Skattehöjning i ISK

Som allas våran Günther Mårder rapporterade idag så höjs skatten för alla med ISK nästa år. Beräkningsunderlaget är 30% av föregående års statslåneränta per den 30:e november, en låneränta som förra året låg på 1,49% och som numera ligger på 2,09%. För oss sparare så höjs alltså skatten från 0,447% till 0,627%, alltså en höjning på 40%. En ganska liten höjning egentligen, dock innebär det att vi måste revidera våra tankar inför 2014.

För att det ska vara lönsamt att spara i en ISK istället för på ett vanligt VP-konto så behöver årsavkastningen numera att överstiga 2,09%, vilket gör att det numera blir hårfint för vissa korträntefonder. Om däremot räntorna går ner ännu mer, vilket är fullt möjligt, så kan korträntefonderna ligga pyrt till. Så om man förväntar sig en årsavkastning under 2,09% så bör man inte använda ISK, men samtidigt, om man förväntar sig det så bör man kanske hellre skaffa sig ett ordentligt sparkonto.

http://www.nordnetbloggen.se/skattechock-for-isk-och-kf/28/11/2013/

Mvh,
Snåljåpen

9 comments

  1. Det är inte så svårt. Om du förväntar dig att få en högre avkastning än 2,09%, då bör du välja ISK. Om du förväntar dig mindre så ska du ha vanlig depå. Det är min åsikt och min rekommendation.

   Mvh,
   Snåljåpen

 1. Om räntorna går ned så ökar ju räntefonder i värde, korta såväl som långa. Alltså är man gynnad av sjunkande räntor om man väljer att ha räntefonder i ISK.

  1. Ja, men det är kortsiktigt för korta räntefonder. Det är bra när räntan går ner, men det är inte bra att räntan är låg, om du förstår vad jag menar?

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Jag har envist klamrat mig fast vid min vanliga depå men senaste inköpet gjordes i ISK för första gången. Om man tjänar på ISK bara på direktavkastningen utan att räkna på reavinst så är det inte lätt att försvara vanlig depå även om man är extrem i sin köp-och-behåll-strategi som jag. Men jag bevakar noga. Om förhållandena ändras kommer jag göra ett skifte och sälja av och köpa tillbaka i vanliga depån.

  Tur då att man både blir påmind och får hjälp att räkna av bloggare var brytpunkten ligger så man slipper göra det själv 🙂

  1. Hej,

   Eftersom skatten på ISK är 30% av föregående års statslåneränta så blir det väldigt lätt att räkna. Den vanliga vinstskatten är också 30% vilket innebär att din avkastning måste vara högre än statslåneräntan, svårare än så är det inte :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Underbar blogg du har, men vem tusan förväntar sig en avk. på mindre än 2.1% på ett år?! Då lär man vara så försiktig att man knappt vågar andas p.g.a. risken av kvarvarande saringas från WWII….

  1. Mycket har jag hört om bloggen, men underbar var nog nytt ;)! Tack så mycket för de vänliga orden. Och som du säger, förväntar man sig mindre avkastning än 2.1% så ska man nog göra något annat…

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply