Dags att ”ligga” i om man vill ha sommarbarn.

Ja, allmänt känt bland Sveriges befolkning är det att sommarbarn är någonting som man vill ha, och barn, det bara MÅSTE man ha. Men varför är det egentligen en sådan hysteri kring att ha barn som är födda på sommaren, vad är det som man är ute efter? Är sommarbarn mer framgångsrika i livet? Lever längre? Eller handlar det helt enkelt om att det är mycket trevligare att äta tårta i trädgården än i köket/vardagsrummet?

Det här med framgång är ett vitt diskuterat begrepp, framgång kan inte mätas eftersom det är högst godtyckligt vad framgång faktiskt är. Mest pengar när man dör, vinner? Eller som folk i min generation verkar tro att det fungerar: flest utdaterade mobiltelefoner när man dör, vinner! Men finns det någon relation mellan födelsedatum och antalet mobiltelefon vid dödstillfället? Jag är osäker, men kanske!

Det här med födelsedatum är väldigt intressant, och som den skärpte läsaren redan noterat så är det ett ämne som diskuteras i bland annat Freakonomics. I boken så tittar man lite på födelsedatum för olika elitidrottare och hittar ett väldigt påtagligt samband mellan framgång i sin idrott, och att vara född tidigt på året. Tänk er t.ex. knattefotboll, Pelle är född 1 januari och Kalle är född 31 december. Fastän dom spelar i samma lag och är födda samma år så skiljer det ett helt år mellan dom. Pelle har alltså fått ett helt år längre på sig att öva och bli bra, och framförallt till att växa sig större och starkare. Det är inte ovanligt att tonårspojkar packar på sig 10 cm och 10 kg på ett år i puberteten, vilket är en ganska väsentlig storleksskillnad från år till år. Det är då större chans att Pelle fortsätter spela fotboll upp i vuxen ålder eftersom han redan nu är bättre och kanske blir upptäckt av någon talangscout eller liknande. I praktiken så finns såklart möjligheten att dom som är födda sent på året också kan bli spelare i världsklass, men dom har tyvärr lite sämre förutsättningar.

Det vore också intressant att skapa ett diagram över inkomst och födelsemånad. Har vi ett likadant samband här, där man tjänar mer desto tidigare man är född? Eller är det kanske helt tvärtom, att man tjänar mer desto senare man är född? Eftersom det kanske är mer troligt att man ”satsar på arbetskarriären” än på idrotten? Allt handlar inte om lön här i livet, men jag bara älskar sådana här statistiska samband.

Jag är född mitt på sommaren och påstår att jag har haft en helt okej framgång hittills i mitt liv. Princesstårtan får jag äta i sommarsolen iklädd shorts och bar överkropp vilket inte stör mig alls. Men under uppväxten tyckte jag det var rätt segt att inte få åka moppe på våren eftersom jag ännu inte fyllt 15. I praktiken gjorde jag det såklart ändå, eftersom jag från landet, men vid 18-strecket när man behövde körkort så kom verkligheten sakta krypandes nära inpå. Fy helvete vad avis jag var på dom som hade bil i januari när en annan stod och väntade på buss i hagelstorm. Visst, det är förjävligt att skrapa rutorna, men det gör jag tusen gånger hellre än pulsar till bussen bara för att inse att den är en kvart försenad, eller helt inställd.

Ska man försöka att planera och optimera födelsedatumet så gott det går, eller ska man bara vara glad för att få barn över huvud taget? Jag förstår att i praktiken så går det inte för alla att göra den här planeringen, men för en relativt stor del av befolkningen så går den åtminstone att påverka. Vad tänker ni? Är det ”moraliskt” fel?

Mvh,
Snåljåpen

*Update*
Andreas Jarebro har skrivit en schysst replik till inlägget som backar upp mina uttalanden med snygg statistik från SCB. Inlägget hittar ni HÄR.

9 comments

    1. Är det en samhällig plikt att planera för att sprida barnen jämt, eller är det en samhällig plikt att inte planera sitt eget intresse för att på så vis sprida barnafödandet slumpvis? Du är så vag i dina åsikter.

      Mvh,
      Snåljåpen

  1. Är det i något läge det känns motiverat att verkligen inte bry sig så mycket om vad andra tycker så är det vid vilken tidpunkt man skaffar barn, både vad gäller när i kalendern och i vilket skede av livet.Gällande idrottsframgångar och när på året man är född finns det ju som sagt ett bevisat samband. Det innebär ju att en stor del av talangerna missas eftersom talangen ju lär vara jämnt fördelad över alla barn.Vet heller inte hur det ser ut med andra typer av framgångar, men har för mig att jag läst om skillnader baserat på om man är första, andra eller tredje barn i en familj. Minns dock inte källa eller innehåll i artikeln…/TE

  2. Jag läste att: (kommer inte ihåg källan men det låter troligt)
    barn födda senare på året tjänar mer pengar under sin karriär. De befinner sig helt enkelt på arbetsmarknaden längre.

    1. Tycker det låter konstigt. Känns inte som att ett par månaders extra jobb ska göra att dom kommer högre i statistiken, såtillvida dom inte har identisk lön som alla andra födda samma år. Försök leta fram källan, jag tror inte på den :). Det borde finnas ett annat samband!

      Mvh,
      Snåljåpen

    2. Haha, kan inte låta bli att tänka på Solsidanavsnittet om januaribarn när jag läser detta.

      Våra barn är födda tidigt på året och man märker faktiskt en liten skillnad i mognad på januaribarn och decemberbarn när de börjar 6-års. Men att den skillnaden håller i sig hela livet tror jag inte. Jag känner en sjukt smart kille född 31:a december.

      Men, det är svårt att planera och inte självklart att det tar sig direkt. Ibland blir det en bebis första månaden man försöker, ibland den 14:e månaden. Ett av våra “tidiga” barn är resultatet av ett helt års fruktlösa försök men så slumpade det sig att det blev ett tidigt vinterbarn istället.

      Men om ni vill ha barn håller jag med andra kommentatorer. Kör på bara. Barn är underbara och förstör varken karriär eller ekonomi. Är tvärtom rättmotiverande för att skaffa sig en trygg ekonomi.

  3. Hej! En praktisk aspekt av att skaffa barn som är födda på första halvåret av året är att dagis gärna tar in barn i augusti/september eftersom äldre barn då slutar för att fortsätta i skolan. Vårt första barn är fött i oktober och det var inte lätt att hitta ett dagis som kunde ta emot ett barn i mars (när vi ville att vår dotter skulle börja). En del mindre dagis sa helt frankt att de bara tog emot barn i augusti/september, vilket gjorde det svårt för oss eftersom vi då skulle vänta till vår dotter var två innan hon skulle kunna börja. Dagisbrist finns förvisso inte överallt, men det kan vara en sak att tänka på.

    Det man dock skall komma ihåg att det kan ta tid innan det blir något och ibland tyvärr blir det aldrig. Om ni vill ha barn så tycker jag att ni bara ska köra igång.

  4. Jag har två barn, båda välskapta – det ser jag som det allra viktigaste. Jag har dessutom fått en pojke och en flicka, vilket jag ser som en otrolig bonus. Att båda är födda på sommaren struntar jag dock fullständigt i.

    /Redaktörn

Leave a Reply