Aktiefondernas köp är meningslösa signaler

Ganska ofta får man se på diverse forum och bloggar att “Didner & Gerge” har köpt in sig eller att någon annan mer namnkunnig fondförvaltare ökar på. Detta har kanske signalvärde, kanske har det inte det, låt mig resonera.

Didner & Gerges förvaltare är i min bok några av Sveriges absolut bästa. Track record är riktigt starkt och det finns absolut anledning att tro att killarna vet vad de pysslar med.

När D&G köper in ett bolag för första gången till en av deras fonder, då har det ett starkt signalvärde. De har en långsiktig strategi vilket betyder att de identifierat en köpmöjlighet i ett bolag de vill äga över en tid, tills värdena realiserats.

När D&G redan äger ett bolag och ökar i det, då är det däremot en rätt meningslös signal. Saken är den att aktiefonder ofta har regler som säger hur stor del som måste vara investerad, och sanningen är den att i stort sett bara hedgefonder får ha någon betydande likviditet.

Detta betyder att fonder i stort sett måste ligga fullinvesterade, hela tiden. När fonderna då får inflöden av nya sparpengar så måste dessa sättas i arbete, och då letar man sällan nya bolag, istället fortsätter man att peta in pengarna där man redan har investerat.

Första gången fonden köper ett bolag så betyder det förmodligen att värderingen är bra och utsikterna bra. Sjunde gången fonden köper samma bolag så betyder det förmodligen bara att bolag inte är groteskt övervärderat.

När ni ser en fond köpa, är det första eller tjugoelfte gången? There’s a difference.

Mvh,
Snåljåpen

5 comments

 1. Helt rätt. När en hedgefond flaggar upp i ett bolag tycker jag inte alltid att det är någon meningsfull signal heller. Hedgefonder är smarta. De vet signalvärdet när de köper. Det trycker upp kursen. Sedan kan de dumpa aktierna dyrare.

 2. Men när fonder köper och passerar flaggningsgränser, 5% resp 10% upp eller ned, har väl viss betydelse ?
  Eller är det det du avser i inlägget ?

  1. Tycker inte det har så stor betydelse faktiskt. Det som är relevant hur stor del av fondens förmögenhet som ligger i en aktie, inte hur stor del av aktien som finns hos en enskild fond. Finns många exempel på när fonder flagger innehav över 5 % i en aktie men andelen av fondens portfölj är 1 %. Frågan är om det verkligen är så jättebullish då.

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Om jag har intresse av ett bolag, var eller hur ser jag om något fondbolag handlar i det bolaget?
  Om jag t.e.x. är intresserad av D&G hur kan jag se när de köper in sig i ett nytt bolag?

  // Tobbe

Leave a Reply