Recension: The little book that beats the market – Joel Greenblatt

The little book that beats the market är en tunn liten bok där tankarna bakom Magic Formula Investing redogörs från grunden. Joel Greenblatt skriver ganska flamsigt och oseriöst vilket skapar rejäla kontraster mot vad man annars kan vara van vid från lite tyngre ekonomilitteratur. Det här är absolut ingen tung bok, den är kanske den mest lättlästa bok jag någonsin läst på ämnet ekonomi (efter Per H. Börjessons Så här kan alla Svenskar bli miljonärer). Förkunskaperna som behövs för att förstå konceptet bakom denna bok är i stort sett obefintliga men trots det så finns det någonting för alla att snappa upp. Jag tror att boken är bäst för de som redan läst en eller två böcker och därmed börjat få ett grepp om marknaden. Om man läser detta som sin första bok så tror jag inte den är “ögonöppnande” på samma sätt eftersom man saknar referensramar. Boken på 130 sidor (exkl. appendix) tar man sig utan problem igenom på en eftermiddag och en eftermiddag är den väl värd även om boken säkerligen skulle kunnat vara en femtedel så lång och fortfarande fått med allt.

Om man inte orkar läsa hela boken och få bakgrunden till varför Joel Greenblatt tycker som han gör, då kan man istället läsa resten av mitt inlägg nedan så har man ändå fått en bra blick av vad han vill ha sagt.

1. Vill du slå index?

1. Ja

2. Vill du spendera flera timmar i veckan på att analysera aktier?

2. Ja

Kul för dig! Gör ditt bästa för att hitta undervärderade bolag med stark lönsamhet och sprid dina risker till 5-8 aktier. Lycka till!

2. Nej

Använd magic formula som hjälp för att hitta rätt aktier. Rätt bolag ska ha hög RoA (Return on Assets) och lågt P/E. Använd gärna färdiga program som tar fram rätt aktier. För svenska aktier finns en på börsdata, för amerikanska så finns en på MagicFormulaInvesting.com. Statistikt sett så kommer aktier med hög RoA och låg värdering slå index, men därmed inte sagt att varje enskild aktie kommer att göra det. Formeln tar fram bolag som har högre Return on Assets än medel och lägre P/E än medel, teorin är att dessa aktier är bättre än medel och därför kommer att slå index. De studier som Joel Greenblatt relaterar till i boken visar på att det faktiskt fungerar, trots dess enkelhet.

1. Nej

Okej, du vill inte slå index, synd för dig. Det lättast du kan göra är att köpa indexfonder och rida på indexvågen så billigt som möjligt. Det är inget fel med det, men visst är det roligare att vara bättre än medel ;)?

 

Sammanfattning – The Little Book That Beats the Market

Sammanfattningsvis så tycker jag att The little book that beats the market är en läsvärd och rolig bok. När jag började läsa den så trodde jag att det verkligen var någon foliehattssnubbe som trott sig hitta en magisk formel som alltid slår index via komplicerad matematik osv, men ingenting kunde vara längre från sanningen. Det enda som den magiska formeln gör är att den visar vilka bolag som är mer lönsamma än snittet och var vinst värderas lägre än snittet: knappast raketforskning! Alltså oavsett hur börsen är värderad så kommer du alltid att köpa det som är billigare än börsens snitt vilket förstås kan vara problematiskt. Tänk om börsen över lag är väldigt dyr just nu, då spelar det väl egentligen ingen roll om man köper det “billigaste” när alla alternativ är dyra?

Någonting som Joel Greenblatt nästan tjatar om i boken är att the magic formula slår index statistiskt sett. Alla aktier som uppfyller dessa kriterier kommer inte slå index, inte ens varje år, men som “grupp” så kommer aktier med hög RoA och lågt P/E att slå index. Egentligen är det väl ganska mycket common sense, om någon aktie är bättre än snittet och billigare än snittet, då borde väl den aktien gå bättre än snittet. Eller?

Jag tycker det är en väldigt intressant bok och jag gillar det här med att en portfölj av de billigaste och mest lönsamma bolagen faktiskt slår index (enligt hans egna studier då). Med ett väldigt enkelt och avslappnat språk så är det här en perfekt bok på stranden under nästa resa!

The Little Book That Beats the Market finns hos BokusAdlibris och CDON.

Mvh,
Snåljåpen

 

2 comments

  1. Jag har testat MF i sverige 2002-2012. Rejäl överavkastning mot index. ~24% årligen mot index ~8% årligen. Blir ett inlägg på värdebyrån en vacker dag.

    Tror det är en mycket bra strategi. Gäller att vara mekanisk bara. Han erbjöd ju tidigare MF-konton men där klienterna kunde välja bort vissa aktier. Alla MF-konton vars klienter var inne och petade i portföljvalen underavkastade index. Greenblatt har även sagt att han inte kunnat förbättra avkastningen själv trots att han vet att vissa aktier är uppenbara value traps.

    1. Tror också att det är en mycket bra strategi, rent matematiskt så är det ju sunt. Däremot tror jag att man bör ta det ett steg längre och kanske använda MF som screener för att själv gå in och välja, trots att statistiken kanske talar emot det. Det finns flera bolag som jag direkt vill välja bort när jag kör en sån screener vilket gör att jag tror mig kunna överavkasta den, men vad vet jag :). Läsvärd var boken iallafall!

      Mvh,
      Snåljåpen

Leave a Reply