TV-licens eller TV-avgift …

Ja, nu har det blivit dags att gnälla lite i den trötta debatten om allas våran egen TV-licens.

Kalla mig gammalmodig eller dumvänster men personligen tycker jag att det luktar en smula fascistiskt när man kan tvinga någon att betala enbart för att de har möjlighet att se på kanalerna. Tänk om vi privatpersoner också hade den här möjligheten! Shit vilka miljoner jag skulle hinka in på dagsbasis. Starta en vanlig hemsida med material producerat av mig, t.ex. den här bloggen, och sedan kräva in pengar av alla som har en dator och internetuppkoppling. Det är förstås inte relevant om de faktiskt konsumerar min propaganda eller inte, det är inte det som är poängen. Det viktiga är att de KAN och därför ska de alla betala!

För det är ju precis så det funkar nu. Tidigare så har det varit så att alla som har ägt en TV har varit tvungna att betala en TV-avgift på grund av att de personerna har möjligheten att se på SVT:s kanaler i fall de skulle vilja. Om de faktiskt ser på kanalerna är inte relevant förstås. Den här lagen håller på att “moderniseras” nu. Från och med nästa månad så kommer allt SVT:s material att sändas gratis på internet. HURRA ropar vissa, men när man kikar på vad det faktiskt innebär så blir man en smula mörkrädd. I och med denna modernisering av sändningarna så blir det förstås nya problem med licensen. Helt plötsligt så kan alla som har en internetuppkoppling och en datorliknande produkt (Dator/Surfplatta/Telefon) se hela SVT:s programutbud. Hur ska vi nu få folk att betala?

Enligt Computer Sweden så kommer radiotjänst att från och med nu även att börja fakturera innehavare av datorer och surfplattor eftersom de har möjlighet att se på SVT:s material. Den här fascismen blev helt plötsligt ännu hårdare. Det spelar fortfarande förstås inte den minsta roll om man konsumerar skräpet som de sänder eller inte. Det är MÖJLIGHETEN du ska betala för!

Personligen förstår jag det inte. Jag tycker att SVT faktiskt kan visa en del bra saker ibland även om 99% av allt som sänds är hjärndött skräp. Men kan inte SVT börja arbeta som de andra betalkanalerna, att man betalar för att titta? Nu när de ska börja sända sitt material över nätet så blir det enklare än någonsin att dela ut någon typ av inloggningsuppgifter till de som faktiskt har betalat för att få titta.

Men egentligen kanske det bara är en stor rädsla alltihopa. SVT är rädda för att inte få tillräckligt många tittare när användare faktiskt själva kan välja bort kanalen. Så vi kommer förmodligen inte att se någon sådan lösning, någonsin. Det kommer bara att bakas in i skatten och fascismen rullar vidare. Här är det minsann ingen som skriker MARKNADSEKONOMI och kräver att alla ska konkurrera på lika villkor osv. Vi kommer att få fortsätta betala för möjligheten till konsumtion. Om vi faktiskt konsumerar eller inte, det är ingen egentligen intresserad av.

Leave a Reply