Böcker till semestern!

Nu har semestern påbörjats och jag har checkat ut helt från mitt arbete, åtminstone i några veckor. 3 veckors semester i juli blir det, sen lite jobb och så ytterligare 2 veckor i augusti. Det är få år som jag känt att jag över huvudtaget behöver semester, men i år så känner jag verkligen att det är dags att koppla av. Det återstår förvisso att se hur mycket avkoppling det blir, kanske blir det ett stort ångestmoln från renoveringen som hänger över?

Det finns semesterplaner, först av allt är det en vecka i Grekland att se fram emot, men även ett par dagar i Amsterdam ska hinnas med i mitten på augusti. Varenda dag är dock inte planerad utan det finns en del utrymme till att bara vara, precis det som jag känner ett stort behov av just nu. Jag känner också att inte har läst i närheten av tillräckligt med böcker under våren, jämfört med vad jag vill och brukar. Förhoppningsvis kan jag kompensera för det genom att ta mig igenom åtminstone 2 böcker innan det är dags att börja jobba igen.

böcker

På listan av böcker jag planerar att läsa hittar vi:

The Everything Store: Jeff Bezos and the age of Amazon – Brad Stone

Amazon.com känner nog alla till men tyvärr är inte deras extremt speciella grundare, Jeff Bezos, speciellt känd här i norden. Hans stil påminner mig om tidiga Richard Branson där man bara ser möjligheter och verkligen ska göra det omöjliga. Onekligen har Amazon kommit en lång väg dit de är idag, men hur gick det till? Jag har ingen aning och är extremt nyfiken!

Boken finns hos BokusAdlibris och CDON.

Hatching Twitter: A True Story of Money, Power, Friendship and Betrayal – Nick Bilton

Även om Twitter blommade ut i Sverige relativt sent så känns det ändå som ett socialt medie som få här hemma har undgått. Precis som i fallet Facebook så är inte alla grundarna vänner och frågan är egentligen vem som “uppfann” twitter på riktigt? Hur föddes idén? Hur lyckades man få bolaget att växa så fort? Och framför allt: vad är det för typ av människor som ligger bakom detta?

Utöver dessa så behöver jag också läsa klart F Wall Street av Joe Ponzio som jag har hållt på med ett tag nu. Problemet är att jag i stort sett bara läser på tunnelbanan och jag bor alldeles för nära jobbet för att jag ska hinna plöja något på vägen. Kanske skulle jag bosatt mig längre ut i förorten?

Boken finns hos BokusAdlibris och CDON.

Varför dessa böcker?

Varför har jag valt dessa böcker? Varför plöjer jag inte djupgående investeringslitteratur kring värderingsmodeller? Varför läser jag inte någon djupgående bok i redovisning? Jo, jag vill påstå att värdering av bolag är något av det absolut viktgaste att lära sig, men det är tyvärr inte hela hemligheten. Självklart måste vi kunna räkna ut vad det är vi betalar för ett bolag, men det vore förstås trevligt om bolaget vi köpte faktiskt har någon form av kvalitet också. Jag ska inte avfärda Warren Buffet, det vore allt för provokativt och uppenbart, istället tänker jag för min egen ovanlighets skull faktiskt hylla ett av hans uttalanden. “It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price.” Det jag insett att jag behöver jobba på är mitt sätt att identifiera dessa fantastiska bolag innan de blommar ut och blir alldeles för dyra. Det fina vore ju förstås om man kunde lära sig identifiera dessa fantastiska bolag och uppepå allt lyckas köpa dem på en fantastisk nivå. Nu är förstås detta 2 tekniktunga bolag på en marknad många är livrädda för, och poängen är inte att det är just det jag ska bli bra på att hitta. Jag tror att det finns någonting att lära sig ifrån varje solskenshistoria, oavsett om den är McDonalds, Amazon, Google eller Ford. Sen är det ju ett plus i kanten att dessa böcker oftast är väldigt välskrivna som gör att det verkligen känns som avslappningslektyr och ingen lektion i investeringsanalys. Det är ju ändå semester!

 

Vad har ni för böcker på listan till sommaren?

Ps. Glöm inte att kolla upp mina boktips, om hittar ni på länken här eller i menyn ovan! Ds. 

Mvh,
Snåljåpen

4 comments

  1. Hatching Twitter har jag lyssnat på som ljudbok, mycket bra och intressant bok

    1. Rekarna från analyshusen ligger runt 40 kr, så någon enorm uppsida finns det inte enligt dom. Däremot så är direktavkastningen fortfarande hög och bolaget växer, så speciellt dyrt är det inte. Skulle hellre köpa Protector än något annat försäkringsbolag.

      Mvh,
      Snåljåpen

Leave a Reply