Snåljåpens marknadssyn inför 2014

Dom som följer mig på Twitter vet att det hänt mycket i portföljen sen sist. Det går fortare att skriva där än här, vilket gör att jag där yttrar mig mer frekvent men också kortare. Så om man vill få information snabbare kring hur jag agerar och tänker så rekommenderar jag att man följer på mig twitter under aliaset @snaljapen.
Sista dagarna har jag gjort några riktigt speciella grejer, jag har både köpt, sålt och tappat förtroendet för min egen förmåga. Som tur är så har jag också återfått den, men först efter att ha sålt ut nästan alla mina innehav. Jag valde tidigare i veckan att sälja ut större delen av portföljen då jag kände att jag hade svårt att se åt vilket håll det lutade, ska vi upp eller ner? Är börsen billig eller dyr?
Nu när jag ställt mig på sidlinjen så blir det mycket lättare att tänka klart, jag brukar alltid rekommendera folk att “when in doubt – get out”, för att när man inte är investerad så är det lättare att vara ärlig mot sig själv i sin marknadstro. Man ska inte heller sticka under stol med att när vinden vänder och alla ligger fulltankade, då brukar det bli väldigt trångt vid utgången vilket gör att det är väldigt svårt att komma ur sina aktier på de nivåer som man har tänkt. Om man där lägger till att man handlar i småaktier med ganska dålig likviditet så blir problemet ännu större. Om börsen däremot inte går ner så har du på din höjd missat någon procents uppgång, och om du nu tycker att börsen ska upp så är det ju bara att köpa? Det är bättre att missa en uppgång på 1 % än att vara med på en nedgång på 10-20 %. Utanför marknaden är det dessutom lättare att välja, så när ni börjar fundera på hur ni ska göra: sälj allt, vänta några dagar, och om ni då fortfarande vill köpa, så köp. Självklart kommer detta med courtagekostnader för handeln, men det är försumbart i det stora hela, en sådan här utförsäljning inträffar kanske 1-2 gånger om året.
Min marknadstro nu är att vi har en konjunktur i sakta återhämtning där jag ser en stor uppsida för den globala ekonomin på 1-3 års sikt. Problemet är att under den lågkonjunktur vi haft så har börserna världen över gått som tåget vilket lett till att våra bolag idag har rätt så höga värderingar när vi beaktar vinstmultiplarna. Alltså den börsuppgång som konjunkturåterhämtningen väntas ge oss, den har egentligen redan varit. Med hjälp av det låga ränteläget så har riskaptiten lett till att investerarna tagit ut vinsten i förskott, vilket nu leder till att vi har en börscykel och en konjunkturcykel som är ur synk.
Man kan argumentera i all evighet om huruvida börsen är högt värderad eller inte, vi har ju nästan nollräntor vilket då rättfärdigar högre multiplar. En börs med historiskt högt pris tillsammans med en historiskt låg ränta kanske ger en börsvärdering som inte är så himla uppåt väggarna ändå. Stockholmsbörsen handlas just nu till ca P/E 18 vilket är högt, men är det bubbelvarning och en krasch som vi står inför?
Det jag dock har problem att se här, det är uppsidan. Den stora uppgången är redan tagen, och om vi nu får en uppåtgående konjunktur så kommer börsen förmodligen också att gå upp, men några 20-30% per år de kommande åren har jag svårt att föreställa mig. Jag skulle helst av allt se en korrektion så att börserna och världsekonomin återigen kom i synk, då skulle iallafall jag ha lite lättare att avgöra vad jag ska göra med mina pengar.
Min plan framöver kommer att vara att placera pengar i breda indexfonder, i läkemedelsfonder och i räntefonder samtidigt som jag kommer att försöka mig på stock-picking här och där. Majoriteten av mina innehav kommer dock placeras i ”tråkiga” fonder en stund framöver. Indexfonder är ofta bra när man vill exponeras mot marknaden men har svårt att bestämma sig för vad man ska göra. Lämedelsfonder är bra då de går upp när börsen går upp och ner när börsen går ner, dock oftast inte lika volatilt och aggressivt som index. Räntefonderna rör sig alltid svagt uppåt vilket ger mig en låg risk i portföljen som helhet.
Hur gör ni? Minskar ni risken?
Mvh,
Snåljåpen

9 comments

 1. Jag ligger ganska still. De bolag jag har i nuläget tror jag kommer vara mer värda/ge mer i utdelningar om några år än nu så varför sälja för att invänta en kursnedgång som kanske eller kanske inte kommer. Däremot har jag kikat runt på lite olika räntefonder eftersom nysparande ändå måste in på någonting, men än så länge har jag föredragit ha mest på vanligt sparkonto.

 2. Jag fortsätter min långsiktigt uppgjorda investeringsplan och köper varje månad och försöker att inte bry mig inte om svängningarna på kontot. Sparar på 15-20 års sikt. Har just nu 90% i aktier och avanza zero, 10% på sparkonto med 1,50% ränta fn. När det blir ett börsfall så blir det billigare att köpa – och utdelningarna finns ju alltid att glädja sig åt.

 3. gör nästan som aktiestinsen- investerar kontinuerligt, säljer inte ofta, bara ibland men då köper jag alltid en annan aktie istället. Är alltid fullinvesterad i aktier, ALDRIG fonder privat, mina likvida medel är bara en buffert för oförutsedda utgifter, i bostaden eller på bilen. De enda fondsparandet jag har är i PPM och tjänste-avtalspensionen SAF-LO samt ITP-K

  1. Jag tror genuint på Starbreeze och sitter kvar. Jag har inte längre någon målkurs, jag tycker att kursen borde ligga runt 0,70 ca men vi får se. Jag gillar ledningen, jag gillar idén, jag gillar vändningen. Aktien är inget sjukt kap men har stor potential ifall man förvaltar det här rätt. Det är numera inte direkt mitt största innehav :).

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply