Recension: F Wall Street – Joe Ponzio

F Wall Street är en i mina ögon helt fantastisk bok. Jag tänker själv tillbaka och inser att det är det här som jag borde läst när mitt aktieintresse vaknade till liv ordentligt. Själv började jag med att läsa lättsamma biografier och böcker om duktiga investerare för att sen gå direkt på svintunga Intelligent Investor. Koncepten från den klassiska värdeinvesteringen som bland annat Benjamin Graham lade grunden för syns väldigt tydligt i F Wall Street, och här tycker åtminstone jag att den beskrivs betydligt bättre. Med ett språk som är lätt att förstå och enkla koncept så är jag inte det minsta rädd för att rekommendera den här boken till mindre erfarna investerare. Vill man lära sig den Buffettianska stilen från grunden så tycker jag att det här är ett utmärkt ställe att börja på.

Om jag ska kritisera boken och vara lite negativ så börjar den faktiskt ganska dåligt. Han försöker förklara vilka han tycker ska läsa boken, och här tycker åtminstone jag att han är väldigt raljerande och amerikansk, någonting som inte riktigt tilltalade mig. Jag gillar inte den evangelistiska stilen även om han förstås har rätt i det han säger, man får helt enkelt lära sig se igenom orden och tolka det som faktiskt sägs istället för HUR det sägs. Om sanningen ska fram så är denna bok också väldigt snarlik Why are we so clueless about the stock market? Konceptet som “säljs” är det samma och presenteras på ett väldigt liknande sätt. Men samtidigt kanske inte det är så himla konstigt egentligen, båda har inspirerats starkt av Graham-stilen och vill därför förespråka aktievärdering och investering med margin of safety. Jag tycker personligen att F Wall Street fortsätter en bit till där Why are we so clueless slutar, den här känns helt enkelt lite mer täckande. Framförallt det sista kapitlet om psykologi bakom investeringar och om att hitta en stil som passar just dig, det är ett kapitel som verkligen alla borde läsa. Alla strategier funkar inte för alla människor, man måste lära känna sig själv och förstå vad just ditt egna psyke klarar av. Det här är någonting jag kommer skriva om framöver!

Jag kommer definitivt att rekommendera F Wall Street till nyfikna nybörjare eller till alla som tror att aktier är till för att handlas med. Aktiemarknaden är rent principiellt onödig och som aktieägare behöver man inte börsen för att tjäna pengar på sina investeringar. När man väl förstått det konceptet så har man en väldigt bra grund på och att fortsätta utforska ifrån.

F Wall Street finns som e-bok hos bokus och CDON.

Glöm inte att kolla in mina andra boktips!

Mvh,
Snåljåpen

6 comments

 1. Är ute efter en bok i pocketformat om värdering/värdeinvestering om du kan rekommendera något? Har grundläggande kunskap och tycker att jag kan värdera det mesta utom banker. Förstår mig på de flesta nyckeltal. Nästan klar med Intelligent Investor.

  1. Hej! Jag kan verkligen rekommendera allt som Aswath Damodaran har skrivit, det är mina biblar! Allt han säger är extremt vettigt och bygger på Graham-teori men taget ett steg längre och formulerat med, vad jag tycker är, bättre ord.

   https://www.goodreads.com/search?utf8=%E2%9C%93&query=aswath+damodaran

   Har bara läst Investment Philosophies pärm till pärm än så länge men läst styckvis i flertalet av hans skrifter.

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Har du ngt boktips om värdeinvestering i pocketformat? 🙂 Kollat på denna:
  Value Investing: From Graham to Buffett and Beyond
  ngt du kan rekommendera?

  1. Tyvärr har jag inte läst den boken än, men den ligger på listan. På goodreads verkar den ha fått väldigt bra betyg vilket såklart är bra, men tyvärr kan jag inte ge några personliga kommentarer. I regel är jag allergisk mot alla böcker med Buffett i titeln men med rating på 4,12/5 så verkar den helt klart läsvärd.

   För att jag ska ge dig ett personligt tips: vad har du läst innan?

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Jag instämmer i att denna bok är pedagogiskt skriven. Samtidigt kan jag tycka att författaren är något naiv när han propagerar så entydigt för kassaflödesvärdering. De antaganden du måste göra för att skatta 20 års framtida kassaflöden medför en enorm osäkerhet i värderingen. Därmed vill jag påstå att enkla pe-tal, med säkerhetsmarginal vid köp, står sig minst lika bra som värderingsmått. Själv använder jag pe-tal, men granskar alltid företagens kassaflödesrapport, för att se att allt hänger ihop.

  1. Det här är ett ytterst klokt inspel. Många DCF-förespråkare känns väldigt naiva till hur enkelt det är att förutse framtida kassaflöden, det är trots allt ändå att se in i framtiden. Personligen använder jag mig av flera metoder, mycket likt det som nämns i Active Value Investing. Jag gör DCF-analys, jag bedömer långsiktig intjäningsförmåga, kollar relativt P/E mot konkurrenter osv. Det är aldrig bara ett underlag som gör att jag investerar. Notera att detta enbart är på den kvantitativa delen, jag tittar förstås också på kvalitativa saker.

   Jag gör mycket mer än vad jag skriver om, jag måste ju ha något att skriva om framöver också ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply