Sammanfattning av bokåret 2017

Många bokslut ska göras, ett bokslut som jag varit ganska dålig på är det riktiga bokslutet där jag sammanställer vilka böcker jag läst under året. Det här vill jag göra till en återkommande grej då jag tror det finns stora värden i att stanna upp och reflektera över vad man har läst. Inspirerad av en annan Olles inlägg så fick jag eld i baken och tog tag i detta.

Jag tar mig igenom ganska mycket böcker, av flera anledningar. Den främsta anledningen är för att jag älskar att läsa och lära mig nya saker. Jag läser hellre böcker än bloggar. På något sätt så passar formatet mig bättre. Att komma ihåg allt man läser är förstås svårt även om det finns knep som är bra. Att anteckna och markera i böckerna samt att snabbt skumma igenom dem på nytt efter jag läst dem har jag upplevt som effektiva metoder för att komma ihåg mer.

Jag tänkte snabbt kommentera böckerna jag läst under 2017 och också ge min egen topp-3-lista! Men först vill jag bara tipsa om ett tips jag själv fick av en läsare att Adlibris har en kampanj fram till 4:e februari där man får 10 % rabatt om man anger rabattkoden “pepp2018” i kassan.

Min topplista:

Bästa finansbok 2017:

Quantitative Value – Tobias Carlisle och Wes Gray

Två PhDs bestämmer sig för att gå igenom värdeinvestering ur ett kvantitativt perspektiv. Hur skulle avkastningen ha blivit om man t.ex. bara köpt bolagen med lägst PE/? Om man bara köpte de med lägst P/B? Lägst EV/EBIT? Vad skulle hänt om vi tog bort alla bolag med hög sannolikhet för “earnings manipulation” ur underlaget? Tobias och Wes går igenom olika fundamentala värderingsparametrar och utvärderar detta ur ett kvantitativt perspektiv. De gör enorma tester på historisk data och försöker hitta vilka faktorer som överavkastar och vilka som inte gör det. Trots att den vid första anblick kan kännas ganska torr så är detta en väldigt lättläst bok med väldigt många intressanta lärdomar. Detta är en av de böcker jag antecknat mest i någonsin under tiden som jag läste. Prislappen på boken är hög men det är den värd!

Bästa “business”-bok 2017:

Built to Sell – John Warillow

En fantastisk bok som indoktrinerar att entreprenörsskap inte handlar om att jobba ihjäl sig. Istället handlar det om att bygga någonting som är större än dig själv, som levererar värde även när du inte själv gör det. Boken utgår ifrån en story om en person som vill sälja sin reklambyrå men snabbt inser att ingen vill betala speciellt mycket för den eftersom hela verksamheten är beroende av honom. När han inser att fair value kanske är 2x EBIT så försöker han istället vända verksamheten till någonting som någon vill köpa för en högre prislapp, han försöker göra verksamheten oberoende av honom själv. För alla som driver företag eller har planen att någon gång starta företag så är detta obligatorisk läsning.

Bästa övrigt:

Deep Work – Cal Newport

Vi lever i en tid där vi blir allt mer distraherade. Våra telefoner påminner oss i tid och otid om att läsa sms, kolla sociala medier eller på annat sätt avvika från det vi annars hade gjort. Bristen på koncentration och fokus börjar bli ett väldigt utbrett problem. I takt med att världen utvecklas så flyttas jobben från enkla till mer komplicerade, och mer komplicerade uppgifter kräver förstås mer koncentration. Personligen upplevde jag att jag blev sämre och sämre på att koncentrera mig, sämre och sämre på att hålla fast vid uppgifter och göra samma sak under längre perioder. Med längre perioder menar jag då längre än en halvtimme. Deep Work fick mig att tänka om en hel del saker kring hur jag strukturerat mitt arbetsliv och göra massa små smarta lösningar för att bli mer effektiv. Jag kan slå mig på bröstet och säga att jag nu jobbar färre timmar än jag gjorde innan, men får mer gjort. Just för att jag har ordning och reda på vad jag ska göra, och när jag väl gör det så koncentrerar jag mig och får det gjort både tidseffektivt och med kvalitet.

