Snåljåpens lördagsintervju: Lundaluppen !

lundaluppen
En bloggare som jag följt i flera år nu är Lundaluppen. Länge har jag varit nyfiken på vem det är som döljer sig bakom namnet och den enormt strikta portföljen. Varför är han så anonym och hur har han blivit den han är. Framförallt: hur blir man som han? Damer och herrar: Lundaluppen!
—————————————————————————–
 

Hur gammal är du?

Jag är född på 70-talet, så 34-43 år ;).
Vad jobbar du med?
Jag arbetar i ett IT-företag som jag själv varit med och grundat, det är dock så stort att jag har en hyfsat trygg anställning. Jag har startat flera företag och har turen att flera av dem lever och är välmående. Några är såklart nerlagda, sådant kan livet som företagare vara, jag har dock aldrig gått i konkurs med något bolag eller på något sätt lämnat kunder, leverantörer eller anställda i sticket.

Hur länge har du jobbat med det som du gör och hur kom du in på det spåret?

Jag har varit aktiv inom området i drygt tio år och det var en rätt naturlig konsekvens av utbildning och tidigare karriär. Jag har aldrig känt att jag lagt allt åt sidan och satsat på något helt nytt, utan besluten och karriären har rullat på.

Har du någon utbildning i bagaget?

Ja, jag är civilingenjör, vilket jag ser som en bra grundutbildning där man lär sig att lära sig. Det är självklart mycket i en så lång utbildning som jag aldrig använt praktiskt, men jag skulle definitivt läsa till civilingenjör igen om man kunde backa bandet.
När började du investera i aktier och hur fick du upp ögonen för investerande?
I slutet av nittiotalet hade jag lite överskott att spara och halkade in på aktier. Jag insåg snabbt att jag inte var intresserad av något riskabelt samt att jag inte visste ett jota, så det blev ett aktiesparande i Stadshypotek Bank som sedan köptes av Handelsbanken. Mina första aktier var Industrivärden och Investor, och det var länge de enda jag ägde. I mitten av 2000-talet tjänade jag några, lite större, engångsbelopp och då glömde jag lite min begränsning och gjorde ett antal märkliga investeringar. Det tog inte länge för börsen att påminna mig om vad jag insåg tidigare. Det var mycket svaga investeringar utan någon egentlig egen uppfattning om vad bolagen jag köpte kunde vara värda.
Den här gången nöjde jag mig dock inte med att återgå till Industrivärden/Investor utan jag bestämde mig för att lära mig mer. Jag läste runt, stötte på folk som tyckte jag borde starta med flytande medelvärden och köpsignaler. Det lät rätt intressant för en matematiker som jag, men jag valde ändå att läsa mer. När jag läste The Intelligent Investor så föll väldigt mycket på plats. Det var då som jag började utvecklas till den investerare jag är idag.

Industrivärden är ett bolag i din portfölj även idag, har du haft aktien sedan dess eller har den varit ett återkommande fenomen?

Jag har alltid haft en liten post i Industrivärden, åtminstone ett par hundra aktier sedan mitt ursprungliga sparande nådde den nivån. I Stadshypotek aktiespar var det A-aktier som var tillgängliga och någonstans på vägen växlade jag över till C-aktier, så någon minut mellan transaktionerna kan jag ha varit helt ute.

När man hör om din historia så känns det ändå som att du inte gått på några större smällar, är det sant eller finns det mörka historier som du ogärna pratar om? Vad gjorde du t.ex. under IT-yran?

Nej IT-yran var jag väldigt medveten om men lyckades ändå ducka den. Jag var väldigt försiktig i det tidiga skedet av mitt sparande, bara Industrivärden och Investor som jag tyckte verkade rediga och sunda. Jag förstod inte riktigt fonderna och vad de innehöll. Mina stora smällar kom istället 2007-2008 när jag som sagt fick för mig att kunde mer än jag kunde. Där kostade rena felinvesteringar mig hundratusentalskronor i irreparabla förluster. Mina trogna bloggläsare vet att NSP Holding var en sådan miss, men annars köptes även Ratos och nuvarande innehavet i Maersk till väldigt uppblåsta priser.

Utöver The Intelligent Investor, som du onekligen håller nära hjärtat, vad är det som format dig till den investerare som du är idag?

I princip allt jag vet om investeringar har jag läst mig till i böcker och på nätet, förutom redovisning som kommit via företagandet. Jag har läst ganska många böcker, tidningar och blogginlägg under åren men det är svårt att peka på något som haft lika stor inverkan som just den boken. Den kom såklart med urstarka referenser (Buffett, hur slår man det?) men jag greps av själva boken och kunde inte släppa den förrän jag läst igenom den två-tre gånger. Min fru började undra efter ett tag. Numera söker jag mest litteratur som utmanar det jag tror på så att jag kan vidga mina vyer ytterligare, men jag har väldigt svårt att ta mig igenom böcker om teknisk analys trots mitt matematikintresse.

Nu har det gått ett par år sedan du började blogga själv, och din respons har varit enormt positiv! Just nu är du förmodligen den största ekonomibloggaren vi har i Sverige sett till aktivitet från läsare och besökstrafik (kanske också i portföljstorlek ;), men vad var det egentligen som fick dig att börja?

Jag satt för några år sedan och försökte noggrannare beskriva min investeringsfilosofi (det skulle man kunna göra enligt någon bok jag höll på att läsa) och försökte sedan skriva ner mina beslut. Jag påbörjade ett antal dokument men de blev halvfärdiga och jag började fundera på hur jag skulle kunna få upp disciplinen. Jag läste redan några bloggar och idén dök upp att börja dokumentera allt helt öppet, men anonymt, för att få en tydligare mottagare och läsare Jag testade och blev ganska snart riktigt fast i bloggandet. Läsekretsen växte fort och det eldade på motivationen.

Om du fick ge några tips till dom som funderar på att börja skriva, vad skulle det vara?

Börja! Fundera lite på vem du skriver till och lyssna på läsarna, men låt inte din egen ambition eller läsarnas önskemål påverka dig att höja ribban så långt att du inte orkar fortsätta. Jag har själv varit passiv tidvis och om man då får allt för dåligt samvete är det lätt att tappa energin helt och hållet.

Om du fick leva om ditt investerarliv helt från början, finns det någonting som du skulle ha gjort annorlunda då?

Jag hade nog börjat blogga tidigare. Näst efter att ha läst The Intelligent Investor är nog bloggandet det bästa som hänt min investeringskarriär. Att ha en läsekrets har tvingat mig att vara konsekvent, att genomlysa mina beslut och dokumentera dem. Det har varit otroligt hälsosamt att formulera sina idéer inför andra och för att på det sättet tvingas tänka igenom dem själv.

Jag är ett stort fan av att analysera vad man gjort tidigare, även om jag själv faktiskt är ganska dålig på det; återbesöker du ofta gamla inlägg och ”analyserar dig själv” och dina beslut?

Ja, jag går ofta tillbaka och läser hur jag resonerat kring vissa bolag och i vissa frågor. Bloggen är tre år gammal lite drygt och det är intressant att se att jag i vissa fall inte riktigt håller med den tre år yngre Lundaluppen. Det handlar oftast om småfrågor eller om väldigt allmänna formuleringar, men jag skulle inte skriva likadant idag. I vissa fall glömmer jag helt enkelt hur jag ser på ett visst bolag och att då återbesöka gamla analyser sparar oerhört mycket tid.

Vissa bloggare håller väldigt hårt på sin anonymitet medan andra är på väg ”ut ur garderoben”, hur är det för din egen del? Kanske kommer vi att få träffa Lundaluppen på våra bloggträffar framöver?

Som jag ser det skulle flera saker i mitt liv och min karriär behöva ändras för att det skulle vara aktuellt, min bloggperson, privatperson och jobbperson är inte helt kompatibla. Sedan finns det också en liten säkerhetsaspekt: jag deklarerar öppet att jag har en rätt stor aktieportfölj och någonstans innebär det en risk. Det gör bloggen intressantare tycker jag själv, men gör också att anonymiteten blir viktigare.

Varför investerar du egentligen? Vissa är stenhårda på sin ekonomiska frihet där man vill leva på sin passiva inkomst, ägamintid är väl ett klassiskt praktexempel, för min egen det handlar det mer om at jag vill ha möjligheten att välja själv. Alltså att få tillräcklig passiv inkomst för att kunna välja arbete helt oberoende av lön. Har du några specifika mål?

Jag kommer från en miljö där bristen på pengar var ett påtagligt problem i vardagen, därför innebär pengar i stor utsträckning en trygghet för mig. Men även jag vill att avkastningen ska bli så stor att jag fritt kan välja om och i vilket sammanhang jag arbetar. Jag har inte vågat eller velat sätta upp så tydliga mål som ägamintid eller 40%20år för jag vet att någonstans på vägen kommer det att bli besvikelser. När de där tjusiga tillväxtkurvorna får ett avbräck skulle jag själv få ett motivationsproblem om jag hängde upp mitt investerande på dem. Jag har skäl att tro att jag kan försörja mig på investerandet om 3-5 år och ytterligare 5-6 år senare kan förmodligen min fru haka på om hon har lust.

Spännande det där om din fru, har hon en liknande portfölj som är lika pedantiskt skött som din?

Hennes portfölj är välskött eftersom jag sköter den ;). Den är väsentligt mindre och eftersom den köpts in vid andra tillfällen än min så är den inte helt identisk, exempelvis ingår Skanska där. Den har inte riktigt samma slagsida mot bank och är sammantaget väldigt konservativ.

På tal om att du inte har några mål, tror du inte att det faktiskt skulle bli lättare med ett tydligt mål istället för svårare? Det kanske inte spelar någon större roll hur mycket som du sparar undan på en månad?

Jag är inte den typen av person som drivs av uttalade mål. Jag flyttar alltid min egen målflagga en bit framför mig och försöker istället finna glädje i det jag gör för stunden. Det kan låta flummigt men jag är rätt driven trots allt ;).

Många är det som tycker att börsen är högt värderad just nu, vad tycker du? Vad tror du händer med börsen det närmsta 1-2 åren?

Börsen som helhet ser väl i genomsnitt ganska dyr ut. På börsen finns också ett antal avarter med bolag som värderas till multiplar som ställer extrema krav på bolagens vinsttillväxt. Tittar man på min egen portfölj är det inte lika farligt, de flesta bolagen är kanske inte billiga men högst rimliga i sin värdering idag. Jag tänker mig att köpa rätt mycket aktier de närmaste åren så drömmen vore en börsnedgång, även om jag gärna slipper en realekonomisk depression. Jag har som troende värdeinvesterare ingen aning om börsen i det korta loppet.

Om du fick ge en nybörjare 3 tips (eller fler), vad skulle det vara?

Det kostar pengar att börja. Eftersom det är en så psykologisk verksamhet är det omöjligt att träna med låtsaspengar, man vet inte hur man kommer att reagera i en verklig miljö om man endast testat det. Därför måste en rekommendation vara att först testa med en liten del av sitt tillgängliga kapital och att säkra upp en större del som man långsamt aktiverar efterhand som man blir mer bekväm och erfaren.
Tips nummer två är att läsa så mycket som möjligt i ämnet. Många böcker har budskapet ”du kan”, försök att balansera dessa böcker med andra som har budskapet ”det är svårt”, var väldigt skeptisk mot enkla formler och ”bli rik snabbt”-program.
Tips nummer tre får bli att inte blanda ihop tur med skicklighet. Det är ganska enkelt att fångas av gambler-psykologin: du väljer några aktier och de slår index över en liten period, plötsligt överskattas den egna skickligheten och du följer upp goda beslut med dåliga. Tur och skicklighet är mycket svåra att hålla isär i investering men över tid visar de sig skoningslöst.
Har du några konkreta boktips utöver The Intelligent Investor?
Jag tycker att Security Analysis av Dodd och Graham (Bokus, Adlibris, CDON) – trots att den gavs ut före Intelligent Investor (Bokus, Adlibris, CDON) – är den perfekta uppföljaren. Den fördjupar och gräver i ett antal om råden som TII går igenom övergripande. Security Analysisär ännu mer svårläst än TII så jag rekommenderar att man förstår TII ordentligt innan man går vidare.
Eftersom man ska akta sig att bara lyssna på en profet tycker jag även att A Random Walk Down Wall Street av Malkiel (Bokus, Adlibris, CDON) är en bra balans till de båda nämnda. Malkiel utgår från den effektiva marknadshypotesen men är inte fanatisk på något sätt.

Hur håller du dig uppdaterad med nyheter? Vilka nyhetskanaler använder du?

Dels följer jag portföljbolagen direkt via deras utskick, sedan läser jag Dagens Industri, DI.se och dn.se regelbundet samt diverse affärstidningar när tillfälle ges. Jag läser inte så mycket internationellt annat än vad som länkas på twitter eller via bloggar.

Har du några speciella favoritbloggar? De flesta rekommenderar dig, men vem rekommenderar du?
Du menar förutom Snåljåpen när han inte yrar om trendföljning och Starbreeze :-P? Just nu tycker jag nog att Aktiefokus är den roligaste att läsa. Kenny och Martin har hittat en bra balans mellan väl sammanställd information och analys som är väldigt användbar att arbeta vidare utifrån. Det finns ytterligare några som sammanställer mycket information men det blir ofta för mycket och för ofiltrerat. Annars läser jag exakt den lista som jag uppger i min egen blogg. De har olika kvaliteter men är återkommande läsvärda.
—————————————————————————–
Mvh,
Snåljåpen

98 comments

 1. Jag bevakar som utlovat kommentarsfältet om någon vill ställa någon ytterligare fråga. Olle: rätta gärna till “Buffet” till “Buffett”, känns lite pinsamt 🙂

 2. Kul läsning!
  Tycker det är väldigt roligt att hela denn ekonomi-blogg-sfären känns som ett slutet community. Folk har koll på varandra (även om vi är mer eller mindre anonyma).

  I början när jag läste denna intervju poppade det upp ett “självklart” namn för vem lundaluppen är ;-). Resten av intervjun talade dock inte så mycket för det. Tänker självklart inte gissa publikt, men skriver namnet på en lapp att hänvisa till om det någon gång blir publikt!

  //B2

  1. Ja nu börjar jag också ana ett namn som jag skriver upp på en papperslapp så får vi se vad framtiden ger. Oavsett, så kul att du ställde upp på en intervju. 🙂

  1. Jodå, jag är intresserad av bolaget om priset skulle halka ner mot det egna kapitalet. I grunden tycker jag det är ungefär samma bolag som jag en gång investerade i, även om ett antal guldklimpar i portföljen sålts.

 3. Viktigt det där med att det kostar pengar at börja och att man aldrig vet hur man kommer att reagera när det gäller riktiga pengar. Det är svårt att “sitta still i båten”, när det lyser rött länge i depån. Därför är det viktigt att tänka efter varför man gjorde köpet från början och ifall något har ändrats sen dess. Har själv gjort två stycken sjukt dumma köp denna veckan som kostat mig mycket. För att jag enbart såg en snabb affär.

 4. Gillar inte banker för de verkar krascha med jämna mellanrum.
  Själv kör jag efter Maslow behovspyramid tänk och investerar i försörjningsbranschen (utilities).
  Vilka aktier än Skanska finns i fru Lundaluppens portfölj och finns alla med i din bevakningslista?

  1. Rakt ur huvudet: Lundbergs, Investor, Industrivärden, H&M, Handelsbanken och Skanska. Skanska är det minsta innehavet, de övriga är relativt jämnt fördelade. Så ja, de är med på min bevakningslista.

   I utilities har jag bara Fortum. Även bostadsfastigheter borde väl intressera dig?

 5. Lundaluppen, jag är en ung kille som pluggar till civilingenjör och som har en del respekt för dig, och det är kul att du också pluggat till civilingenjör en gång i tiden. Men då blir man nyfiken på om du har något råd eller tips du gärna hade velat höra när du var i min sits?

  1. När jag var nybakt civ.ing. fick jag ett riktigt bra jobb som jag tyckte var jätteroligt och ingångslönen var helt ok (något under vad CF på den tiden rekommenderade). Jag började direkt att spara och försökte att leva någonstans mellan studentstandard och jobbstandard. Jag bodde också i en bostadsrätt på den tiden och amorterade ganska aggressivt på det.

   Tiden efter studierna är alltså en bra tid att påbörja ett sparande eftersom man har alla möjligheter att hålla kostnaderna i schack.

   Eftersom mitt jobb var riktigt kul (hade inget alls med pengar att göra) gjorde jag ett bra jobb vilket gav löneökningar, större ansvar och starten på en bra karriär. Jag har aldrig varit en karriärtaktiker utan har hoppat lite fram och tillbaka mer styrt av lust än plan, det har funkat bra för mig.

   Civilingenjörsstudierna var bra för mig eftersom det var kul, intressant och passade mina egenskaper. För andra kan säkert läkar- jurist- eller ekonomistudier vara lika bra språngbräda i livet.

 6. Klart Lundaluppen ska vara anonym!
  Jag tycker det är spännande att inte veta vem som skriver på bloggen och så får man skapa sig en egen bild av personen i fråga. Jag blev iallafall lite besviken när tex Lars Kepler, Cornucopia? och 40procent 20år visade sina riktiga identiteter.

  1. Jag kan lova att jag är mycket mer intressant än dessa bleka personligheter. Tänk någonstans mellan Stålmannen, David Batra och Pussy Riot så har du min självbild 😉

 7. #Lundaluppen
  Några kanske för personliga frågor. Avstå att svara om du vill.

  Sker en del av dina investeringar i företagsägda kapitalförsäkringar i dom bolag du är delägare i?

  Är du en ” Mr. Money Mustache” eller en vanlig konsument?

  Kalle56

  1. Hej Kalle: jag äger vissa aktier via ett bolag, men det bolaget äger jag själv till 100 procent. Jag har dock inte kapitalförsäkring där heller, har alltid varit skeptisk till kapitalförsäkringar. Istället ägs dessa aktier direkt i bolaget.

   Jag är en ganska vanlig konsument, lever ett sparsamt medelklassliv en bit under mina inkomster. Jag har alltid försökt leva på den lön jag hade ett antal år tillbaka och inte alltid skruva upp konsumtionen när inkomsten ökat. Men jag och min familj käkar inte linssoppa 6 dagar i veckan och har en garderob med 3 ombyten etc. som vissa bloggare kör. Jag sparar en fix del av min lön och konsumerar sedan glatt upp resten utan dåligt samvete.

 8. Hej Snåljåpen och tack för en mycket trevlig lördagsläsning!

  Och ett stort tack till Lundaluppen som ställde upp!

  Jag följer glatt och intresserat Lundaluppens blogg och har lärt mig mycket genom den, som så många andra. Måste säga att man blir riktigt glad när det plingar till och man ser ett nytt inlägg hos Luppen!

  Hälsningar
  Gustaf

  1. Å så en liten fråga:
   Har du inte svårt att undgå att lyfta in Apple igen? Och hur hanterar du psyket om den skulle få för sig att lyfta kraftigt?

   Med vänlig hälsning,
   Gustaf

  2. Det finns tusentals bolag där ute som kan rusa (och rasa), om man grämer sig för alla möjligheter man missar blir det jobbigt. Ibland måste man välja och stå fast vid sina val här i livet.

 9. Tack för en bra intervju! Genomtänkta frågor och informativa svar.

  Jag har en följdfråga till denna passus: “Jag har skäl att tro att jag kan försörja mig på investerandet om 3-5 år”.

  Vilka avvägningar ligger bakom denna din slutsats? Har du även vägt in sådana aspekter som:

  – Boende (äga eller hyra, vilket är att föredra beroende på var ni föredrar att bo?)
  – Barnens eftergymnasiala utbildning (ev stötta med egna medel)
  – Sjukvårdsförsäkringssystemet (framtida brister i systemet som behöver täckas upp privat)
  – Pensionsförsäkringssystemet (vad som är rimligt att förvänta sig av statlig inkomstpension och vad man kommer att behöva täcka upp privat)

  Anledningen att jag frågar är att jag anar att jag själv passerat den gräns du beskriver ovan men fortfarande känner mig osäker om var den faktiskt ligger, bl.a. mot bakgrund av punkterna ovan (t.ex. i vilket avseende går det att räkna med statlig inkomstpension som en livränta, från vilken ålder och till vilken storlek med de prognoser som kan göras i dag på minpension.se).

  Känner du eller någon läsare här till någon bloggskribent som har passerat denna gräns? Det verkar som att de flesta bloggare i den gemenskap som jag tycker har utvecklats de senaste åren fortfarande bara drömmer om att ta sig dit. Men just nu fokuserar de mest på en aspekt av denna resa, dvs. att lägga undan pengar och investera dem, företrädesvis på ett relativt tidskrävande sätt i direktägda aktier (i stället för t.ex. indexfonder). Andra aspekter för att kunna bli ekonomiskt oberoende förefaller ges mindre uppmärksamhet. Men jag tror att det då också blir svårare att svara på frågan: Hur mycket behöver man i Sverige för att kunna räkna sig som ekonomiskt oberoende (förmögenhet i relation till årliga utgifter)?

  I USA finns det fler bloggar av denna karaktär, dvs. som fokuserar mer på helheten för ekonomiskt oberoende. Jag tänker på sådana som:
  http://www.caniretireyet.com/
  http://jlcollinsnh.com/
  http://www.mrmoneymustache.com/
  http://earlyretirementextreme.com/
  http://financialmentor.com/

  Allt detta sagt med stor tacksamhet för allt arbete som du och andra liknande bloggare gör och delar med er av!

