Vad ska jag läsa nu?

Som ni säkerligen vet så plöjer jag en hel del böcker, både i fysisk form och som ljudböcker. Att läsa är verkligen enormt utvecklande och läsandet i sig är nog det som får mig att växa allra mest. Jag läser det allra mesta, det enda jag har svårt för är skönlitterära saker. När jag läser “påhittat” material så känns det allt för mycket som jag slösar bort min tid när jag egentligen borde “lära mig” något. Absolut är detta idioti, det finns mycket att lära även i den mer klassiska litteraturen. Saken är dock den att jag inte har lyckats övertala min hjärna om detta än och därför har lite svårt att fokusera på detta. Det finns helt enkelt fortfarande för många böcker inom non-fiction som jag vill läsa, och dessa är helt enkelt prioriterade.

Tidigare år så har jag mest läst böcker som är rent fokuserade på ekonomi, någonting som jag i år försökt avvika ifrån. I år har jag läst mer böcker om psykologi, om meditation, om vikten att säga nej till det onödiga i livet, osv. Det här har varit väldigt nyttigt för mig och även från dessa böcker har jag dragit många lärdomar som är applicerbara på mitt investerande. Men jag har inte bara blivit en bättre investerare av detta, jag har blivit en bättre människa.

Nu skulle jag vilja ha tips från mina läsare om vad jag själv ska läsa härnäst. Då vill jag att ni verkligen reflekterar en sekund och ger en rekommendation utifrån vad jag kan tänkas utvecklas av. Jag vill inte höra “den här boken tyckte jag var bra, därför borde du läsa den”. Utan jag vill mer ha specifika tips som ni tror kan hjälpa mig utifrån den jag ser ut att vara. Kanske verkar jag vara en stressad person, då kanske ni rekommenderar någon bok om buddhism. Kanske är jag en allt för obalanserad värdeinvesterare, då kanske ni rekommenderar en bok om teknisk analys. Helt enkelt: vad tror ni kan utveckla mig allra mest? Ni får helt fria händer!

Kanske ber jag om för mycket, men jag hoppas ändå att någon orkar ta en minut och hjälpa mig utvecklas. Tack!

Mvh,
Snåljåpen

24 comments

 1. Sälj med Fredrik Eklund tyckte jag var väldigt intressant och lärorik. Handlar mycket om personlig utveckling och hur man ska få fram den bästa versionen av sig själv, och sen såklart om att sälja in sig själv!

 2. Sapiens eller guns germ and steel. böcker som får en att tänka på saker som är lite utanför den vanliga lådan.

 3. Kolla in fivebooks.com, de intervjuar experter inom olika områden om deras fem bästa bokrekommendationer. Allt från historia till matlagning!

 4. Walden av Henry Thoreau. Sällan läst en bok där jag kan känna hur författaren verkligen bearbetat sitt verk så grundligt och genomtänkt för läsarens och samhällets bästa för ögonen. Sällsam läsning som ger perspektiv.

 5. Derek Parfits båda böcker (endast läst hans första “Reasons and persons”. Har man inte lärt sig kritiskt resonerande, tankeexperiment etc innan så gör man det då.
  Visst det är en filosofisk bok inom området personlig identitet, men den tar upp så mycket som har relevans i andra områden av livet.

 6. Har du läst Jim Collins böcker? Good to Great & Bulut to Last? Annars tror jag du skulle gilla Marshall Goldsmiths “What got you here won’t get you there”

 7. Du har säkert läst Nicholas Taleb. Eller hört talas om han böcker och valt bort dem. Har du inte det tycker jag att du ska kika på vad han har att säga..

 8. The righteous mind av jonathan haidt, riktig ögonöppnare inom moralpsykologi. The ego is the enemy, ryan holliday (om stoism), stealing fire (glömt författare) om genvägar till flow.

 9. För att bevisa för hjärnan att hitte-på-böcker kan vara lärosamma skulle jag rekommendera “idioten”. Tung och ganska seg men när den är slut så hänger den kvar. Klassiker är klassiker av en anledning 🙂

  En snabbfix skulle kunna vara… Tusan tappade namnet. Det är en känd bok som heter något i stil med “världens mest ovanliga man”. Väldigt kort, om du bara vill doppa tårna lite.

  1. Perfekt! Just 100-baggers ligger på min Kindle så det är väl kanske dags att ta tag i den. Sneglar mot den eller Quality Investing! Bra tips!

   Mvh,
   Snåljåpen

 10. Hej Olle..
  Har en fråga angående min fondportfölj långsiktigt och är fullinvesterad i den.
  Spiltan Global inv 70%
  Spiltan inv 30%
  Vad tycker du om det. Är det smart att minske lite på dem två och flytta 15-20% till LF tillväxt index eller Swedbank Access Asien? Hur hade du gjort och vilken fördelning i%?Portföljen är på ca 2 miljoner och laddas 12 tusen månadsvis. Vad tycker du?
  Mvh.JACK

 11. Historia är ofta lärorikt och intressant på många andra plan än man förväntar sig, eftersom man kan upptäcka så många paralleller till den egna tiden. Människans karaktär har inte ändrats så mycket som man kan tro. Robert Caros LBJ-serie är omistlig läsning om man är intresserad av hur makt fungerar, amerikansk politik och modern historia. Fyra delar har kommit ut hittills och den femte och sista delen lär vara på gång inom några år. Han har jobbat med biografin om LBJ sedan mitten av 70-talet och satt en helt ny standard för biografier.

  https://www.amazon.com/Robert-Caros-Years-Lyndon-Johnson/dp/038535147X/ref=sr_1_7?ie=UTF8&qid=1496595926&sr=8-7&keywords=robert+caro

  Mvh Mattias

 12. Jag tror du skulle gilla att läsa boken om “Stordalen”. En väldigt inspirerande bok om någon som jobbar väldigt hårt. Han är en sådan typisk människa som lyckas med det han tar sig för. Upp tidigt på morgonen för en löprunda bara fär att känna sig “före” sina konkurenter.