Böckerna nedan är mer eller mindre i ordningen som jag läste dem.

  1. The greatest trade ever – Gregory Zuckerman

En väldigt ingående bok om historien som filmen The Big Short handlar om. Detta är fokuserat från John Paulsons perspektiv, en person som inte porträtteras i filmen. Bra och intressant bok, men den kan man egentligen klara sig utan.

  1. The Undoing Project – Michael Lewis

Michael Lewis är nog finansbranschens i särklass bästa författare. I The Undoing Project så kan man säga att man får den riktiga bakgrunden bakom Kahneman’s Thinking Fast and Slow. Mycket kring Kahnemans och Tverskys uppväxter. Man kan kalla det för ”boken om boken”, men också med alla lärdomarna. En fantastisk bok.

  1. Deep Work – Cal Newport

En av de böckerna som påverkade mig starkast under året, en bok om vikten att kunna koppla bort allt och verkligen fokusera. En fantastisk bok om teorin bakom det hela. När det kommer till att applicera fokus och mer praktiska tips så rekommenderar jag istället Fast Focus av Damon Zahariades.

  1. Flash Boys – Michael Lewis

Ytterligare en Michael Lewis-klassiker, den här gången om HFT och algoritmhandelns intåg. Hur den för alltid har förändrat våra marknader. Som allt annat av Lewis är det väldigt lättläst och det är alltid svårt att lägga ifrån sig böckerna.

  1. The Checklist Manifesto – Atul Gawande

En grym bok av Atul Gawande som handlar om hur ofta vi begår banala misstag som kan få fatala effekter, och hur dessa misstag kan förhindras genom något så enkelt som checklistor. Efter denna bok har jag en rejäl checklista för mitt beslutsfattande inför mina investeringar. Dock måste jag påpeka att bokens poäng hade gått fram efter första halvan och den hade inte behövt vara så lång.

  1. Fooling Some of the People All of the Time – David Einhorn

Jag minns knappt vad den handlade om, jag bara minns att jag tyckte den var fruktansvärt lång och fruktansvärt seg. Inte alls hedgefondsexig som jag väntade mig. Undvik!

  1. The Subtle Art of Not Giving a Fuck – Mark Manson

Kul bok om att vi ska sluta sträva efter positivism hela tiden och acceptera att livet är skit ibland, och istället finna oss i det. Konceptet är fantastiskt, boken är sådär. Första kapitlet är bra, resten kan man skita i.

  1. A Man for All Markets – Ed Thorp

Ed Thorp är mannen som matematiskt listade ut hur man får oddsen på sin sida i Black Jack och spöar casinot. Efter det startade han en hedgefond som tillämpade optionsstrategier, det här var innan Black-Scholes-modellen var uppfunnen. En fantastisk historia som man verkligen ska känna till.

  1. Fast Focus – Damon Zahariades

En ljudbok på 2 timmar om konsten att fokusera. Väldigt praktiska tips kring hur man kan strukturera sin arbetsdag för att jobba så effektivt som möjligt. Min arbetsrutin är till stor del baserad på denna bok. Obligatorisk läsning. För alla med någon form av koncentrationssvårigheter så är det obligatoriskt att läsa den två gånger.

  1. The Little Book of Behavioural Investing – James Montier

En av de bästa böcker jag läst om investeringspsykologi. Montier går igenom de flesta olika bias och psykologiska fällor som vi som människor går i, ur ett investeringsperspektiv förstås. Jag blev definitivt sugen att läsa hans ”stora bok”.

  1. Hedge Fund Market Wizards – Jack D. Schwager

Alla Market Wizards-böcker är värda att läsa. Detta var dock den sämsta hittills. Kapitlet om Ed Thorp är dock fantastiskt.

  1. Full Catastrophe Living – Jon Kabat-Zinn

En bok om fördelarna med meditation. För någon som är nyfiken på meditation är detta en fantastisk bok. För någon som redan mediterar regelbundet: fortsätt med det istället för att läsa denna bok.

  1. Essentialism – Greg McKeown

En bok om just essentialism, om att bara göra det viktiga här i livet. Om hur mycket tid vi slösar bort på sånt som faktiskt inte är värdeskapande. Oavsett om det handlar om affärslivet eller rent privat. Inspirerande!

  1. Risk – Jacob Bursell

Lättläst bok om Pan Capital, det svenska gänget som vara pionjärer i den datoriserade handeln.

  1. Dhandho Investor – Mohnish Pabrai

Mohnish Pabrai är en fantastisk investerare som står bakom utryck som: ”Heads I win, tails I don’t lose much” och ”Few bets, big bets, infrequent bets”. Att han är en Warren Buffett-adept är knappast någon hemlighet. Som investeringsbok ger den inte så mycket uppslag. Min viktigaste lärdom från boken är dock att man vill leta efter ”High uncertainty, low risk”. D.v.s. bolag som befinner sig i stor osäkerhet men där värderingen gör att investeringen kan göras till låg risk. Marknaden hatar osäkerhet, därför uppstår ofta möjligheter. Inte en fantastisk bok, men sen är den kort och går fort att läsa, så den är värd det!

  1. The Little Book of Valuation – Aswath Damodaran

Tyvärr inte så bra som jag hoppades på. I mina ögon la sig Damodaran på fel nivå, detta passar inte som en ”little book”.

  1. Problem Solving 101 – Ken Watanabe

En bok för barn om problemlösning. En bok jag ska tvinga mina barn läsa i tidig ålder, men ingenting jag hade ut speciellt mycket av att läsa. Tog dock 1-2 timmar i hängmattan, solen sken, så det var ingen förlust heller.

  1. Lögn, Förbannad Lögn och Prognoser – Alf Riple

Det här är en bok jag önskar att jag själv hade skrivit, den bästa investeringsboken jag hittills läst på svenska, och en av de bättre böckerna generellt. Jag har inte läst någon bok som täcker in investering så brett som Alf gör, framförallt inte på så få sidor. Läs gärna min recension här: https://snaljapen.se/2017/06/boktips-logn-forbannad-logn-och-prognoser-alf-riple.html. 5/5

  1. 100 baggers – Christopher Mayer

En intressant och väldigt lättläst bok om vikten att vara långsiktig och om vilka parametrar man egentligen ska leta efter om man vill hitta en aktie som kan ge 100x pengarna tillbaka. Författaren går igenom alla bolag (under en viss period) som gett 100x avkastning och försöker hitta de gemensamma nämnarna. Väldigt läsvärd!

  1. Adapt: why success always starts with failure

I grunden handlar boken om hur allting kan förklaras av evolutionsteorin. Att evolution och utveckling funkar i stort sett likadant överallt, oavsett om det är inom biologin eller företagande.

  1. Good strategy, bad strategy – Richard Rumelt

En bok som många lovordar som fantastisk, men som inte föll mig i smaken. Jag tror jag var ute efter en bok i affärsstrategi och blev besviken när det inte alls var vad den handlade om. Det är nog en bok jag kommer behöva återbesöka om något år när jag kan se den ur ett annat perspektiv.

  1. 1 page marketing plan – Allan Dib

Bästa boken jag någonsin läst om att starta, driva och utveckla företag. Om att hålla det väldigt enkelt, fokusera på ställena i sin verksamhet där man har bäst ROI. Spoiler: det handlar inte om nya kunder. Tvingar numera alla mina anställda och nyanställda att läsa denna.

  1. Hacking growth – Sean Ellis

Bok om hur man bygger tillväxt i digitala bolag. Missförstod vad den handlade om, var m

  1. ReWork – Jason Fried, David Heinemeier Hansson

En av många företagarböcker jag läste under året. Tyvärr läste jag många liknande böcker under den här perioden och har svårt att minnas exakt vad det var jag gillade med denna bok. Jag ser i den att jag har en notering att läsa om den, så läsvärd är den absolut ;). Någonting för företagare alltså!

  1. Traction – Gino Wickman

Väldigt amerikansk bok om att driva småföretag effektivt. Alla idéer ska kallas för ”-system” och förstås varumärkesskyddas av författaren. Nä, sånt här är jag allergisk mot.

  1. The Automatic Customer – John Warrillow

En bok om vikten att skaffa återkommande kunder i din verksamhet. Att det vid första försäljningen handlar om att gå break-even på dina kundrekryteringskostnader för att sedan tjäna pengar när kunderna kommer tillbaka. Skulle säga att boken är mest relevant för bolag med digitala affärsmodeller och kunder över nätet.

  1. Built to Sell – John Warrillow

Boken är ett wakeupcall för alla småföretagare. Det är skillnad på att bygga företag och att bara vara anställd av sig själv. Det här är boken som reder ut skillnaden och hjälper dig begripa hur du ska göra för att bygga ett företag som funkar utan dig. Måsteläsning för alla småföretagare!

  1. Scaling Up – Verne Harnish

En bok om att skala upp verksamheten större. Vilka delar i organisationen man ska ha koll på, hur man ska strukturera sig etc. Inte jättefantastisk.

  1. The E-myth Revisited – Michael E. Gerber

En bok skriven ur perspektivet av en kvinna som driver ett bageri, och inte kommer vidare ut ekorrhjulet hon skapat åt sig själv. Hon behöver bygga om sitt ”jobb” till ett ”företag”, och boken handlar om hennes resa.

  1. The Sleuth Investor – Avner Mandelman

En bok om att investeringsanalys inte bara görs i resultat och balansräkningen. Om vilken edge man kan skapa sig genom att gräva runt bolagens kunder/leverantörer/partners/etc. Det finns betydligt mer information att skaffa sig än man tror, och framförallt: den genomsnittliga investeraren gör inte det jobbet. Information du skaffar dig här ger dig edge.

  1. Quantitative Value – Wes Gray och Tobias Carlisle

En av årets absoluta överraskningar, mycket bättre än vad jag vågat vänta mig. Boken kostade nog 600 spänn men den var värd varenda krona. Fullt med intressanta kvantitativa analyser på vilka nyckeltal som presterat bäst historien samt värdefulla resonemang kring varför det är så. En av mina nya favoritböcker!

  1. You can be a stock market genius – Joel Greenblatt

Trots namnet är detta inte direkt någon bok för nybörjare, även om den är väldigt enkelt skriven. Joel Greenblatt går igenom massa olika specialsituationer som uppstår på börsen och vid vilka man som investerare automatiskt har en edge. T.ex. vid spin-offs eller konkurser finns det ofta ägare som tvingas agera på ett speciellt sätt för att deras regelverk tvingar dem. I de situationerna uppstår automatiskt skeva situationer som man som investerare kan ta tillvara på. Fantastisk och lättläst.

  1. Decisive – Chip & Dan Heath

Man kan väl lite grann säga att det här är förlängningen på Kahneman och hela den våg som kommit efter. Här handlar boken om hur vi faktiskt ska gå tillväga för att ta bra beslut. Fantastisk bok! Läs den.

  1. Common stocks and Common sense – Edgar Wachenheim

En väldigt kul skriven bok där varje kapitel är en investering författaren har gjort. Hur analysprocessen gick till, vilka grunder beslutet togs på och hur det sen faktiskt gick. Väldigt lättlästs och tacksamt, och trots det full av intressanta lärdomar. Rekommenderas.

 

Hoppas kanske någon av dessa kan vara av intresse. Jag tycker de allra flesta gjorde positivt intryck på mig iallafall!

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

Leave a Reply