3 saker när du letar nästa aktieraket!

nästa aktieraket

De sista åren har det blivit allt mer populärt att investera på de små listorna. Att detta lockar många nybörjare är inte så konstigt när man ser vilka fantastiska kursutvecklingar man kan få ta del av. Saken är ju förstås den att långt ifrån alla bolag går upp 1000 % på ett år, på varje Powercell går det många Anoto. Därför tänker jag att det kan vara en idé att skriva lite om vad man bör tänka på när man letar efter nästa aktieraket!

Anoto, en utebliven raket?

En fråga man bör ställa sig som småbolagsjägare är hur ofta man kommer ha rätt i att träffa en raket, och om potentialen i raketerna är tillräckligt hög för att väga upp för alla blysänken som man onekligen kommer att få dras med. Att tro att just jag är ett unikum som har en fantastisk känsla för att hitta småbolag känns kanske en smula naivt, viktigast av allt är nog att känna till sina begränsningar.

Peter Thiel, en av grundarna i Paypal som sedan startat Founders Fund, en riskkapitalfond som med över 2 miljarder dollar som placerar främst i startups, pratar ofta om hur viktigt det är att sikta högt och att många inte siktar tillräckligt högt. Han har själv investerat i några riktiga aktieraketer, Spotify, AirBNB och Facebook för att nämna några. Ett exempel han tar upp i sin bok Zero to One är att om man har en success rate på 10 %, d.v.s man träffar en raket var tionde gång (och resten misslyckas), då behöver varje enskilt innehav ha en potential att utvecklas 1000 % bara för att få tillbaka pengarna. Om man istället bara skulle lyckas var 15:e gång, då är 1000 % potential alldeles för dåligt. Varje enskild investering ska alltså ha potentialen att väga upp för 9 dåliga, då behöver vi VERKLIGEN hitta en raket. På förhand vet vi inte heller vilken av alla aktier som kommer bli en raket och vilka som kommer bli blysänken, därför måste ALLA ha samma enorma potential.

En annan aspekt som är värd att belysa är förstås hur ofta man har rätt i praktiken. En successrate på 10 % behöver inte betyda att exakt var tionde investering lyckas. Det kan mycket väl ta 30 investeringar innan man lyckas, och sedan faller 3 investeringar på raken in väl. Därför är frågan: är 10st olika innehav tillräckligt många? I detta fall är svaret ett enkelt: nej. Det kan helt enkelt ta för lång tid att få rätt vilket innebär att man kan bli helt bankrutt, trots att man har gjort alla andra antaganden helt korrekt.

En tredje sak att tänka på är: hur lång tid bör det ta att nå dessa 1000 %? Om vi har en successrate på 10 %, och avkastningen är 1000 %, och det tar 10 år för avkastningen att materialisera sig, då hade vi gjort bättre i att använda ett vanligt sparkonto. Tiden är en faktor som kan få en fantastisk avkastning till en totalt värdelös. 100 % på 1 år är fantastiskt, 100 % på 10 år är bara 7 % per år. 7 % är knappast fantastiskt om man sätter det i relation till den risk man har tagit.

Om ni nu är småbolagsjägare eller jagar som galningar efter nästa raket, tänk då på:

 1. Är potentialen tillräckligt hög?
 2. Har du tillräckligt många aktier?
 3. Hur snart förväntar du dig att raketen ska skjutas upp?

Om du tänker igenom dessa punkter när du letar efter nästa aktieraket så kommer dina chanser definitivt att öka för att du hittar en raket på riktigt. Det räcker inte med att den går upp 200 %, det handlar om hur ofta du träffar rätt!

Vill man hitta exempel på dessa bolag så har vi träffat flera som kvalar in under hösten. Kika in på Finwire.TV för att se!

Mvh,
Snåljåpen

8 comments

 1. Hej Olle
  Mycket bra skrivet som vanligt. Jag börjar mer och mer undra vad som inte står rätt till hos han Johan Carlström med följare…Vad gör han ens på Twitter ? Sitter man med flera hundra miljoner är det väl bara att pensionera sig, vara trevlig, engagera sig i välgörenhet eller uppmuntra andra. Istället skriver han att alla andra företag i branschen är okunniga idioter i stort sett allt och han skriver ner andra personer på Twitter där han inte har koll och sedan har han några andra töntar som tjänat några Fingerprintmiljoner som ska ryggdunka honom som inte ens läst företagsekonomi A på gymnasiet.

  Kan ju vara kul att vara frispråkig men det finns ju någon gräns. Stod att VD sa han borde twittra mindre men det skiter han ju fullständigt i. Han verkar ju inte ha något liv utanför Twitter. Varför ens läser han ditt Twitter t.ex. ? Han måste ju vara orolig att missa nästa kursraket haha.

  Hoppas du haft en bra jul och lycka till med investeringarna nästa år ! Det ska bli kul att följa finbolagen med lite mer seriösa personer. Väldigt bra resultat du haft i år. Med tanke på dina antal aktier så är den prestationen så sjukt mycket bättre än någon stolle som lägger alla sina besparingar eller till och med skuldsätter sig i något nytt som visat förlust i en massa år och lika gärna kunde konkat på vägen.

  1. JC är ett modernt mysterium. Han har blockat mig från att läsa vad han skriver men han verkar bevaka allt jag gör minutiöst, galet! Att han bryr sig tycker jag i sig är ett stort mysterium. Att han dessutom är så frispråkig är sjukt, framförallt eftersom han är misstänkt för insiderbrott. I det läget skulle nog jag passa mig och ta det lilla lugna, men så rullar inte JC. Hade JC inte varit storägare i Fing så hade han fått sparken så in i helvete för längesedan. Nu är han lite av ett internt problem eftersom han har över 15 % av rösterna.

   Tackar för de fina orden, alltid skönt att höra att det finns någon som uppskattar det man gör. Problemet är väl dock att de som skriker högst är de som inte tycker som jag, och då är det lätt att man blir nedtryckt av deras agerande. Jag hoppas att nästa år också blir bra även om jag tror det dröjer länge innan jag får ett lika bra år igen, 2015 har varit sjukt. Önskar dig också lycka till! Hör av dig om du är i storstan så tar vi en Höga Kusten och pratar småbolag :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Aha, du menar att en fond som är inriktad på småföretag skulle kunna vara en idé? Synd att ingen kommit på det förut, men du kanske ser en affärsmöjlighet här. Du kanske kan ta 1-2-3% i avgift på kapitalet per år?

  1. Det finns småbolagsfonder, problemet är att de ändå investerar i ganska stora bolag. Om vi vill ha en fokuserad småbolagsfond med kanske 20 innehav, då ska 5 % vara i varje bolag om vi ska ha jämt balanserat. Om vi säger att vi har 100 miljoner att investera så är det 5 miljoner som ska in i varje bolag. 5 miljoner kan vara en enormt stor del av vissa bolag som jag investerar i idag vilket kommer ha enorm påverkan på kursen. Dessutom är det svårt att manövrera runt på det sätt som jag gör idag eftersom varenda transaktion blir så pass stor. Småbolag i fondvärlden är inte så små bolag som jag gillar :(.

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Ska försöka att bli bättre nästa år, men det handlar förstås mycket om tidsbrist! Det tar tid att skriva och vill man följa mig mer i realtid så redogör jag det mesta på twitter!

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply