När analytiker och investerarkollektivet säger att P/E-talen borde vara höga pga. att räntan är så låg, hur tänker dom då?
Låg ränta innebär att centralbanken förväntar sig en låg tillväxt i landet, vilket ofta är själva anledningen till att man sänker räntan, för att just få igång tillväxten. Höga P/E-tal innebär tvärtom att man förväntar sig att intäkterna och vinsterna från bolagen ska växa mycket framöver och därför har man råd att betala mer för varje vinstkrona idag, eftersom vinsten kommer växa så kraftigt. Historiskt sett så har dock vinsterna generellt inte kunna växa mycket snabbare än ekonomin som helhet, så höga tillväxtförväntningar hos investerarna känns inte riktigt som det stämmer överens med låga tillväxtförväntningar hos centralbankerna? Så: borde inte låg ränta egentligen betyda att vi borde ha låga P/E-tal?
Avkastningen man får i en aktie kommer från två delar, vinsttillväxten i bolaget och en eventuell multipelexpansion. Med multipelexpansion så menar jag alltså att kursen går upp snabbare än vinsten vilket då ger ett högre P/E-tal och en högre kurs.
På samma sätt kan man förstås uppnå en negativ avkastning med hjälp av krympande vinst och multipelkontraktion. D.v.s att vinsten minskar och kursen går ner snabbare än vinsten. Detta händer väl kanske inte jätteofta men är en möjlighet.
Någonting som däremot händer är att bolag får lite av varje, t.ex. vinsttillväxt och multipelkontraktion. D.v.s. vinsten går upp stadigt men P/E-talet går ner vilket tar ut varann och gör att avkastningen närmar sig nollan.
Wal-Mart är ett intressant exempel som vid år 2000 handlades på P/E 45. Fram till 2009 så växte vinsten med ca 12 % årligen, men trots det så gick kursen inte upp. Varför inte? P/E-talet gick ner ungefär lika fort som vinsten växte, och då rörde sig inte kursen. Utvecklingen på nästan 10 år var platt trots en helt fantastisk vinsttillväxt på 12 % per år!
Idag är vi i en situation där P/E-talen är höga samtidigt som tillväxtförväntningarna på världens ekonomier inte är fantastiska. Hur går det ihop? Jag ser en extremt stor risk att vi kommer att få se P/E-kontraktion de närmsta 5 åren samtidigt som bolagens vinster inte kommer utvecklas tillräckligt snabbt för att väga upp för detta.
Att köpa på högre P/E-tal idag bara för att räntan är låg är ingen bra idé. Punkt slut.
Mvh,
Snåljåpen
P/E är höga, för att värderingen på aktier inte alltid speglar värderingen på ett företag. Om ett sparkonto ger dålig avkastning, så sparar folk istället i bland annat aktier och därav drivs kurser upp. Som i sin tur är ett resultat av den låga styrräntan. Att sänka styrräntan är för att man egentligen vill driva upp inflationen och få folk att spendera pengarna istället för att spara dom på hög, men saker blir inte alltid som man tänkt sig… Istället har det blivit en aktieboom.
Precis så är det, det folk inte förstått är dock att den förväntade avkastningen på börsen börjar bli riktigt dålig. Alla tittar i backspegeln och det känns nästan som alla blivit lovade 10 % om året, men det är en utopi den närmsta tiden och kommer kännas surt för många när avkastningen snarare blir nära noll.
Mvh,
Snåljåpen
Olle, känner du inte till räntemotiverat PE-tal ?
”
När kan vi då motivera ett högt p/e-tal? Någon eller några av följande fem kriterier krävs för att motivera ett p/e-tal över 15.
1. Företaget uppvisar en högre tillväxttakt.
2. Företagets tillväxt förväntas vara längre.
3. Företaget delar ut en större del av resultatet.
4. Företagets risk är lägre.
5. Marknadsräntan är lägre.
5. Marknadsräntan är lägre
Marknadsräntan styr avkastningskravet (räntan vi använder när vi beräknar nuvärde). Ju lägre ränta, desto större nuvärde och högre p/e-tal. Detta gäller för värderingen för hela börsen, inte bara för enskilda aktier. För att p/e-talet ska ligga över 15 måste marknadsräntan vara lägre än det historiska genomsnittet. Resonemangen kan kanske tyckas lite teoretiska, så låt oss sammanfatta:
• Börshistorisk statistik visar att genomsnittligt p/e-tal har legat strax under 15.
• Fundamentalt motiverade p/e-tal ligger ”normalt” mellan 10 och 20.
• Företag med p/e-tal utanför detta intervall kräver något exceptionellt.
http://www.investeraren.se/analysskola3.shtm