Vad är egentligen talang?

Som en fortsättning på det här med sommarbarn osv så kommer här en kort utläggning om vad talang egentligen är. Kommentatorn Trivselekonomi skrev att “talangen” borde vara jämt fördelad över året och att många talanger därmed blir oupptäckta. En kompis skrev på min Facebook att det också finns undantag till den statistik som presenterades tidigare, t.ex. Tiger Woods som är född i december. Jag är inte så säker på att det finns någonting som heter talang och här kommer en liten redogörelse för vad jag menar, fokuserat kring just Tiger Woods. Texten nedan skrev jag i Oktober förra året på min gamla blogg, men det här är ett av flera inlägg från den bloggen som ska publiceras här där det kan få leva vidare.

Talang är för mig ett väldigt intressant tema. De sista veckorna har jag fått upp ögonen för just ordet talang och börjar filosofera lite över dess innebörd. Eller kanske snarare fått upp ögonen för expertis, och ställt mig själv frågan: har egentligen talang någonting med expertis att göra? Finns talang?
Är det kanskeredan bestämt när du föds vad du kommer bli bra på och det är lika bra att ge upp de där tankarna på att bli kompositör eller kanske golf-proffs?

Jag har precis påbörjat boken Talent is overrated av Geoffrey Colvin och jag måste påpeka att det är en enormt intressant frågeställning som diskuteras i boken i både korta case studies och djupare diskussioner.

Låt oss ta Tiger Woods som intressant exempel rakt ur boken: Många argumenterar och säger att världen aldrig tidigare har skådat sådan talang och att det vore lönlöst för Svensson att försöka uppnå det som han har gjort. Någonting som ofta inte nämns är att Tiger Woods far var Earl Woods, en föredetta lärare med en framgångsrik bakgrund inom sport och som sedan blev nästan sjukdomligt besatt av golf. Han hade blivit introducerad för Golfen bara några år innan Tiger föddes, men hade ett enormt engagemang och redan spelat ned sig till ett handicap under 5 vilket placerar honom inom de främsta 10% av utövarna.

Så, vad är realiteten? Tiger föds son till en “expert”-golfare med en bakgrund som lärare. Son till någon som är ivrig till att få lära golf till sin son. Tiger är det enda barnet i familjen (Earl hade flera barn sen tidigare men dessa var alla vuxna). Pappa Earl gav Tiger hans första redan golfklubba vid 7 månaders ålder. Tiger fick sitta i barnstol i garaget och se på fadern som stod och övningsslog mot ett nät, timme ut och timme in. Redan vid 2 års ålder så är far och son på golfbanan regelbundet och tränar.

Den första gången som Tiger uppnådde ett “enastående” resultat i en tävling, vad vid 19 års ålder. Vid den tidspunkten hade han spelat golf i 17 år, och med professionell tränare sedan 4 års ålder. Var det verkligen Tiger’s onaturliga och medfödda talang som gjorde honom till den golfare han blev? Eller var det alla de timmar av träning som han genomgick? Eller var det kanske en tredje parameter som vi ännu inte identifierat? Jag vet inte, men det där med talang verkar åtminstone inte vara den enda rätta sanningen i just detta fall.

Fortsättning följer.

Talent is overrated finns hos BokusAdlibris och CDON.

Mvh,
Snåljåpen

7 comments

 1. Lite kul att du tog fram det inlägget för jag såg det när jag för några veckor sedan hittat din blogg. Jag var på vippen att kommentera då, men eftersom inlägget var så gammalt så avstod jag. Får bli nu istället.Jag tror att framgång på idrottsarenan precis som övriga egenskaper kommer av en kombination av arv och miljö.Den eventuella talangen ligger ju då i arv-delen. Av de medfödda egenskaperna så kan ju exempelvis vissa fysiska egenskaper vara av ganska stor betydelse (exempelvis längd i basket), men jag tror ändå att den avgörande egenskapen i många fall är huvudet.Dels ska du mentalt orka träna vansinnigt mycket, och dels måste du i de flesta idrotter ha ett bra tävlingspsyke.Således tror jag i alla fall inte att någon, varken Woods, Waldner, Ibrahimovic, Messi eller Gretzky, på ren bolltalang gått in och dominerat. Det ligger såklart mycket hård träning bakom i alla fall, och det är så mycket träning att de flesta av oss inte mäktar med det./TE

  1. Precis som du säger, fysiska förutsättningar är någonting helt annat. Att vara 2 meter underlättar t.ex. i basket, och att vara kort underlättar ofta i t.ex. styrkelyft. Men har gener någonting med t.ex. golf att göra? Eller pingis? Eller schack? Jag ställer mig ytterst tveksam till det. Jag tror det är en ekvation av paratmetrarna: hur mycket tid som har investerats + hur bra tiden har använts + fysiska förutsättningar = framgång. Sen att vissa har “psyke” att träna mer vet jag inte riktigt vad det kommer ifrån, jag tror också det är någonting som formas av ens uppväxt.

   Från square one så är vi på insidan mer lika varandra än vi tror, det är uppväxten som formar oss. Lite som det klassiska Nile City-citatet: “Kille är ingenting man föds till, det är någonting man blir.”.

   Tack för att du kommenterar förresten, du berikar mina dagar och mitt bloggande :).

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Bra länk, det där är ju Anders S Ericsson som jag hänvisade till tidigare. Han sägs vara “bäst i världen” på just det här ämnet.

   Jag ska fortsätta skriva om sådant jag tycker är intressant och hoppas på att andra också tycker det. Hittills har det varit ett ganska bra recept :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Kolla upp boken “Mastery” av Robert Greene. Den innehåller en del intressanta berättelser om många “talanger” (t.ex. DaVinci, Darwin, Einstein). Jag fann den MYCKET intressant.

Leave a Reply