  1. Tror att det är ganska lika med USA.
   W.B säger en SWR på 7%. MMM säger 4-5%.
   Själv räknar jag med 7%, men då räknar jag inte med allmän och tjänstepension och är 57år.
   Kalle56

  2. Jag vet att den meningen var lite kryptisk men det måste den vara. Jag kan svara på några av dina frågor:

   – Jag vill ha ett kapital som är så stort att det kan försörja mig för alltid, därmed blir pensionsfrågan en ickefråga, likaså försörjning vid sjukdom. Extra kostnader för sjukdom måste troligen försäkras, sannolikt via anställning i eget bolag och en bolagskopplad försäkring.
   – Jag räknar med att utdelningarna är min SWR, därmed måste de vara stora nog att ge ett utrymme för buffring under goda år och att dessa buffertar kan användas under krisår
   – Familjen räknar jag med att kunna försörja som vilken medelklasspappa som helst. Mina barn får det vettigt men knappast en guldsked i munnen.

   Om detta skulle ske för mig så skulle såklart bloggen ta en ny vändning. Just nu handlar det bara om att expandera ett kapital och jag är väldigt okänslig för temporära upp- och nergångar. Riktigt så enkelt är det inte om kapitalet ska försörja mig och familjen.

   Jag har läst ett par av de amerikanska bloggar du nämner, känner inte till någon svensk på det tema.

  3. Re Lundaluppen: Tack för svaren! Jag känner igen detta med känsligheten för temporära upp- och nedgångar. Ska kapitalet försörja blir det viktigare att bevara än expandera (return of viktigare än return on). – Hoppas någon svensk blogg på detta tema uppenbarar sig. Svenska förhållanden erbjuder både större möjligheter (med större social trygghet) men också större hinder (mer regleringar som förutsätter att man följer den snitslade banan).

   Re Kalle56: I USA tycks man börja drastiskt sänka de förväntade SWR. 4% anses som högt. 3% som mer sannolikt. Allt med brasklappen att det inte finns något safe med SWR. Darrow Kirkpatrick är en av de jag tycker rett ut det bäst både på sin blogg (http://www.caniretireyet.com/is-the-4-safe-withdrawal-rate-obsolete/) men också i en gratis e-bok (nås via bloggen). Wade Pfau är den som jag tycker bäst lyckas kombinera akademiskt djup med pedagogisk nit (http://wpfau.blogspot.se/).

  4. Re: Kalle56: Håller med. Flexibilitet är lösningen på gåtan. Så länge man kan jobba, så finns en möjlighet till plan B: börja jobba så smått igen. Har man nått åldern för statlig inkomstpension (och då vet vad man kan förvänta sig; duger inte om tidshorisonten är längre än fem år, tror jag) så kan det vara plan B: det finns ett golv för inkomstnivån som aldrig försvinner.

   SWR-studier är i de allra flesta fall gjorda i USA. Wade Pfau har dock skrivit två papers med internationellt perspektiv. Båda dessa pekar på att 4-procentsregeln ofta inte håller för andra länder än just USA:

   http://wpfau.blogspot.se/2012/05/may-i-add-part-vi-to-retirement.html

   http://www.fpanet.org/journal/CurrentIssue/TableofContents/AnInternationalPerspectiveonSafeWithdrawalRates/

 10. Varför investerar Lundaluppen så lite medel utomlands? Hela europeiska , amerikanska och nordiska marknaden ligger tillgängliga nuförtiden.

  1. Det finns ett par huvudskäl:

   1. Mina utgifter nu och sannolikt resten av livet är i Sverige, i svenska kronor, i svenskt prisläge, därmed är det rimligt att en stor del av inkomsterna följer samma mönster
   2. Jag är bekväm med svenska redovisningsregler, lagar och marknadsförhållanden. Jag läser regelbundet svenska medier och om svenska bolag. Det räcker med att åka över till Danmark och kika lite på skyltar så inser man att 90 procent av bolagen är okända. Det innebär alltså en rejäl riskhöjning för mig att investera utomlands: vad har spanska banker för regulatoriska förutsättningar, hur stor är den politiska risken på ryska oljemarknaden? Fegt eller klokt lämnar till läsaren att bedöma 😉

 11. En sak som slår mig när jag läser diverse bloggar bl.a. Lundluppens är att det förs en mycket trevlig dialog. Det är högt i tak, oerhört lite spam, om ens något och det visar också att det finns ett intresse för lite större och stabila bolag och inte bara förhoppningsbolag. Givetvis är en del av förklaringen till detta också att bloggskrivarna har en trevlig ton och en realistisk syn på aktier och aktiemarknaden.

  Jag skulle vilja ha svar på samma fråga som personen ovan. Hur ser Lundaluppen på aktier noterade utomlands? Jag vet att du äger några aktier noterade i USA och norden. Har du kollat något i andra Europeiska länder?

  Vilken är din bästa kontra sämsta affär?

  1. Jag håller med om att diskussionen är “mogen” och respektfull på bloggarna, och det nästan helt utan moderering. Det är fantastiskt roligt och något som gör min egen blogg så givande att driva även under perioder när jag har ont om tid att producera nytt material.Jag svarade på inrikes/utrikes ovan.Min bästa affär (på börsen) måste vara Swedbank under bankkrisen. GAV ligger på 36 kronor, dagskursen 170 och yield on cost på 26 procent.Min motsvarande sämsta är NSP Holding som köptes under min hybrisperiod. Den sjönk ungefär 90 procent innan jag insåg att detta inte var en “svängning” utan en korrigering. Under tiden hade jag börjat läsa på och när jag nu gjorde en mer underbyggd analys insåg jag att det nya priset (efter 90 procent ner) var klart rimligare än vad jag köpt aktien för. Jag sålde och lärde mig något… Jag tror det var 2008.

 12. Äskar dessa Lördagsintervjuer! 🙂 Alltid intressant. Läser själv till civ ingenjör på LTH och läser elektro. Jag tycker ekonomi är intressant också.
  Vad tycker du, är det bäst att specialisera sig mot It, teknik och hoppas på att man kan lära sig ekonomi senare i arbetslivet? 🙂

 13. Hej Luppen!
  Jag såg du svarade på en Ratos fråga tidigare.
  Men jag undrar hur mycket är eget kapital i Ratos?
  tacksam för svar.

  mvh Anders.

 14. Lundaluppen, samt alla andra här, har ni några tips på utländska investmentbolag i stil med våra svenska motsvarigheter. Jag är medveten om att man i Sverige har lagar/skatter som delvis har orsakat att investmentbolagen har dykt upp i gansak stor utsträckning. Jämför man med t.ex. Finland så finns där inga investmentbolag på börsen att tala om, förutom en del holdingbolag som t.ex. Fiskars, Sampo och Capman.

  Någon som har bra koll på intressanta utländska investment-/holdingbolag? BH känner vi alla till. 🙂

  1. Olle, är det du som skriver anonymt? 😉

   Jag vet mycket lite om Starbreeze, har exempelvis aldrig spelat något av deras spel. Vad jag vet om branschen är dock att den är full av one-hit-wonders och att kreativa nyckelpersoner gärna bryter sig ut etc. Jag skulle aldrig våga mina pengar på att ett litet bolag lyckas upprepa framgång i denna bransch.

 15. Hej Luppen!

  Har du några tips om typ av jobb som systemutvecklare som naturligt, eller lättare, kan leda till eget företagande?

  /KG

  1. Det finns tusentals egenföretagande konsulter, det kan ju vara en väg. Jag tycker det är roligare att verka i större sammanhang, men frihetskänslan av att vara egen kanske passar dig?

   Affärssystem eller business intelligence kan vara en säker väg till hög ersättning och stickyness hos kund.

 16. Tjena Lundaluppen!

  Vad är ditt tips till en snart nyexaminerad ingenjör inom IT utan någon som helst erfarenhet av arbetslivet?

  1. Jag svarade på den frågan lite högre upp bland kommentarerna: för mig funkade det att skaffa ett jobb som var roligt, göra det bra och gripa de möjligheter som öppnar sig.

 17. Mycket intressant att läsa frågor, svar och tankegångar här. Många civilingenjörer med helt andra kunskaper än mina egna. Själv har jag humanistisk bakgrund. Har levt längre perioder i både Frankrike och England, men bor idag i Stockholms innerstad. Jag är skuldfri och har en aktieportfölj värd drygt en miljon.

  Nu till min fråga: Har Lundaluppen och alla ni andra några etiska regler för era investeringar? Jag frågar eftersom jag själv inte skulle kunna investera i – exempelvis – Intrum Justitia, då jag inte skulle må bra av eventuella vinster av en sådan investering. Spelbolag, tobaks- och alkoholproducenter går också bort för min del. Däremot skulle jag mycket väl kunna investera i både ICA och Axfood, trots att jag själv är vegetarian. Hur tänker ni i denna fråga?

  (Portföljen består av: Atlas Copco, BillerudKorsnäs, Boliden, Castellum, Holmen, Industrivärden, SCA, Skanska, SSAB, Beijer Alma, Hufvudstaden och Klövern Pref.)

  Ser fram emot eventuella tankar i detta ämne.

  /Redaktörn

  1. Jag själv undviker tobak, vadslagning och vapen. Jag styr dock bara på detta i ett led: jag är medveten om att Investor äger Saab, att mina banker säkert finansierar sådana verksamheter och att mina fastighetsbolag säkert kan ha sådana verksamheter bland sina hyresgäster.

   Alkohol har jag inte riktigt tagit ställning för eller emot, jag lämnar det att bestämmas från fall till fall..

 18. Även från mig grattis till både Lundaluppen och Snåljåpen för ett bra inlägg.
  Håller även med om att inlägg, innehåll och “debattonen”, inom “värdebloggsfären” håller en hög klass. Man lär sig alltid något…. tom även om man är Besser 🙂
  Besser

 19. Tjena Luppen,

  Har följt din blogg under en längre tid och måste säga att det är den bästa i Sverige! Du följer Buffetts sätt att investera, måste då fråga dig vad du tycker om ett av hans större innehav American Express? Är bolaget över/undervärderat i dagens kurs, och hur skulle du se den på längre sikt?

  1. Som svensk är det svårt att se American Express storhet, de är ju väldigt tydlig trea på sin marknad med ett ointagligt avstånd upp till VISA och MasterCard. Positionen tycks annorlunda i USA men jag kan inte branschen särskilt väl. P/E på senaste tolv månadernas vinster ligger strax under 20 vilket jag tycker är högt, så stark vinsttillväxt har man inte.

 20. Väldigt intressant läsning, tack så mycket!

  För det första måste jag säga att jag tror att ju mer anonym Lundaluppen är, desto bättre blir hans blogg, så må han för evigt vara en hemlig man 🙂

  För det andra, en fråga till Lundaluppen. Du har varit med och startat flera företag. Vad är din roll i denna process? Jag är själv dataingenjör i Göteborgsområdet, kanske något ung för eget-företagande, men det hade varit spännande att gå i dina fotspår någon gång i framtiden.

  1. En uppföljning från mig: Är det något av dina uppstartade bolag som nått börsen eller funderat över att noteras? Om så är fallet så förstår jag att du inte kan nämna vilket bolag, men det vore intressant att veta om du har erfarenhet av det :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 21. Hej! Jag undrar hur du ser på studielån?

  Jag funderar på att studera vidare om några år och vill nog helst flytta hemifrån då för att börja leva mitt eget liv, men samtidigt är detta ett dilemma för mig då jag är snål.
  Jag bor dock hyfsat nära en av landets större städer och skulle faktiskt kanske kunna bo kvar hemma under dessa år som jag pluggar vidare, om jag klarar att härda ut, även om det kanske inte blir så roligt. Jag vet helt enkelt inte vad jag skall göra.

  Anser du att man skall ta lånet oavsett vad man gör? Med det menar jag att säg om jag bestämmer mig för att snåla och bo kvar hemma under mina högre studier; ta fullt lån och spara allt och sålunda ha det som en bra buffert inför framtiden.

  Vet att det inte är bra att ha skulder, men räntan på lånet är väldigt låg (tror den ligger på 1.8% eller något sådant). Det är svårt att få ett bättre lån och man kan nog slå räntan rätt lätt och dessutom tjäna några kronor på affären, samtidigt som man bygger en buffert.

  Men är det värt det? Vågar jag ta lånet för att konsumera det om jag bestämmer mig för att flytta hemifrån när jag pluggar vidare? Kan inte bestämma vad jag skall göra 🙁

  Tog du fullt studielån själv? Nyfiken.

  Tack på förhand.

 22. Kul intervju 🙂 Jag undrar hur din bostadssituation är Luppen? Har säkert tagits upp på bloggen någon gång, isåfall har jag glömt det och ursäktar 🙂 Jag antar att du bor i hus, men är det skuldsatt?

  Jag undrar också hur du tänker kring portföljen vid pension, skulle du flytta en del till räntor innan du skulle ta steget?

  1. Jag har en villa, ungefär 10-15% belåning jämfört med marknadsvärdet.

   Min tanke kring att försörja sig på portföljen är att lämna den intakt men att den ska vara stor nog att utdelningarna med marginal täcker levnadskostnader och tillåter buffring för år med sänkta utdelningar. Sedan är jag ju sannolikt fortfarande arbetsför och kan tjäna extra pengar om behov eller lust skulle finnas.

 23. Tackar för trevlig läsning, konkurrerar ut söndagstidningarna med längder 🙂
  Vill passa på tillfället då flera bloggare nu läser här och ställa ngr frågor och skulle vara oerhört tacksam för svar.
  Är 63 år och har enl mig själv för mkt likvida medel (om man nu kan ha det :))
  En atkieportfölj med ABB H&M Handelsbanken Kinnevik Ericsson och AstraZ.värde nu ca 600k samt en portfölj preferensaktier värde nu ca 660K samt ngr hundra K i Brummers Multistrategifond samt ca två miljoner likvida medel spridda på olika konton med rörlig ränta det högsta 2,5%.
  Vad göra med dessa kontanta medel ?
  De stressar mig att de inte avkastar mer samtidigt som jag vet att jag inom de närmaste 5 åren inte behöver alla dessa kontanter tillgängliga.
  Hjälp 🙂

  1. Du får gärna skänka bort lite grann till mig, du kommer ju ändå inte märka av det 😉 Därefter investerar jag pengarna och när jag avkastar 100% på de så skänker jag bort lika mycket som du gav mig + lite av egen vinst, vad säger du? 😀

  2. Om du tycker du har för mycket likvida medel kanske du skulle:

   1. Amortera (om du har några lån)
   2. Lägga upp en tidplan för investering av beloppet, om du är riktigt försiktig av dig kanske en 10-årsplan där du köper aktier eller fonder för 10 procent om året. På så sätt kan du jämna ut köp på pristoppar med köp i dalar.

   Jag skulle gissa att en pensionsrådgivare skulle komma med andra förslag och det är inte fel att lyssna av proffsen och sedan komma till en egen slutsats.

  3. Pensionsrådgivare föreslår en korg med hedgefonder,
   med tanke på min ålder och att det enl dem förväntas ge mer ränta än diverse högräntekonton.
   Tackar för ditt svar ska försöka låta bli att stressas av att jag tycker börsen i NUläget är för dyr och göra som du föreslår enl förslag 2. Inte lätt detta då det sägs att man ska “leva också” när placeringar o dyl är rmitt stora intresse i livet 🙂
   Undrar också hur din portfölj är placerad ISK KF el vanlig depå ?

  4. Det är en mix av ISK och vanlig depå/VP-konto. Jag var alltid skeptisk till det indirekta ägandet och den iofs minimala motpartsrisken.

   “Korg med hedgefonder” låter som avgift på avgift på avgift för mig. Blir nog mycket kickback till rådgivaren.

  5. “Jag var alltid skeptisk till det indirekta ägandet och den iofs minimala motpartsrisken i KF, och med ISK känns konstruktionen överflödig för det mesta.”

   … skulle det vara.

  6. Jag skulle nog placera dessa i en eller flera lågriskfonder. Antingen korta räntefonder eller någon bra hedgefond med låg risk, t.ex. Atlant Stability där jag har majoriteten av mina likvida tillgångar. Vad är det tänkt att pengarna ska användas till? Är tanken att du ska leva på dom om 5 år?

   Mvh,
   Snåljåpen

 24. Stort tack till både Lundaluppen och Snåljåpen. Intervjuerna är väldigt intressanta och ett bra innehåll i bloggen här. Lundaluppen – du är allt jag inte är. Riskkontrollerad, mycket kunnig och med ett mycket bra track record (utifrån det jag har läst). Kommer du dyka upp på en blogg-öl om det ordnas några sådana i Malmö/Lund (och stå till svars för dina Starbreeze-gliringar, haha)?

  1. Jag ägde SSAB en period och det jag lärde mig under den perioden var att jag inte visste något 🙂

   Bolagen saknar nästan helt pricing-power utan är utelämnade till global tillgång och efterfrågan. SSAB kläms dessutom mellan stålpriset och råvarupriset så det är två priser man skvalpar runt mellan. Det man kan säga är att den typen av bolag ska köpas när det ser som mörkast ut, så kanske är det ok nu. Jag nöjer mig med de SSAB-aktier jag får indirekt via Industrivärden.

 25. Hej Luppen!

  Du nämnde i ett tidigare svar på en fråga att du äger en del av dina innehav direkt i bolag du äger till 100%. Medvetet val eller har det blivit så du du vill investera överskottslikviditet? Ser du något positivt/negativt med denna typ av ägande? Är det någon vits med att starta ett bolag för att just investera genom detta, så som ett holding/investmentbolag?

  Mvh J

 26. Hej Lundaluppen. Jag har en fråga till dig, och ni andra får hemskt gärna också lägga in era två cent.
  Jag är förvisso någorlunda intresserad av ekonomi, men är tillräckligt självmedveten för att förstå att jag inte är kunnig nog att analysera enskilda bolag.
  Hur skulle du/ni rekommendera att lägga upp ett indexsparande med huvudsaklig inriktning mot aktiemarknaden?
  Nu har vi ju tyvärr inte de billiga vanguardfonderna i Sverige, och att enbart investera i Avanza Zero kanske blir för smalt (och riskfyllt)?

  1. Jag gillar Danske Invest Global Index, där har en del av mina pengar och kommer att placera allt mer framöver. Om jag fick bestämma skulle jag sätta typ 75% i Danske Global + Avanza Zero, och sen 25% i Atlant Stability för att få ner risknivån lite. Men världen är ju rungande överens att lågriskfonder inte hör hemma hos den långsiktiga investeraren, så 50/50 Danske och Avanza Zero känns väl inte fel?

   Mvh,
   Snåljåpen

  2. Jag tvingades (alt. tvingade mig) att ställa samma frågor för en tid sedan. Detta var mina slutsatser:

   Det bör med fördel vara en mix av Sverigefonder, globalfonder och tillväxtmarknadsfonder. En idé kan vara 40%, 40% och 20% för vardera fondkategorin i aktiedelen av portföljen.

   Jag vill undvika aktivt förvaltade fonder inte bara på grund av den normalt högre avgiften, utan också för att jag vill inte ta risken som en aktiv förvaltning innebär, dvs. jag vill inte betta när det gäller förvaltare.

   Övriga urvalskriterier:
   Förvaltningsavgift:
   Standardavvikelse (3 år):
   Förklaringsvärde:
   Sharpe ratio (3 år):
   Tillräcklig bredd (diversifiering):

   Jag vaskade fram följande fonder:

   Sverigefonder
   Val: Avanza Zero och SPP Aktiefond Sverige. Tillsammans bör fonderna kunna erbjuda en tillräcklig bredd. De bredare alternativen är antingen dyrare (Nordea Indexfond Sverige, förvaltningsavgift: 0,40%) eller både dyrare och aktivt förvaltade (AMF Aktiefond Sverige, förvaltningsavgift: 0,40%).

   Globalfonder
   Val: SPP Aktiefond Global och Danske Invest Global Index. SPP-fonden ger en viss exponering mot tillväxtmarknader och är billigast. Danske Invest-fonden har en marginell sådan exponering och har en något högre avgift men samtidigt hög Sharpe ratio.

   AMF Aktiefond Global är mindre lämplig eftersom den är aktivt förvaltad, vilket kan innebära en löpande förvaltarrisk och en risk vid eventuellt byte av förvaltare.

   SEB Etisk Global Indexfond är mindre lämplig eftersom den har lägst Sharpe ratio och samtidigt en högre avgift än SPP-fonden.

   Tillväxtmarknadsfonder
   Val: Handelsbanken MSCI Emerging Mkt Index A och SPP Emerging Markets SRI. Båda fonderna är breda indexfonder. Jämförbara alternativ med lika låg eller lägre avgift saknas.

   Öhman Index Emerging Markets MSCI EM50 är mindre lämplig eftersom den inte är tillräckligt bred.

   Cicero kom häromdagen med en tillväxtmarknadsfond med aptitlig avgift. Men dels är den helt färsk, dels placerar den huvudsakligen i indexterminer och inte i aktier. Detta får mig att åtminstone tills vidare välja bort den.

   Hedgefonder
   När det gäller hedgefonder (där jag själv just nu har 20% av portföljen) tror jag att det kan vara bra att ställa följande krav som förts fram av Morningstar.se::

   Fonden ska ha mer än 1 miljard i förvaltat kapital, för att vara attraktiva för institutionella placerare och kunna bekosta team av kompetenta förvaltare. Detta gäller för fem fristående svenskregistrerade hedgefonder utanför bankerna och Brummer:
   http://www.morningstar.se//Articles/Chronicle.aspx?title=bara-5-fria-svenska-hedgefonder-lyckats

   Vill man dessutom ha låg risk så återstår så vitt jag kan se endast Brummer Multi-Strategy och Excalibur. Atlant Stability, som säkert är en bra fond, faller på att den är för liten. Inget jag är beredd att betta på (illa nog att man är positionerad i hedgegonder över huvud taget :-))

 27. Jag kan hinta om att det inom ett par veckor kommer en intervju som kommer att beröra fonder lite mer än vad jag vanligtvis gör där flera väldigt fina fonder nämns. Publiceringsdatum är inte bestämt, men innan eller runt jul skulle jag tro.

  Mvh,
  Snåljåpen

  1. Så talar en sann kapitalist! Jag är full av beundran. Nalle hade inte kunnat uttrycka sig mer spirtuellt. – Men även vissa av SHB:s fonder är trots allt värda att betala för! Hoppas de fastnat i Snåljåpens garn.

Leave a Reply