Boktips: The Little Book of Behavioural Investing – James Montier

Jag har precis avslutat The Little Book of Behavioural Investing av James Montier, och det är en av de mest underhållande böckerna jag läst i år. Det är en av många böcker i år som har tillämpningar och är relevanta för folk även långt utanför finansbranschen. Jag förväntade mig att detta skulle vara en ren investeringsbok, men det är det absolut inte.

Boken presenteras som en detaljerad guide till hur man övervinner många av de största psykologiska misstagen i sitt investerande, men efter att ha läst boken tycker inte riktigt att detta är sant. Boken är ett enormt uppslag på stora misstag som människor gör dagligen, inte bara på börsen. Lösningarna på hur man undviker dessa misstag är dock tyvärr ganska få, de får man lista ut själv mellan raderna.

Ska jag sammanfatta så är boken lite av ett uppslagsverk till alla typer av bias och tankefällor som vi brukar gå i som investerare, och som det är den väldigt användbar. Sen är det upp till läsaren att bilda sin egen uppfattning om hur man ska göra för att undvika dessa vurpor. Genom att bara känna till de vanliga tankevurporna och misstagen har man redan kommit väldigt långt, men sen gäller det även att hitta verktyg för att hantera dessa misstag.

Ett exempel på “verktyg” för att undvika att känslorna tar över är det som jag tidigare skrivit om med hänsynslös rationalism. Att hela tiden försöka göra beslut så binära som möjligt för att inte tillåta hjärnan att missleda oss. Det finns fler exempel i boken, t.ex. det man kallar för pre-commitment. Att analysera ett bolag och bestämma köp/sälj-kurs långt innan aktien når dit. På så vis behöver du inte oroa dig för att “inte våga köpa” när aktien står i fritt fall, eller inte våga sälja när aktien trendar starkt uppåt. Genom att ta beslutet innan situationen uppstår så kan många av de känslomässiga parametrarna kopplas bort och beslutet kan göras mer rationellt.

Boken är extremt lättläst och betas av på en lugn dag i solstolen, perfekt nu till sommaren alltså. Det är en av de mer läsvärda böckerna jag läst på länge och jag kan verkligen rekommendera den. Även för folk som inte generellt sett är intresserade av investeringar. Läs den!

Mvh,
Snåljåpen

2 comments

  1. Tack för tipset! Har precis läst klart Zero to one och The checklist manifesto som jag tycker båda var intressanta men gillade bokan av Peter Thiel bäst. Har du skrivit någon egen checklista efter du läste ut The checklist manifesto?

  2. Håller med dig. En riktigt läsvärd bok, läste den själv i våras. Kan också rekommendera boken Value Investing av samma författare. Mycket lik “the little book” men med mer data och utlägg. En av mina favoritböcker!

Leave a Reply