Vilken bank passar mig för aktiehandel?

Disclaimer: Detta är inte reklam eller på något sätt menat som PR för Avanza Bank. Målet med inlägget är att ge mer information om vilka avgifter som förekommer samt vilka alternativ som finns.Trots att det är 2013 och information på internet är fruktansvärt enkel att få tag på, så ser jag allt för många som tar risiga beslut i att välja bank för aktiehandel. Visst, det kan tänkas bekvämt att ha alla sina pengar på samma ställe, men är det verkligen ekonomiskt? Jag har just nu 3 banker, men kommer inom kort att ha 2 att förhålla mig till då jag flyttar till Stockholm. För min Norska privatekonomi så använder jag Danske Bank Norge, för min Svenska privatekonomi så använder jag Danske Bank Sverige och för mina aktieplaceringar så använder jag Avanza Bank.

Anledningen till att jag valt att använda mig av Avanza för min handel är på grund av minimicourtaget. För den oinsatte så är courtaget alltså bankens avgift som dom tar ut när dom hanterar min handel. Varje gång jag köper eller säljer så vill dom behålla en del av pengarna. Alla banker gör så och det är ingenting man kommer undan, anledningen är att Nasdaq OMX som driver stockholmsbörsen vill ha sin del för att hantera handeln rent praktiskt, och banken vill såklart ha ett litet påslag. Courtaget för en normal kund på Danske Bank Sverige är 0,10% av beloppet du handlar för, dock minst 79 kr. 79 kr i avgift alltså, inte 79 kr i handel. Det betyder att om du handlar för under 7900 kr åt gången så kommer courtaget att bli mer än 0,10% eftersom priset alltid blir minst 79 kr. Säg att du vill handla en aktie för 3000 kr, vilket är ett fullt normalt belopp för en småsparare, då blir courtaget 79 kr, eller 0,26%.

Avanza Bank har ett konto som heter “mini” där courtaget är betydligt lägre, som minst 9 kr. Trappan fungerar lite annorlunda där handel 0-15000 SEK kostar 9 kr, 15-25000 kostar 19 kr, 25-50000 kostar 39 kr och 50-500000 kostar 59. Detta är alltså mycket billigare i jämförelse där en handel på 3000 kr skulle kosta 9 kr i avgift, alltså 0,03%, att jämföra med 0,26% hos Danske Bank.

Självfallet finns det andra lågprisbanker än Avanza och självklart finns det dyrare banker än Danske, men principen är den samma.

Okej, det finns ett problem men, ett stort MEN, och det är att man på ett mini-konto inte kan använda sig av en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto. Alltså måste du deklarera dina aktieköp och betala vinstskatt när du gör vinster osv. Detta slipper du i kapitalförsäkringen/investeringssparkontot där du betalar en schablonsumma istället. Så frågan man behöver ställa sig är: vill jag använda mig av kapitalförsäkring/ISK eller vill jag ha ett vanligt aktiekonto. Vill man ha ett vanligt så är det enormt mycket billigare med Avanza Mini. Vill man lära sig mer om skillnaderna mellan kapitalförsäkring, investeringssparkonto och ett vanligt värdepapperskonto så har Lundaluppen skrivit ett bra inlägg HÄR.

Mvh,
Snåljåpen

7 comments

 1. Jag har varit i dessa tankar flera gånger, och har testat ett baskonto hos Avanza med kapitalförsäkring och ISK.

  Men varje gång slutar det att jag landar i Avanza Mini tack vare det låga courtaget.

  Att behöva deklarera är inte så jobbigt, och tycker man det ändå är jobbigt kan man betala 99 kr för att få en färdigifylld K4 hos Avanza.

  Dessutom så tycker jag det känns extra bra när man deklarerar och får ett “kvitto” på att det har gått bra. Det kan vara bra att ha den stunden (deklarationen) för att blicka tillbaka över sin handel och se om man kan täppa till några luckor.

  All in på Avanza mini!

  1. Såklart har du helt rätt i att deklareringen är plättlätt med hjälp av K4-utskriften från Avanza. Det som egentligen är anledningen att överväga mellan dom 2 tycker jag är just hur man beskattas. I mini får du ju betala vinstskatt osv, vilket innebär att en KF/ISK är mer lönsam på positiv börs. Dock är ju detta beroende av hur mycket pengar man placerar samt hur ofta man handlar. Jag handlar tillräckligt sällan och med tillräckligt mycket pengar för att jag ska välja en kapitalförsäkring istället för avanza mini. Jag betalar ett mycket högre courtage än jag skulle gjort på mini men samtidigt gör jag det tillräckligt sällan för att det fortfarande ska löna sig.

   Dock brukar många “nybörjare” vara ganska “trigger happy” och köpa och sälja flera gånger i veckan vilket skulle leda till en enorm courtagekostnad om man inte körde mini som då skulle äta upp hela fördelen med att ha KF/ISK.

   Så jag tycker man ska ha avanza mini/motsvarighet tills man själv vet vad det är som passar ens sparande.

 2. Hej. Hur fungerar det med beskattning när du är bosatt i norge?
  Hur många affärer gör du på ett år ca?
  Är själv bosatt i norge utan funderingar på att flytta hem, sitter med avanza mini konto.
  Har inte blivit beskattad för detta i norge ännu. Funderar på hur det blir om jag vill flytta över till ISK?! Det får jag nog inte.

  1. Hej.
   Jag är inte helt säker på hur det fungerar med beskattning nu i Norge. Första året så hade jag inkomst i Sverige också vilket innebar att jag deklarerade min handel på den Svenska deklarationen och sa inte ett ord på den Norska. Förra året hade jag dock enbart inkomst från Norge och jag är lite osäker på hur det blir att deklarera nu i vår. Deklarationen har inte kommit än så det får bli ett bekymmer om en månad eller så.

   För övrigt kan du inte öppna ISK om du inte är bosatt i Sverige, dock kan du använda kapitalförsäkring (som jag gör) vilket fungerar väldigt snarlikt. Dock kommer jag flytta till ISK när jag flyttar hem till Sverige igen.

   Per år är det svårt att säga hur många affärer jag gör, 2011 gjorde jag kanske 15 och 2012 gjorde jag kanske 50. Min plan för framtiden är kanske 1 i veckan eller något sådant.

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Ser ett räknefel. det är 0,3% inte 0,03% när du räknar 9/3000. Stor skillnad. Priserna har ändrats något sen du skrev men handlar jag idag 8kr för en 15000 post vilket är den mest effektiva fördelningen så får man 0,0533%. Vilket slår vilket annan handels plats förutom nordnet som har samma priser på sin motsvarighet.
  Finns egentligen ingen anledning att byta upp sig vad jag vet till bas eller premium nivåer… Eller har jag fel?

  1. Vist är det begränsat med mini för att man mister en del extrafunktioner men den är rak enkel att ta till sig samtidigt som den är billig. Med min 250 000 portfölj duger den väl. 15000 gränsen gör att jag inte lockas att satsa allt i en aktie ^_^
   Hoppas det inte är för dyra vin du häver i dig snåljåp!

Leave a Reply