Kopparbergs Bryggeri, nästa inköp?

De sista månaderna har jag gått och kikat lite på att köpa in mig i Kopparbergs. Ett enormt starkt varumärke som växer rejält utomlands är det som lockar mest, att de dessutom agerar på en relativt konjunkturokänslig marknad avskräcker mig inte heller. När jag var i London tidigare den här månaden så bad jag flera bartenders att rekommendera mig en god cider, och samtliga gav mig Kopparbergs Päroncider, vilket får anses vara ett gott tecken på att utvecklingen i Storbritannien går framåt!

När man tittar på siffrorna så ser man att Kopparbergs har en väldigt låg soliditet med höga skulder. Soliditeten låg i förra årets bokslut på 21% och ser man på utvecklingen de senaste åren så bör man inte förvänta sig några extrema skillnader på den fronten. Soliditeten har förbättrat sig de sista åren men inte i den takt som man kanske hoppades på. Den låga soliditeten leder dock till en hög avkastning på det egna kapitalet, enligt siffror från 2011 så låg den på 49,4% vilket får anses vara okej.

Kikar man på tillväxten under 2012 så ser den ut att ligga på ca 12,3% för de första 9 månaderna 2012. Vinsttillväxten under samma period ligger också på 12,3% så den nuvarande värderingen ser inte överdrivet hög ut.

Ägandestrukturen ser också bra ut med “en” stark huvudägare i bröderna Bronsman med drygt 23% av kapitalet samt 65% av rösterna. Det som stör mig lite är att Kopparbergs delar ut pengar till sina aktieägare istället för att försöka öka på soliditeten, och anledningen till detta är någonting som jag ska försöka kika lite närmre på.

Jag tycker att Kopparbergs ser intressant ut och det här är just den typ av företag som jag är intresserad av att äga på längre sikt. Jag tror att jag ska börja köpa upp lite poster i Kopparbergs inför bokslutet den 27/2.

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply