ITP för folk under 25 (pension)

“Om du anställs som tjänsteman på ett företag som har kollektivavtal omfattas du av ITP. Är du är under 25 år ingår endast av sjukförsäkring.”

Varför är det egentligen så? Alltså, alla som är anställda som tjänstemän på företag som har kollektivavtal (eller som inte har det men följer avtalen ändå) omfattas av ITP. ITP står för Industrins och handelns TilläggsPension och innebär egentligen att din arbetsgivare sätter av till dig, detta är alltså inte den statliga pensionen utan detta är en annan del, alltså tjänstepensionen.
Nu när jag håller på och ska byta arbete så har jag försökt förstå det här systemet lite närmre för att få koll på hur jag vill att min lön ska fungera och hur jag kan påverka mina pensionsavsättningar osv. Men det jag kommit fram till är att alla under 25 år (vilket jag är) omfattas inte av ITP-avtalet. Det betyder alltså att trots min (i mina ögon) respektabla lön så är detta ingenting som kommer att påverka min tjänstepension förrän jag fyller 25. Och det här stör mig.
Jag förstår kanske att ju äldre man blir, desto viktigare blir pensionsavsättningar osv. Men samtidigt, desto tidigare det börjas, desto mer får ränta-på-ränta-effekten arbeta och desto mer blir mina pensionspengar värda i framtiden. Så i mina ögon är det dåligt, eller rent ut värdelöst, att mina inkomst inte är tjänstepensionsgrundande förrän jag fyller 25. Den allmänna pensionen får jag fortfarande avsatt men det är ju i det statliga pensionssystemet.
Är det någon som har bättre koll på det här? Och vad är egentligen argumenten för att ITP inte ska gälla dom som är under 25? Jag förstår inte, jag tycker det låter idiotiskt.
Visst, jag kanske är tråkig som tänker på pension vid 22 års ålder men tänk på att 5 minuter spenderade på detta nu, kan resultera i åtskilliga tusenlappar mer i plånboken när du blir gammal. Det är lättare att planera och tänka långsiktigt nu än att ångra sig när man är 64.
Mvh,
Snåljåpen

4 comments

 1. Nu gissar jag bara, 100% spekulation från min sida, men det skulle kunna ligga arbetsmarknadspolitik till grund för detta, dvs att det skall vara “billigt” att anställa unga människor.

  Anledningen till att jag tror detta är att 25 års ålder stämmer (misstänkt?) väl överens med hur arbetsgivaravgiften fungerar.

  För 2013 gäller följande. För anställda som är födda 1987 eller senare betalar man som arbetsgivare bara ålderspensionsavgift och en fjärdedel av summan av övriga avgifter, dvs. 15,49 procent. Detta jämfört med 31,42 procent som annars utgår.

  1. Det låter absolut som ett troligt scenario. Men ändå, med ränta-på-ränta så blir kronorna insatta innan 25 värda väldigt mycket i framtiden. Nu är ju inte jag arbetsgivare, så jag vet inte hur mycket man tänker på det här när man anställer..

   Men absolut bra tanke!

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Hej!
  Vet att detta är några år sedan, men är intresserad av hur du gick vidare? Förhandlade du med din nya arbetsgivare en pensionslösning och isåfall vilken?
  Är i samma sits nämligen, snart 21 år och tycker det är ganska värdelöst att det är från 25 det börjar betalas in.
  Tack på förhand!
  Mvh,
  Bella

Leave a Reply