Bitcoin och Starbreeze, klassiska bubblor?

Bitcoins är som bekant en kryptovaluta, en valuta som bara existerar i ettor och nollor, som inte styrs av någon centralbank och där ingen kan öka penningmängden. Eller, jo, men inte efter att penningmängden nått 21 miljoner bitcoins. Vår käre Cornucopia har tjatat flera månader på att vi minsann har en tydlig bubbla, och vecka efter vecka så fortsätter valutan att öka i pris.

Problemet med bitcoins, som jag ser det, är att ingen vill använda valutan. Nu har jag flera i min närhet som “investerat” i bitcoins, de ser det alltså som en investering som förväntas gå upp i värde. Ingen av mina vänner har några planer på att använda sina bitcoins till att köpa någonting, inte heller är de intresserade av att sälja dem. Prisökningen baseras såklart på ökad efterfrågan och begränsad tillgång, men när ingen har för avsikt att använda valutan, vad är poängen då? Är det då inte en klassisk spekulationsbubbla?

Det är lite som med Starbreeze, folk köpte aktien för att den bara MÅSTE gå upp, det spelade egentligen ingen roll vad rapporten innehöll. Alla sa ju att den helt uppenbart skulle upp, så det var det enda som spelade roll, det var alltså en bubbla. Priset på aktien borde kanske vara högre av fundamentala orsaker, men det var ändå en spekulationsbubbla eftersom ingen brydde sig om fundamenta utan enbart var intresserade av att aktien skulle upp. Och som vi alla vet, när alla har köpt: vem är då kvar att driva upp kursen?

Bitcoin är en handelsvaluta, om ingen handlar och alla spekulerar så är det inte en särskilt bra valuta. Priset kan självklart gå upp, men jag säger ändå sälj. Om vi jämför med fallet Starbreeze så finns där i alla fall en underliggande tillgång som går att räkna värdet på, om än med stor osäkerhetsmarginal.

Mvh,

Snåljåpen

17 comments

  1. Allt från 3 månader till 10 år beroende på hur det utvecklar sig. Om värderingen börjar skjuta i taket och komma över det jag tycker är vettigt så kommer jag att kliva ur, men just nu ser jag ljusa framtidsutsikter för Payday-franchisen.

   Mvh,
   Snåljåpen

 1. Starbreeze är ingen jävla bubbla! Starbreeze har ingen ledning som pushar ut nyheter bara för att påverka kursen som sedan brakar ner för att det inte finns fundamenta. Problemet här är vilka som handlar med aktien, därav mycket snack om listbyte. Minsta nyhet nu tror jag drar upp kursen rätt rejält tror jag – vad tycker du om det och mina åsikter?

  1. Jag tror du behöver läsa mitt inlägg igen, en akties kurs kan vara en bubbla oavsett ledningens agerande. Ledningen har tvärtom skött sig exemplariskt och enbart släppt relevant data och absolut inget extra lull-lull. Jag tror också att minsta nyhet NU kan dra upp kursen rejält, nu när många klivit ur. Problemet innan rapporten var att alla förväntade sig en uppgång, och när den inte kom så sprack bubblan. Bubblan uppstod alltså med hjälp av fundamenta, men en bubbla var det oavsett :).

   Mvh,
   Snåljåpen

  2. Omöjligt att säga, det beror på hur många DLCs man släpper och när. Det är allmänt känt att mycket av intäkterna kommer in även under år 2, så det är inte slut på pengar än, men det är för svårt att gissa. Kanske 5 mille till per kvartal?

   Mvh,
   Snåljåpen

  3. Hade varit kul att veta vad du hade gjort om varit Bo Andersson, hade du släppt ett PM på måndag? Haha 😛

  4. Nej, så länge som verksamheten inte behöver några mer pengar i form av emissioner så finns det ingen direkt anledning till att bli kompis med investerarna. Bolaget och aktien är i dagsläget helt separerade och det tror jag är ganska skönt för VD Bo Andersson Klint. Aktien är just nu en styrelsefråga, och där tror jag inte det händer något innan nyår.

   Mvh,
   Snåljåpen

  5. Tycker inte du att det är lite väl bekvämt och kanske t.o.m. lite egoistiskt? Investerarna har i Starbreeze fall hjälpt till rätt mycket.

  6. Nja, visst har investerarna i Starbreeze hjälpt till, men de kommer ju inte få det sämre genom att man inte delar med sig av all information på sekunden. Informationen kommer ut så småningom, och det har nog aldrig varit VDs intresse att gynna den kortsiktiga spekulanten.

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. “Problemet med bitcoins, som jag ser det, är att ingen vill använda valutan.”
  Vill du köpa olagliga saker så kommer du aldrig att hitta mer perfekt valuta.

 3. “Vill du köpa olagliga saker så kommer du aldrig att hitta mer perfekt valuta.”
  Varför inte? Dom flesta håller nog med om att bitcoin är långt ifrån perfekt och systemet är inte direkt svårkopierat. Det är därför det redan har kommit flera liknande valutor som fundamentalt sett är bättre, men inte är lika stora (än?) pga bitcoins tidiga inträde.

 4. Efter lite trading sista veckan så har mitt nuvarande innehav ett GAV på 0,52. Men jag köpte in på 0,29 och det är egentligen de pengarna som jag har kvar. Så jag vill säga att gavet är på 29 öre fastän min portfölj säger annorlunda ;).

  Mvh,
  Snåljåpen

Leave a Reply