Lästips: Hatching Twitter – boken om hur Twitter egentligen blev till!

hatching twitter

Jul och nyår betyder ledigt och mer tid för böcker, denna gång var det dags för Hatching Twitter, boken av Nick Bilton om hur idén till Twitter föddes och hur bolaget växte till den jätte som bolaget är idag. Jag själv är på Twitter dagligen och utan Twitter så hade förmodligen min personliga utveckling som investerare gått betydligt fortare. Det var inte för inte som jag var väldigt intresserad av att läsa boken!

Hatching Twitter börjar med bakgrunden om hur Evan Williams startade och sålde Blogger till Google, någonting som jag inte hade en aning om att det var han som gjort. Vi får också lära känna bolagets 4 grundare: Evan Williams, Jack Dorsey, Biz Stone och Noah Glass. Om det är någonting som är uppenbart så är det att dessa personer inte längre är vänner, för att uttrycka sig milt. Uppfattningen man får av de 4 är att de är ett gäng snorungar som bråkat om makten över bolaget.

Twitter började egentligen med Jack Dorsey som vd som sedan blev bortkuppad av Evan Williams, som sedan i sin tur blev bortkuppad av Jack igen. Bokens fulla titel, Hatching Twitter: A True Story of Money, Power, Friendship and Betrayal, är egentligen en ganska bra beskrivning av bokens innehåll. Det är en story full av hur alla (utom Biz Stone verkar det som) vill åt makten över Twitter för att dra bolaget åt det håll som de själva vill. Ingen verkar egentligen speciellt motiverad av pengar utan det är just vart Twitter ska som verkar vara där skon klämmer.

Eftersom jag spenderar så mycket tid på Twitter och efter att ha sett den brutala utveckling som användandet tagit de sista åren så var jag förstås intresserad av att köpa Twitters aktie, som nu är noterad. Efter att ha läst boken så är jag inte längre lika sugen, på något sätt känns det som ett gäng idioter snubblade över en bra idé och att bolaget överlevt hittills över huvudtaget är för mig lite av ett mysterium. Det är lite “accidental success” över det hela.

Överlag är jag lite tagen över hur Jack Dorsey verkar vara århundradets idiot, iallafall så som han framställs i boken. Om det är sanningen eller bara författarens syn är ju förstås svårt att säga härifrån, det enda jag konstaterar är att han inte framställs som något geni direkt. Om den skildringen skulle vara korrekt så förstår jag inte det minsta varför marknaden jublade när han blev tillförordnad vd igen i somras. Utifrån boken verkar det vara en person som verkligen inte ska driva bolag. Tittar man däremot objektivt så har han medgrundat Twitter och även grundat Square som nu har ett market cap på över 4 miljarder dollar, så någonting har han onekligen gjort rätt.

Jag hade gärna sett att boken handlade mer om Twitter och mindre om fejden mellan de olika grundarna, men när man läser bokens titel så förstår man ju att det är precis det som den handlar om. Trots det så är det en väldigt läsvärd bok som är full av insikter och roliga anektoder. Allt ifrån hur Ashton Kutcher försökte köpa Twitter till hur Snoop Dogg röker braj i bolagets kafeteria.

Om du som jag är en aktiv användare, du bör du läsa boken. Funderar du på att köpa aktien, då MÅSTE du läsa boken. För alla andra så kommer det vara en läsvärd story om hur ett av världens mest populära sociala medier föddes och vilka vänskapsband som brast på vägen. Vägen till toppen är knappast rak.

Vill du också läsa boken? Retweeta tweeten nedan och prenumerera på finwire.tv så deltar du i utlottningen av Hatching Twitter!

 

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply