Hur mycket kan en Svensk spara?

Idag så måste jag bara få rekommendera ett inlägg av bloggaliaset Ägamintid. Frågeställningen är alltså: Hur mycket kan en Svensk med medelinkomst spara?

Smaka på den här sammanfattningen:

Efter att ha läst igenom undersökningen kan jag konstatera att vi kan spara 20 gånger mer än “medelsvensken” även med en “medellön”. Eller uttryckt på ett annat sätt: Det tar oss ca 2 veckor, med en “svensk medelinkomst”, att spara ihop lika mycket pengar som “medelsvensken” sparar på ett helt år… Häpnadsväckande är bara förnamnet.

Vad beror det på? Varför har vi ett så lågt sparande? Är det kanske på grund av att vi saknar mål med sparandet? Eller vill vi hellre gå på krogen än att fokusera på det där långsiktiga? För mig så är det jättelätt att spara pengar, jag har en enorm motivation inför framtida lägenhetsköp och mina utgifter blir precis vad jag gör dem till. Varje gång lönen kommer in på kontot så vet jag vad det är som prioriteras, och motivationen sköter liksom sig själv. Men hur kommer det vara att motivera sig till ett långsiktigt sparande när man redan har köpt hus? När man redan har barn och livet bara rullar på, hur motiverar man sitt sparande då? Eller kanske såhär: när man har villa, volvo och vovve, varför ska man fortsätta att spara ifall man har tillräckligt i sin buffert? Är det inte bättre att resa lite extra, unna sig en oxfilé då och då, kanske köpa en lite bättre bil eller skämma bort barnen lite extra?

Själv gillar jag ju det här med passiv inkomst, avkastning på mitt kapital helt enkelt. Så varför ska jag bränna mer pengar än jag behöver när jag istället kan investera pengarna i min egen framtid? Folk kanske tycker jag är snål och tråkig, men det är jag absolut inte! Jag förstår bara inte varför man ska överkonsumera bara för att man har råd att göra det, spara pengarna och låt dem ge dig en passiv inkomst i framtiden så kanske man en dag kan har råd att skämma bort sina barn/barnbarn med det absolut lyxigaste: sin tid.

Mvh,
Snåljåpen

http://agamintid.blogspot.no/2013/02/hur-mycket-kan-vi-spara-med-en-svensk.html

Leave a Reply