3 böcker man verkligen bör ha läst

3 boktips

När Börspodden var ny så var jag eld och lågor. Podcasts var det nya svarta, all tid jag hade över letade jag ekonomipoddar att konsumera, jag ville veta allt. Nu ett par år senare så inser jag att dessa podcasts tyvärr slösar min tid. Absolut, det finns lärdomar här och där, men allt för ofta så tvingar poddarna in mig i ett smalt och kortsiktigt tänkande. Istället har jag nästan helt slutat lyssna på poddar för att istället ge mig på ljudböcker. Istället för att lyssna på en diskussion om huruvida Ericsson är för dyrt just nu eller inte så tar jag mig hellre igenom långt mer välproducerat material i form av böcker. För ljudböcker använder jag Audible men det finns säkert fler tjänster som funkar bra.

Missförstå mig rätt, jag tycker Börspodden, Fill or Kill, osv. är bra poddar, det är inte det jag säger. Problemet för mig är att det blivit för mycket av den varan och att jag nu helt enkelt behöver lyfta blicken.

Jag får ofta frågor om vilka böcker jag rekommenderar och i sanningens namn så har min sida med Boktips blivit skamlöst utdaterad. Även om jag inte uppdaterat speciellt frekvent på bloggen så har min bokkonsumtion inte minskat, snarare ökat. Därför tänkte jag här lite kort gå igenom 3 böcker som jag läst det sista året och som jag tycker att även ni borde läsa.

The Most Important Thing – Howard Marks

Jag hoppas ingen missat att Lundaluppen återuppstått, och denna bok blev jag faktiskt tipsad om av Luppen himself. Nu när jag tagit mig igenom den så förstår jag varför. Det här är förmodligen den absolut bästa investeringsbok jag läst, den är briljant i sin enkelhet och det finns någonting att lära för alla.

Detta är inte en tung och jobbig bok utan snarare en bokifiering av Howard Marks bästa “Letter to Shareholders” över åren. Varje kapitel är fristående och har alltid en extremt bra poäng. Tanken bakom namnet med The Most Important Thing var från början att Howard skulle skriva om det absolut viktigaste. Problemet var att han istället hittade en lång lista på saker att tänka på som alla var lika viktiga.

Kapitlet om Second-level thinking (som bland annat Carl Granath refererar till i intervjun i Börspodden..) är ett av de viktigaste kapitel som någonsin skrivits inom investeringar.

Det här är en bok man bara MÅSTE läsa. Ni kommer inte bli besvikna.

The Outsiders – William Thorndike

En bok om 8 lite ovanliga VD:ar som gör exakt det som krävs för att maximera aktieägarvärde, oavsett vad som är standard på Wall Street. Den genomsnittliga avkastningen för dessa 8 bolag utklassade S&P 500 med 20 gånger! Det roliga är att det är många bolag som man aldrig hört talas om. Det är historier om bolag som återköpt 95 % av utestående aktier för att det helt enkelt varit en bättre idé än att dela ut. En intressant aspekt här är att många av dessa direktörer är väldigt skygga och väldigt ogärna pratar med analytiker och annat löst finansfolk. En intressant sammanfattning jag läste om boken tidigare var “Relentless rationality”, alltså att alltid göra det absolut mest rationella oavsett vad.

Enligt Warren Buffetts aktieägarbrev 2012 så var detta nummer 1 på rekommendationslistan över böcker att läsa. Det kanske säger en del?

Att läsa boken och sen titta igenom sin portfölj och se hur många av bolagen som passar in på temat är en rekommendation!

One Good Trade – Mike Bellafiore

En bok som skrivits av en grundare till en prop-trading-firma. Trots att jag inte ser mig som någon trader och trots att boken handlar om personer som i majoriteten av fallen har en horisont på max ett par timmar så fanns det många lärdomar att hämta härifrån. Framförallt mycket om hur viktigt det är att fokusera på processen istället för resultatet, och om hur det inte finns några ursäkter till att vid varje givet tillfället vara den bästa versionen av dig själv. Ska man bli en bra trader, eller investerare för den delen, så handlar det om att aldrig stanna upp och sluta utvecklas. Den här boken är lite av en ögonöppnare för exakt hur mycket det krävs för att “stay on top”. För om det är något som är säkert, det är inte bara du som vill tjäna storkovan på börsen.

 

Böckerna är i prioritetsordning så har ni bara tid/råd med en bok så börja definitivt med Howard Marks The Most Important Thing. Vill ni ha en liten försmak till vem Howard Marks är och ungefär hur han tänker så kan jag verkligen rekommendera denna timmeslånga föreläsning hos Google.

Happy reading!

Mvh,
Snåljåpen

2 comments

Leave a Reply