  Gillar boken skarpt och jag tror du precis som jag behöver en spark i arslet ibland för att vakna till lite grann… 🙂 Ord som “talang” är bullshit. Stenhårt jobb är det som gäller.

  1. Bra tips, lägger den på listan. Hörde en podcast med Stordalen för ett tag sen som fick mig sugen att läsa boken. Vad det gäller talang så rekommenderar jag Geoff Colvins bok Talent is Overrated ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

 13. “Justice: What’s the Right Thing to Do?” av Michael J. Sandel. Läste den nyligen och ger framförallt en verktygslåda för att förstå och reflektera över moraliska och etiska frågor (#1 på Amazon i “etik” som avdelning också!).

  “How Not to Die: Discover the Foods Scientifically Proven to Prevent and Reverse Disease” av Michael Greger. Kommer nog vara väldigt nytt område för dig, en bok om framförallt mat; hur du äter för att inte dö i de vanligaste dödsorsakerna i USA, plus generella tips om vad som är bra att äta. Det finns självklart hur mycket motsägelsefull information som helst ute på internet om mat, men ge denna en chans! Denna är skriven av grundaren till välgörenhetsorganisationen Nutritionfacts som är helt icke-vinstdrivande och har flera heltidsanställda vars jobb är att gå igenom de över 100 000 artiklar som publiceras inom näringslära varje år och sammanställa informationen, svårslaget!

 14. Hej Olle,

  Jag har nästan läst alla böcker på din lista på bloggen och jag vet att det bara är en bråkdel av de böcker du har läst som representerar ett urval där. Men två böcker som jag skulle rekommendera som jag inte är säker på att du har läst är Think and grow rich av Napoleon Hill som handlar om personlig utveckling och sålt i 70 miljoner exemplar. Konkret så tycker jag att boken var väldigt inspirerande och den fick mig exempelvis att göra en mer detaljerad 5 års plan än jag hade tidigare. Min andra rekommendation om du inte har läst den så måste du läsa Common Stocks and Uncommon Profits and Other Writings av Philip A. Fisher. Här sammanfattar jag kort om hans investeringskriterier som han skriver om mer utförligt i boken.
  Så här analyserade Fisher sina bolag redan på 40-talet.

  1. Har företaget en produkt eller tjänst som har marknads potential att växa stort under flera år framöver?
  2. Har ledningen en önskan om att förbättra produkterna/tjänsterna och förnya ovannämnda inkomstkällor?
  3. Hur effektiv är företagets utvecklingsteam i relation till företagets storlek?
  4. Har företaget ett försäljningsteam som är över medel?
  5. Har företaget bra marginal?
  6: Vad gör företaget för att hålla eller förbättra vinstmarginalen?
  7. Har företaget bra arbetsrelationer/fackrelationer?
  8. Hur ser ledningen ut och de högsta cheferna?
  9. Står företaget i skuld till ledningen?
  10. Hur bra är företagets kostnadskontroll och revisorer?
  11. Hur står sig företaget mot konkurrenter finns det något som bör understrykas?
  12. Har företaget en kortsiktig eller långsiktig plan för vinster i företaget?
  13. Finns det inom en överskådligt framtid något kapitalbehov från företaget som skullar kunna späda ut din andel i företaget?
  14. Informerar företaget frikostigt när det går bra för företaget med försöker tysta ner misstag?
  15. Har ledningen integritet?

 15. The One Thing – produktivitetsbok av Jay Papasan. Think and grow rich av Napoleon Hill. Influence och Pre-Suasion av Robert B. Cialdini (Dessa håller jag på med) handlar om psykologin bakom marknadsföring och kommunikation. Cashflow quadrant av Robert Kiyosakis. Miracle morning av Hal Elrod

 16. Jag kan rekommendera “Fastighetsekonomisk analys och fastighetsrätt” som är en väldigt faktatung bok. Väldigt stor del av alla värden är kopplade till fastigheter, både i rena fastighetsbolag och andra. För att förstå det är det bra om man har ett hum om hur detta egentligen fungerar. Efter ett antal kapitel insåg jag att jag verkligen inte visste allt som fanns att veta om ämnet.

 17. John Kennedy Tooles – Dumskallarnas sammansvärjning (A Confederacy of Dunces).
  Vissa hävdar att det är komisk bok, den roligaste de har läst och den till och med att den rent utav är ett burleskt mästerverk och den är dråpligt underhållande men som den är mer än så det är en bok om människan och existensen, vår plats i tillvaron.

Leave a Reply