Ränta-på-ränta !

Idag har det blivit dags att filosofera lite grann över det här med ränta-på-ränta. Alla vi som är intresserade av långsiktigt sparande har insett att ränta-på-ränta, eller compound interest som det heter på engelska, är nyckeln till ditt framtida ekonomiska välstånd. Poängen med ränta-på-ränta är att en krona sparad idag, är värd mer än en krona sparad imorgon, på grund av att du får ränta. Om vi sparar 1000 kr nu och förväntar oss 5% ränta på dessa pengar, så innebär det att vi får 50 kr i ränta första året. Poängen med ränta-på-ränta är att nästa år så är inte räntan 50 kr eftersom kapitalet som förräntas är 1050kr. Nästa år är alltså räntan 5% av 1050 kr, alltså 52,50 kr. 3:e året blir räntan 55,125 kr eftersom kapitalet är 1102,5 kr. Poängen är alltså att man får ränta även på räntan.

I ett enkelt Excel-dokument så kan man göra lite snabba beräkningar och ta reda på vad denna effekt egentligen innebär. Och det jag vill lyfta fram idag är egentligen hur lukrativt det kan vara att börja spara tidigt, jag vill förklara varför jag sparar mycket idag. Pengar sparade nu är värda mer än pengar sparade om 10 år.

Igår fick jag en länk av en skribent på bloggen som länkade ett inlägg från “Rich Man, Poor Man” där 2 olika individer beskrivs. Båda är 19 år gamla när räkneexemplet påbörjas. Person A bestämmer sig för att leva livet och sparar därför ingenting, när han är 26 så ringer väckarklockan och han inser att det är dags att spara. Han sparar 2000 kr varje år tills han går i pension vid 65. Person B bestämmer sig för att det är smart att spara tidigt och sparar därför 2000 kr varje år tills han fyller 26 och slutar sedan tvärt. Båda personerna får 10% i ränta för enkelhetens skull.

Ta en titt på den här tabellen och se vad det innebär. Person A har i slutet själv bidragit med 80 000 in i sparkarusellen medan person B enbart har stoppat in 14 000. I slutändan så är inte skillnaden så påtaglig som man kanske kan tro. Person A har ökat sitt kapital 11 gånger medan person B har ökat sitt 66 gånger.

Vad drar vi för slutsats av det här då? Om man har möjlighet att spara i ung ålder så kan det vara väl värt att att göra just det. Visst, man ska leva livet medan man är ung osv, men innebär 2000 kr i månaden på krogen verkligen att leva livet? Jag vet inte, mina prioriteringar ser iallafall inte ut så och har aldrig gjort. Nu har jag haft det bra hittills i mitt liv och har för tillfället inga problem att stoppa undan över 10 000 kr i månaden, och jag VET att detta kommer att göra under för min privatekonomi i framtiden.

Det är enbart upp till dig, vad är dina prioriteringar? Man behöver inte spara 10 000 kr i månaden, men med en tusenlapp kommer man långt!

Tabellen kommer från: http://ww2.dowtheoryletters.com/dtlol.nsf/htmlmedia/body_rich_man__poor_man.html

Mvh,
Snåljåpen

3 comments

 1. Älskar ränta-på-ränta, tyvärr var jag bara väldigt “smart” när jag var mellan 15-20 (1995-2000), men efter IT-kraschen tappade jag suget och spenderade upp det mesta under många år. Nu som nybliven pappa är det dags att skärpa till sig och spara både till sig själv och till min son! Tyvärr är många års ränta-på-ränta förlorad, men det är helt enkelt något man får acceptera.

  -cmj
  Trading the OMX

  1. Samma här :). Man får bara vara nöjd när man inser att man hittat tillbaka till “den rätta vägen”. Mitt slöseri i tonåren får jag lägga bakom mig och glömma bort :).

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply