Lyft blicken från brexit och zooma ut

Ingen kan väl möjligtvis ha undgått att Brexit låg som en våt filt över världen i helgen, men det är nog färre som snappat upp att börsen rekylerat upp i rekordfart och redan återhämtat majoriteten av det ras vi fick uppleva i måndags. Många fina köplägen bjöds det på i måndags även om jag ska erkänna att jag trodde att vi skulle få se en nedgång som var mer utdragen.

Min teori löd att måndagen skulle utlösa ett kraftigt fall men där många privatsparare skulle få för sig att “fyndköpa” aktier. De som inte ägde aktier direkt, utan istället ägde aktiefonder, såg jag framför mig skulle sälja av i panik. Eftersom fonder inte är börshandlade och går att sälja i realtid så såg jag framför mig att effekten skulle slå in både under tisdagen och onsdagen, någonting som vi just nu inte sett speciellt mycket av.

Zoomar man in och tittar på vad som händer här och just nu så känns det förstås riktigt risigt att ha haft en så värdelös början på veckan. Varför hade jag så mycket investerat? Hur tänkte jag egentligen? Osv.

Screen Shot 2016-06-30 at 19.15.53

Om man istället zoomar ut lite så blir det lättare att acceptera att stora rörelser inträffar regelbundet, även om måndagens rörelse var långt bortom vad som är vanligt.

Screen Shot 2016-06-30 at 19.16.32

Varje gång jag lyfter blicken och tittar på hur bra det egentligen gått de senaste åren så börjar jag inse mer och mer hur jag förtjänar en redig smäll i ansiktet. Det tråkiga är förstås att i takt med att portföljen växer så gör dessa smällar allt ondare. För några år sedan så betydde en riktigt dålig dag att jag hade förlorat ett par tusenlappar. Nuförtiden kan en kaosdag på börsen betyda 40-50000 kr ner utan att jag för den sakens skull behöver bli speciellt orolig. Det betyder inte att jag är rik eller saknar respekt för pengar, det handlar om att tänka långsiktigt. Jag säger inte att man ska blunda ifall portföljen halveras, men kan man inte leva med svängningar i sitt investerande, då ska man nog pyssla med någonting annat.

Veckan hittills har förstås bjudit på en hel del köplägen, själv har jag köpt in 3 bolag.

Hennes & Mauritz

H&M började jag köpa in mig i redan innan Brexit blev ett faktum. Mina första ordentliga köp gjorde jag runt 243 kronor i mitten på juni, där jag sedan fortsatte fylla på nedåt. I måndags, efter att brexit blivit officiellt, så verkade inte någon vilja äga H&M. Direkt i öppningen var den ner mot 235 kronor där jag låg och fiskade men tyvärr inte fick in några ordrar då jag, tillsammans med många andra, satt fast på en sajt som inte riktigt pallade trycket. Under dagen fick jag in aktier på 238,20 och är väldigt nöjd med det idag när H&M stängde på 246,50. Jag tycker fortfarande att det finns mycket uppsida kvar att ta här. Vid 280 kan jag tänka mig att släppa allt igen.

Betsson

Betsson har verkligen haft någon rolig vecka och analytikerna tävlar just nu om att sänka riktkurserna mest. Det roliga i sammanhanget är förstås att många analytiker haft riktkurser som legat långt från där kursen låg innan smällen. Nu har alla tightat till sig och lagt sig väldigt nära varandra, strax över nuvarande kurs. På 64,40, 64,70 och 64,90 fick jag in mina ordrar vilket jag redan är väldigt nöjd över då Betsson stängde på 70,10. Frågetecknen i Betssons operativa verksamhet är förstås många i och med den vinstvarning som kom och den väldigt breda guidning som man kom med. Det enda jag lyckats konstatera är att om man skriver ner vinsten rejält och räknar med att växa vidare från nya, låga, nivåer så är det väldigt väldigt billigt just nu. 5-10 kr upp på kort tid ser jag inga som helst problem med.

Provide IT

Provide IT hade oturen att ha sin första handelsdag i måndags, d.v.s samma dag som svenska börsen öppnade efter brexit. Trots den sämsta IPO-timingen i mannaminne så fanns det gott om köpare på de få aktier som fanns ute. Aktien noterades till 7,20 och jag lyckades plocka in 5000 aktier på 8,95. Aktien stängde rejält upp i måndags och har fortsatt som en raket både under tisdagen och onsdagen. Idag stängde aktien upp 25,23 % vilket gav 13,90 kr. Totalt över 24 000 kronor in sen i måndags på ett bolag som är grovt lönsamt men bara hade otur med timingen. Jag tycker fortfarande det finns lite kvar att ge här även om jag inte köper fler aktier just nu, jag är nöjd med min stek.

Om man ska sammanfatta veckan så är det väldigt enkelt: Lär dig lyfta blicken så finns det grova pengar att tjäna när paniken finns överallt. Tyvärr är nettot fortfarande negativt ändå, men hade jag inte gjort dessa affärer så hade det varit ännu sämre ;).

Mvh,
Snåljåpen

 

9 comments

 1. Olle du är en mycket duktig investerare. Därför behöver du inte bli halvt knäckt på veckobasis. Däremot tycker jag det är ett sundhetstecken som automatiskt ligger i din personlighet som tävlingsmänniska att du alltid vill göra lite bättre&lite extra osv. Mitt råd lyder bara: Hetsa inte upp dig. Handlar mer om du ska få väldigt bra resultat över tid eller extremt j…a bra avkastning. Jag tror du kommer att få det sista. Och får du inte det så är du så social/rolig att du kan använda din kompetens till andra uppdrag. Du är en riktigt intressant ! profil att följa på Twitter. Hoppas du får en bra sommar i huvudstaden och kan koppla av lite också. !

 2. Fantastisk avkastning – bara att gratulera! 🙂

  Definitionsfråga: Skulle du kalla att det du gör med dessa något mer kortsiktiga affärer är swingtrading?

  1. Ja, det är nog mest ärligt att kalla det för swingtrading. Alternativt extreeeemt kortsiktig värdeinvestering. Jag gör ju alltid affärerna baserat på vad jag tycker är fundamentalt undervärderat, men med ett väldigt kortsiktigt perspektiv.

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Håller helt med dig. Jag har behållit alla min aktier förbi Brexitstormen och än så länge var det rätt drag 🙂 Kan du peka ut ngn specifik aktie som har bidragit till den fina grafen med en uppgång på 139 %? Vilka papper hade du t ex i slutet av 2016 som gjorde att du gick mot strömmen så starkt?

 4. Hej, jag ser att du har gjort tidigare inlägg om markel och sedan dess har aktiekursen gått stadigt uppåt. Vad är din syn på bolaget idag? Bra läge att gå in eller ska man avvakta?

 5. En viktig sak att tänka på är ju också att det inte spelar särskilt stor roll om marknaden har tillfällig panik, så länge bolagen fortfarande gör vinst och har stabila affärsmodeller. Därav vikten av att investera klokt från början och inte köpa företag som går under vid minsta dipp i ekonomin.

 6. Till skillnad från alla andra tycker jag det mest känns som du haft tur. Vist måste man ha det ibland men det är inget att skryta med. Ser något värderat ut är det en stor chans att det faktiskt finns en orsak sl. Man inte ser. Vist skall man investera, är man duktig kommer man tjäna pengar , med upp till 30℅? Det låter som någon som hoppas bli rik på tipset(lotto).
  Dom flesta värde investerare brukar ha bränt sig på kortsiktiga investeringar med stora vinster, tills pengarna en dag försvann , så även jag. Men det du nu verkar göra är det varje nybörjare gör och tyvärr verkar vara tvungna att gå igenom innan dom kan bli värde investerare. Lite trist men jag kommer nog sluta följa bloggen då den inte ger mig något om den blivit en spekulations/tradingblogg.

Leave a Reply