urskola.se/Produkter/174445-En-bok-en-forfattare-Logn-forbannad-logn-prognoser
Låter verkligen som en måste-läsning. Tack för tipset!
Kul att höra att den var bra. Har haft den liggandes i min att-läsa-bokhög i drygt *host* 2 år nu. Får försöka avsätta en dag snart att läsa igenom den. >.<