Connecta: Turnaround?

Idag släpptes en spekulativ köprekommendation av Tomas Linnala på placera.nu. I vanliga fall är Tomas en av de bättre ekonomiskribenterna men idag trycker jag han är ute och cyklar i sin rekommendation av Connecta. Nu kan det vara så att jag är partisk då Connecta är en stor konkurrent till företaget jag arbetar på, men det spelar egentligen ingen roll. Min bedömning av Connectas framtid är baserad på deras situation. Cheferna slutar, de anställda hör sig för till nya arbetsgivare och bollen rullar, rätt fort, ned för kullen.

Konsultbranschen är just nu under stark prispress och samtidigt sjunker debiteringsgraden för Connecta. Färre och mindre fakturor, knappast några glada nyheter. Precis som Tomas nämner så försöker man för tillfället att bredda sig vilket innebär att man försöker sälja in sig i nya sektorer och till nya kunder. Ett vanligt sätt i konsultbranschen att komma in på en kund är att sänka priset för att på så vis få in en fot, problemet är ofta att det är svårt att få upp priserna när man väl sålt sig en gång för ett pris. Dessutom adderar detta till redan nämnda prispress vilket knappast är bra för bottenlinjen.

Jag menar att Connectas problem inte beror på en låg konjunktur, självklart är det en bidragande faktor men knappast den enda. Jag ser det snarare som ett ganska dåligt skött bolag som har gått neråt en längre tid, det kan man inte bara skylla på marknaden när det finns konkurrenter som går åt motsatt håll.

Självfallet, den stora kostnadsmassan är lätt att minska: sparka personal som inte har uppdrag. Detta skulle i sin tur leda till mindre kostnader men också minska potentialen för ett uppsving.

Connecta kan vara en potentiell turnaround-kandidat men jag tror tyvärr att det kommer att vänta. Min rekommendation är avvakta till skillnad från Tomas spekulativt köp.

Mvh,

Snåljåpen

2 comments

  1. Tack för en mer insatt bild.

    Jag satt precis i liknande tankar och kände att Connecta mycket väl kunde ligga i en dödsspiral. Just Connecta har jag dålig koll på men min erfarenhet är att konsultbolag i nedgång ofta förlorar sina bästa konsulter och att det är lättare för konsulterna än för bolagen att få nya uppdrag.

Leave a Reply