Don’t lose money!

“At the end of the day, it’s not about how much money that you make – it’s about how much money that you don’t lose.”

Jag är osäker på vart jag sprang på det här citatet första gången, men oavsett så är det ett av dom absolut bästa som finns när det gäller aktier och investerande. Alla kommer vi att göra bra och dåliga köp, och de absolut vanligaste felen är att vi säljer vinnarna för tidigt och behåller förlorarna för länge.

Det passar egentligen ganska bra med Warren Buffett’s 2 regler:

“Rule no 1: Don’t lose money.
Rule no 2: Don’t forget rule no 1.”

Är det här någonting som värdeinvesterare och defensiva investerare bryr sig om? Eller är det enbart det underliggande värdet som är relevant? Jag säger inte att jag är en värdeinvesterare, jag tittar gärna på bolagsvärden och fundamenta när jag väljer aktier, men det finns också många andra faktorer som spelar in, t.ex. trender och hur marknaden ser ut i allmänhet. I framtiden har jag tänkt att jag ska bygga upp en stark portfölj med “underhållsfria” innehav som bara ska få ligga och ticka, medan jag ska bygga en lite mindre portfölj som ska förvaltas mycket mer aktivt. I den mindre delen ska jag försöka spana in och fånga trender, och här blir det väldigt viktigt att göra sig av med förlorarna. Nyckeln till framgång för den aktiva investeraren/tradern kallas stop loss.

Är det någon här som använder sig av stop loss eller är det bara jag? Just det här med glidande stop loss är någonting som intresserar mig. En stop loss-nivå som automatiskt flyttar sig upp när kursen rör sig i rätt riktning. Om kursen rört sig kanske 2% åt rätt håll så har stop loss-nivån flyttats så att jag nu inte kan gå med en förlust, om kursen vänder emot mig så kommer vinsten att låsas in innan det hinner bli en förlust.

Jag är lite less på att aktievärlden har fått en sån stark segregation mellan långsiktiga och kortsiktiga investerare. Värdeinvesterarna spottar på TA och de tekniska tradersen bara skrattar åt folk som analyserar bokslut in absurdum. Båda dessa grupperna har mycket att lära från varann, och min bakgrund kommer från värdeinvesterandet och tillväxtbolagen, men det finns en sak som är säkert: det är av tradingcommunityt som jag har mest att lära mig av.

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

  1. Jag blandar friskt, stabila bolag kan jag gå in och ur i beroende på kursen och ibland så “tradar” jag.
    Fingerprint vad det senaste “spekulativa” köpet. Behöll dem ca 5 dagar.
    Använder mig både av TA och FA för att veta när man ska gå in och stop-loss för att inte förlora pengar.

Leave a Reply