Boktips: Adapt – Why Success Always Starts With Failure

Jag har precis avslutat Tim Harfords bok Adapt: Why Success Always Starts With Failure. Kortfattat så är det en väldigt intressant bok, även om den är kanske 3x så lång som den behöver vara.

Tim Harford har egentligen tagit Darwins evolutionsteori och applicerat den på världen utanför biologin och visat att det egentligen fungerar likadant överallt. Oavsett om det är uppkomsten av stater, system eller företag så handlar det till stor del om en evolutionär process där det handlar om att så effektivt som möjligt utveckla fram bra saker.

Lärdomarna från boken är många, framförallt för företagsledare. Lärdomar om hur vi bör strukturera organisationer och tillåta alla möjliga idéer, väl medvetandes om att majoriteten kommer misslyckas. Det som gör en organisation “framtidssäker” och innovativ är ofta just detta, att människor får testa idéer och får misslyckas.

I mitt bolagsbyggande fick jag en rad idéer som jag kommer ta med mig framåt, framförallt kring hur jag ska strukturera våra satsningar på nya områden för att på ett så bra sätt som möjligt skydda den övriga organisationen.

Ur ett rent investeringsperspektiv så känns boken kanske inte helt uppenbar, även om det finns lärdomar för exakt alla att dra ur denna bok.

All in all så är boken bra men tyvärr lite långdragen. Mitt största problem är att flera av exemplen från boken känns väl detaljerade, utdragna och egentligen en bit ifrån poängen som författaren försöker få hem. Hela poängen hade kunnat presenteras på 2-3 blogginlägg, en bok är lite väl overkill.

Jag är inte besviken att jag läste den, och jag tycker trots detta att Adapt är väldigt läsvärd, precis som allt annat av Tim Harford.

2 comments

  1. Som Michael Jordan sa:

    “I have missed more than 9000 shots in my career. I have lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that’s why I succeed.”

Leave a Reply