Pessimister i grupparbeten?

En av mina bättre vänner har börjat skriva blogg nyligen, och även om våra åsikter och intressen går isär om en hel del saker så tycker jag hans inlägg från idag är en riktig fullträff. Det handlar om det här med gruppdynamik och vilka olika personligheter som bör ingå i ett effektivt team. Ofta när folk rekryterar till projekt så letar man efter väldigt positiva människor som ligger på samma våglängd för att dessa ska kunna arbeta tillsammans. Men är det verkligen det bästa man kan göra? Som Andreas, bloggaren, skriver: ”Vad är det för mening med att vara flera om man ändå ser på saken ur samma perspektiv? Gruppdynamiken blir väldigt odynamisk.” Och jag måste erkänna att det är ett intressant tema som jag inte funderat över på det är sättet tidigare. Jag funderar ofta över det här med effektiva team, samarbete och allmänt gruppledarskap, men att gå till den här diskussionen har jag aldrig tidigare gjort. Nästa gång jag ska leda ett projekt och välja ut ett team, ska jag välja ut en riktigt negativ tjurskalle som hjälper till att hålla projektmedlemmarna i verkligheten istället för att sväva på moln och säga att “allt är möjligt”? Om sanningen ska fram så har jag aldrig behövt ta in en sån person, det är nämligen min roll.

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply