Avkastning är ingen mänsklig rättighet – undvik indexfonder

indexfonder

För ett tag sedan så läste jag en artikel av Micke Syding som handlade om att börsen förväntas ge noll avkastning de närmsta 10 åren. Även om jag generellt sett har svårt för den här typen av profetia så är det intressant att reflektera över vad detta innebär.

Betyder detta att man ska hålls sig borta från börsen och ligga likvid i 10 år? Nej, men om du inte har en aktiv placeringsstrategi eller kunskap nog att välja egna aktier, då är ett indexsparande ett trist val just nu, om vi tittar på förutsättningarna.

Saken är den att när du köper en indexfond så får du alla innehav som det indexet innehåller, oavsett nuvarande värdering, oavsett tillväxtförutsättning och oavsett politisk risk. Om man ska äga ett brett index så bör man också göra sin analys brett.

De flesta vet att vi 1999 hade en “bubbla” med extremt höga aktiekurser där många av bolagen ännu inte har nått över de gamla rekorden. Tittar vi på index så är situationen väldigt lik även om vi faktiskt har varit över toppen tillfälligt. Saken är dock den att det dröjde till 2015 innan vi var tillbaka på forna glansdagars nivåer. Hade vi köpt index på toppen så hade vi alltså fått tillbaka pengarna nu, 15 år senare. Knappast något att hurra över*.

Den stora frågan är ju förstås hur de nästkommande åren kommer att se ut? Vi har ett index som står högt, bolag vars omsättning knappt ökar och där vinsttillväxten kommer från stora besparingsprogram och allmänt kortsiktigt tänkande. Världens tillväxt verkar inte ta fart trots negativa styrräntor och evigt påeldande stimulanspaket från centralbankerna.

Petar vi in dessa parametrar i en värderingsmodell så ser det inte så muntert ut, saken är den att det var längesedan indexinvesteringar var ett så dåligt val. Om man investerar i indexfonder nu tycker jag man ska tänka sig för ordentligt, är den förväntade avkastningen verkligen bra? Eller ens positiv?

Vart leder då dessa dystra framtidsutsikter? Saken är den att alla investeringar inte har en förväntad avkastning som är noll, det finns fortfarande bra alternativ även om dessa också blir färre. Alternativen är dock inte till för alla, och vill man ha en schysst avkastning så behöver man göra sin läxa och investera sin tid, inte bara sina pengar.

Lättvärderade bolag med positiv förväntad avkastning finns nästan inte, och det är problemet. För ett par år sedan var det busenkelt att räkna hem investeringar i t.ex. Axfood där den framtida tillväxten är relativt enkel att förutspå och där man med hög sannolikhet kan gissa vart någonstans verksamheten är på väg. I takt med att räntorna letat sig neråt och börskurserna letat sig uppåt så har dessa “enkla case” blivit totalt söndervärderade där den förväntade avkastningen nu och framåt börjar närma sig noll. Vill man ha en schysst avkastning behöver man gräva djupare. Avkastning är inte längre en mänsklig rättighet.

Vill man lära sig ordentligt så finns det inga genvägar, man måste läsa sin läxa och lägga ner rejält med tid, och det kommer ta tid, tro mig. Eftersom jag är så förbannat bussig så har jag därför sammanställt 3 titlar nedan som man bör ta sig igenom om man ska lyckas prestera någon som helst form av avkastning de kommande 10 åren.

Why are we so clueless about the stock market? – Mariusz Skonieczny

Denna bok rekommenderar jag ofta men ändå inte tillräckligt. Först måste man lära sig att räkna diskonterade kassaflöden, vilket är mycket enklare än det låter. För att förstå varför man måste göra detta så bör man ta sig igenom de drygt 200 väldigt lättlästa sidorna.

Active Value Investing – Vitaliy Katsenelson

När man väl har förstått hur börsen egentligen fungerar och hur man på det mest grundläggande sättet värderar aktier, då är det dags att lära sig att problemet är betydligt större än så. Det funkar inte längre att bara köpa fina bolag till bra värderingar och sen äga dom i all evighet. Eller, det funkar, men det är långt ifrån den bästa strategin. Ska man tjäna pengar i marknader som inte bara pekar upp, då måste man lära sig att bli en mer aktiv investerare. Ingen lär ut detta bättre än Vitaliy Katsenelson.

Investment Valuation – Aswath Damodaran

Tids nog så har poletten trillat ner över hur man behöver agera för att bli en långsiktig vinnare på börsen, även de år när börsen inte pekar rakt upp. För att göra detta på ett bra sätt så behöver man bli riktigt duktig på att värdera bolag, och alla bolag bör värderas olika. Jag har hittills inte stött på någon som är så extremt duktig på att lära ut värderingar som Professor Aswath Damodaran från Stern school of business vid NYU. Det här är en bibel som alla bara måste ha, jag återbesöker den ofta och inser att jag verkligen aldrig kommer kunna få med mig allt.

Vill man däremot inte investera den tid som krävs, ja då vet jag inte riktigt vad jag ska rekommendera. Alla verkar vara helt galna i avkastning och världen verkar tro att avkastning är någon form av mänsklig rättighet. Man tittar på de sista årens utveckling och sjunger i kör att “detta får jag minsann inte missa!”. Om man desperat jagar avkastning men inte vill investera tid, då är iallafall ett återkommande månadssparande ett bättre alternativ än att smälla in allt man orkar på en indexfond i dagsläget.

