Inköp: Acando

Acando är ett ganska ospännande IT-konsultbolag. Sista åren har man, likt många andra konsultbolag, fått se vikande vinster i takt med en övergripande prispress på konsulttjänsterna. Acando ser ut att ha klarat denna tid betydligt bättre än konkurrenten Connecta, och även om Connecta ser lågt värderat ut så ser det i dagsläget inte ut som om vändningen är nära.

Många kanske har fått upp ögonen för Acando i och med den höga direktavkastningen på nästan 8 %. Problemet är dock att utdelningen är högre än årsvinsten vilket betyder att en bibehållen utdelningsnivå inte är hållbar om man inte lyckas öka vinsten. Poängen som jag vill göra är dock att årsvinsten är historiskt låg just nu vilket är anledningen till att P/E-talet hamnat över 20. P/E 20 är absolut inte billigt för ett bolag som inte växer, men med en nedtryckt marginal som jag tror kommer att repa sig är det möjligtvis ett köpläge för den som vågar. Jag har plockat på mig en post på knappt 5 % av portföljen som jag fick köpa till kursen 12,85 SEK.

Konsultbranschen är som bekant starkt konjunkturberoende och om konjunkturen börjar ticka uppåt så kommer förmodligen Acando och dess branschkollegor få sig ett riktigt uppsving framöver. De mer nischade konsultbolagen, som tyvärr inte är börsnoterade, brukar klara dessa lågsäsonger betydligt bättre än dessa diversifierade, breda, IT-bolagen. Men nu när jag tycker Acando ligger lågt så finns det alltså istället möjlighet att komma in på en rätt så attraktiv nivå.

Connecta kan definitivt bli ett liknande case framöver, men jag vill gärna se ordentliga tecken på förbättring där innan jag vågar ge mig in. Kanske kan en investering i båda bolagen ge en bra spridning? För den riskvillige så säger jag köp på Acando och avvakta på Connecta.

Mvh,
Snåljåpen

8 comments

 1. Vad har du för courtagekostnader för de senaste veckorna/månaderna? Känns som det varit ett evigt hoppande in och ur diverse innehav och strategibyten varannan vecka. Direkta köp och försäljningar som följer andra aktiebloggares dito med någon dags eftersläpning ger ett ganska “darrigt” intryck, förmodar att du börjar hitta rätt med att stå utanför marknaden ett tag?

  Jag är inte på något vis ute efter någon konflikt, utan har bara en stilla undran vad din strategi egentligen är mer än att möjligtvis, via ständiga förändringar, locka fler läsare till bloggen? Handen på hjärtat har du ju faktiskt lyckats locka hit mig och jag kan kosta på mig ett klick på dina banners vid ett svar 🙂

  1. Courtage, vad är det :)? Courtage är ett litet pris att betala för den lärdomskurva jag går igenom just nu. Men jag accepterar helt öppet att jag gått igenom lite av en personlig investeringskris de sista veckorna, trots det ligger jag i linje med index sen i somras då jag började skärpa till mig. Jag går fortfarande från klarhet till klarhet även om jag själv träffar på farthinder konstant. Det kostar pengar att utvecklas, som tur är har jag råd med det :).

   Jag är inte heller ute efter en konflikt, även om det är bland det roligaste jag vet :)!

   Mvh,
   Snåljåpen

  2. Varför snackar folk så mycket om courtage? Det är några kroner vid köp och sälj, inte mer än så…vad är problemet?

  3. Appropå courtage kan man även se spreaden på kursen som ett sådant. Särskilt för mindre bolag kan totala courtaget bli kännbart. Bara något att tänka på, men lärdomen kan ju såklart vara värt det också:-)

 2. Tror du verkligen att marginalerna kommer bli speciellt bra? Så som jag ser det finns det mer intressanta kvalitativa IT konsulter där ute. Tex Avega, Know IT och Semcon.

  Gick igenom ett par IT konsulter ett tag sedan och de som såg intressantast ut var just de tre övre. Semcon har ökat omsättningen konstant och värderas till ett lågt pe tal på 11. Know IT och Avega ökar också omsättningen och har pe tal på runt 16.

  Jag ser inte varför man ska investera i Acando. Visst, insiders köper på men konsult branshen är det hård konkurrens i. Tycker ovannämnda är mycket mer intressanta.

  1. Nu vet jag inte hur insatt du är i branschen, men jag tycker inte att Semcon kan jämföras med de andra, verksamheten är väldigt annorlunda. Berätta gärna mer om hur du tänker! Jag gillar Acando för att det är en konkurrent till min egen arbetsgivare, och jag känner själv av när branschen rör på sig…

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply