Om att vara aktivt öppensinnad

Aktivt öppensinnad, eller actively open minded, är någonting jag länge försökt vara även om igår kväll var första gången jag fick ett namn på vad det faktiskt är.

Igår kväll var sambon borta, grabben hade somnat, jag satt i soffan och läste Philip Tetlocks bok Superforecasting, en bok jag blev rekommenderad av Alf Riple. I boken så pratar författaren om en studie man gjort där massvis med personer fått försöka förutsäga olika framtida globala händelser. T.ex. huruvida man skulle hitta bevis att Arafat blivit förgiftad, om huruvida man skulle hitta massförstörelsevapen i Irak, osv. Kortfattat saker som är otroligt svåra att sia om.

I gruppen av människor så finns det individer som om och om igen visar sig vara väldigt duktiga på att förutse dessa händelser. Nu har jag inte kommit tillräckligt lång i boken än för att kunna dela med mig av receptet för vad som gjorde dessa människor till “superforecasters”, men jag kommer förmodligen kunna återkomma till det inom kort.

En av faktorerna kan jag dock prata om, och det var att de var öppensinniga. Inte bara öppensinniga utan AKTIVT öppensinniga. Det var alltså inte bara mottagliga för nya idéer, de aktivt sökte sig bort från saker de trodde på för att ifrågasätta och vidga sina vyer.

En bok jag haft liggandes hemma länge utan att den fått speciellt mycket kärlek är Rappaport och Mauboussins bok Expectations Investing. I inledningen, skriven av Peter Bernstein, kommer följande stycke.

How then, can a rational investor derive the value of a future stream of cash..? Rappaport and Mauboussin walk their way aroudn this quesiton by telling their readers NOT to answer it. Instead, the authors advise readers to let other investors answer the questions!

Personligen så är jag ett stort fan av att analysera bolag inne i min egen bubbla. Folk får gärna tipsa mig om bolag att analysera, men när jag väl är inne i min process vill jag vara för mig själv och inte titta på vad andra gör. Därför blev denna formulering extra intressant eftersom det inte alls är hur jag gör när jag tittar på bolag.

Tankarna i huvudet spann igång direkt. På vilket sätt skulle det kunna vara fördelaktigt för mig att i min analys utgå ifrån hur andra personer har värderat ett bolag? Jag vet inte riktigt, och det går till viss del emot det jag själv tror på och står för.

Det enda jag vet är att detta ser ut att vara ett bra exempel på hur jag är aktivt öppensinnad. Jag letar inte efter böcker som understödjer det jag tror på, utan snarare som vidgar mina vyer in i dimensioner jag själv inte befunnit mig i tidigare. Men nej, jag är nog ingen “superforecaster” för det, jag är nog bara nyfiken.

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

  1. Kanske är OT men detta är varför det är bra att plugga eller läsa lite klassisk filosofi. Många tycker det verkar flummigt men filosofi är inte alls flummigt. Mycket matematiskt och när man väl skrivit sin tes så säger läraren. Attackera eran tes och analysera från motsatta sidan. På detta sätt jobbar man upp ett öppet sinne. Psykologi är på sätt och vis väldigt lika. Jag stör mig en del på alla som säger att de har ett öppet sinne men i själva verket bara är intresserade av att prova på nya praktiska saker, dock aldrig ta på sig fiendens stövlar och se verkligheten från deras håll. Precis som det är psykologisk påfrestande att köpa en utbombad aktie så är det ensamt att vara öppensinnad. Det innebär att man inte kan vara PK. Att man måste kunna förstå varför Nazister tycker som de gör eller varför SD säger det de gör. Det är ganska obehagligt för de flesta att inträda den rollen och kan vara ensamt. Mångas vänskap kan stå på spel även karriärer.

Leave a Reply