Det är lätt att luras av de senaste årens avkastning och tro att det här med aktier och investeringar är busenkelt. De gratispengar man fått sista åren kommer nog dröja länge innan vi ser igen. Glöm inte att avkastning inte är någon mänsklig rättighet. Vill man inte lägga ner tiden så ska man inte förvänta sig att tjäna storkovan heller.

Mvh,
Snåljåpen

*Inte ens när man räknar med utdelningarna så får man någon fantastisk avkastning. Runt 3 %, vilket man kunnat spöa med vettiga sparkonton. Räntan har trots allt inte alltid varit negativ.

15 comments

  1. Hej Olle!
    Jag suger åt mig allt du skriver om börsen och aktier, och också dina intervjuer på Finlire TV.
    En fråga, du har inga boktitlar på svenska som du kan rekommendera. (Ingen av de titlar som du rekommenderade verkar finnas på svenska.
    //Tobbe

    1. Kul att du gillar det jag skriver och det jag gör! Tyvärr är utbudet av finansböcker på svenska väldigt begränsat. De allra flesta handlar om hur börsen funkar och hur man ska komma igång med sitt sparande, men det finns inga böcker värda att nämna som handlar om hur man faktiskt blir en bra investerare. Jag har själv haft planer på att skriva en men sen var det tiden som inte räckte till…

      Mvh,
      Snåljåpen

  2. Så vad tror du om utvecklingen på börsen 2016? Upp/ner hur mycket? Var lägger du dina pengar för att få avkastning? // Micke

    1. Jag har ingen direkt aning om vart börsen är på väg nästa år, tycker det är svårare än på länge att försöka förutse. Stockpicking kommer alltid funka men ju svårare börsen blir desto kortare horisont brukar jag ta. Just nu har jag ett par stabila och tråkiga bolag tillsammans med en del kortsiktigare case. Stabila bolag: Berkshire Hathaway, Markel, Apple, Tele2, SAS PREF, eWork. Bolag som jag tycker är schysst värderade just nu som jag tror kan vara bra under nästa år: GWS Production, Avensia, Zalaris. Sen har jag även Nordnet, Kopparbergs, Protector Forsikring och Unibet. Dessa tycker jag inte är svinbilliga längre men vill äga över flera år, dessa kommer jag bara öka i om de dippar. Nordnet ser prisvärt ut tycker jag men kommer gå ner rejält om aktiviteten på börsen går ner, därför tycker jag man ska vara lite försiktig. Runt 30 kr var det ett solklart köpcase, runt 40 är det mer ett långsiktigt bra case som kommer bli bra på 3-5 års sikt. Närmsta året kan det dock utan problem bli -30 %.

      Mvh,
      Snåljåpen

      1. Tror definitivt det är en bra affär i Elementica. Att man samarbetar med Skanova känns uppenbart eftersom de är så stora, svårt att undvika. Något köp där känner jag inte till :).

        Mvh,
        Snåljåpen

  3. Jag är nyfiken på hur du räknat! SIX Portfolio Return Index har rört sig från ca 700 i mars 2000 till ca 1720 i skrivande stund, en avkastning på ca 150%. Utslaget på 15 år blir det årligen över 6%, vad fick du 3% ifrån? Ett annat index? Tänk även på hur låg risken är att man lyckas tajma det så pass illa! Det känns som en irrelevant poäng du försöker ta upp, såvida jag inte gjort någon blunder.

  4. Hej, tack för ett ännu ett bra blogginlägg. Jag tänkte fråga om du kan rekommendera “köp billigt, sälj dyrt”. Bläddrade lite i den i akademibokhandeln, och såg att det fanns genomgående exempel på företagsvärderingar. Kassaflödes analyser m.m.

    God Jul!

    1. Jo då, i allra högsta grad. Det är bara ett oturligt dåligt tillfälle att börja exakt just nu. Men dålig avkastning är alltid bättre än ingen. Månadssparande kommer alltid vara en bra idé.

      Notera at inlägget du refererar till är riktat mot de som vill börja spara och komma igång. Detta inlägg är snarare tänk att utmana tankarna hos de som sparat ett tag och vill lära sig mer!

      Mvh,
      Snåljåpen

      1. Jag förstår. Började nämligen med månadssparande när jag hittade just den artikeln och sparar 33% vardera i:
        Spiltan investment
        Avanza Zero
        Danske Bank global index

        Men då sitter jag lugnt i båten och fortsätter att låta halva mitt månadssparande gå till mitt ISK-konto helt enkelt. Tack för svar!

        /DH

  5. Hoppas ingen följde dessa råd 2015!😄
    Studier och forskning visar ju tydligt att passivt förvaltade indexfonder är det säkraste sparandet och ger bäst avkastning över tid! Att välja aktier och försöka förutspå vilka som kommer gå bra är i princip som att gå till ett casino och satsa pengar! Det är ingen tillfällighet att Warren buffet själv har gett tydliga riktlinjer med hans förmögenhet när han är borta dvs investera 90% i indexfonder resterande i räntor.

Leave a Reply