PPM-sparande …

Det här med pensionssparande… Det är rätt många som aldrig orkar öppna sina orangea kuvert och av de som faktiskt öppnar dem, så är de få som förstår vad det är som står där i.
Kort sagt:

Pensionen är i dagsläget uppbyggd av 3 delar. Den allmänna pensionen, tjänstepensionen och en eventuell privat pension. Den allmänna pensionen tar staten hand om och det är den jag kommer att skriva lite om nu. Den privata pensionen har jag diskuterat tidigare där jag jämförde ett IPS-konto med ett vanligt fondsparande. Tjänstepensionen består av en summa som din arbetsgivare sätter av i ditt namn varje månad till ett pensionsbolag som sedan förvaltar dessa pengar. Hur dessa förvaltas kan du i viss mån påverka men inte fullt ut. Mer om det en annan dag.

Den allmänna pensionen består av 2 delar. Inkomstpensionen och premiepensionen. Varje år sätts 16% av din inkomst av till inkomstpensionen som sedan staten förvaltar åt dig och sedan betalar ut efter det att du har gått i pension. Många ogillar just att man inte kan påverka hur dessa pengar förvaltas och jag kan hålla med om att man kanske bör kika lite närmre på just detta. Den andra delen av den allmänna pensionen är premiepensionen. Hit sätts 2,5% av din skattepliktiga inkomst vilket alltså inte är så överdrivet mycket pengar, men dessa pengar kan du förvalta själv. Eller ja, du kan välja utifrån ett visst fondutbud hos pensionsmyndigheten hur dessa ska placeras. Och detta kan ha en ganska stor effekt på det kapitalet. Men oavsett hur framgångsrikt du placerar det så är det förmodligen endast bara en bråkdel av den totala pensionen du kommer att plocka ut. Därmed inte sagt att det inte är värt att lägga några minuter om året på att gå igenom hur dessa fonder är placerade.

Om du inte själv aktivt väljer hur din premiepension ska placeras så kommer staten att göra det åt dig. Dessa pengar kommer att placeras i olika aktiefonder och räntefonder beroende på din ålder. Ju längre du har till pensionstillfället, desto mer kommer att placeras i aktiefonder och vice versa. Tiden har utvisat att dessa pengar förvaltas ganska mediokert av staten och att det bör vara relativt enkelt för Svensson att få en bättre avkastning på egen hand. Därför tänkte jag kort presentera hur jag har placerat min premiepension.

Det här är ingen raketforskning och min placering är väldigt enkelt och oteoretisk:

Didner & Gerge Aktiefond är en av dem som gått absolut bäst historiskt. Jag vet, historisk avkastning är ingen garanti för framtida prestation men jag litar ändå på fondförvaltarna och jag håller bra koll på hur innehavet i fonden ser ut. Räntefonden har jag egentligen enbart för att minska risken lite, vissa kan kalla det dumt men om vi ser en större nedgång i framtiden så kanske jag viktar om till 100% aktiefond. Som jag sa tidigare, dessa pengar kommer inte göra den stora skillnaden. Det som kommer göra den stora skillnaden är ett privat pensionssparande samt en högre inkomst (eller jobba till längre än 65).

Såhär ser aktiefondens största innehav just nu:

Mitt råd är: se över ditt premiepensionssparande.

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply