Om du inte tittar på börsen: är den fortfarande volatil?

“If you’re not watching the markets, are they still volatile?”

Igår kväll när jag låg och skulle somna så lyssnade jag på en podcast från Motley Fool. Det har blivit lite av en kvällsrutin för mig som gör att jag helt avslappnat och utan vidare ansträngning kan hålla mig uppdaterad med vad som händer på andra sidan atlantpölen. Jag minns inte i vilket av programmen som det sades och exakt hur det sades, men citatet löd ungefär som ovan. Poängen var att en av programledarna hade varit i Afrika i 2 veckor och missat hela kaoset kring USA’s budgetkris och nedstängingnen av den offentliga sektorn. När han kom hem så hade börsen gått upp nästan 5% och han hade inte alls upplevt en volatil resa. Han berättade också att han tittar på sin portfölj allt mer sällan och således sover bättre på nätterna och håller sig lugnare. Vi hör ju hela tiden att marknaden är väldigt aggressiv och volatil, men om vi använder oss av färre mätpunkter så jämnas kurvan ut. En långsiktig investerare kanske t.ex. inte behöver titta på börsen varje dag, kanske en gång i veckan, eller kanske en gång i månaden, räcker?

Hur ofta kollar ni på börsen? Gör ni som jag: en gång i timmen, trots att jag inte tar aktiva beslut oftare än 2x i månaden?

Mvh,
Snåljåpen

6 comments

  1. Samma här kollar flera ggr per dag trots att jag starkt misstänker att det ger sämre resultat på sikt. Hjärnan övertolkar ju snabba upp- och nedgångar vilket ju är en delförklaring till den nervöst lagda mr market..

    Ernesto

  2. Flera gånger per dag. Jag är sällan nervös, men det blir ju någon typ av tvångsbeteende.

    Har försökt begränsa mig till en gång i veckan, med bristande resultat. Senast klarade jag en dag.

  3. Studerar så har mycket fritid som spenderas framför datorn, så har börsen uppe nästan hela dagarna. Annars förljer jag det från min smartphone.

  4. Tittar också alldeles för ofta. Ett par gånger i veckan borde räcka. Man ska inte vara gift med sina aktier sägs det. Men hur är det med kapitalet? Det gäller att man inte blir som någon vresig gammal gubbe i ett ruckel, ätandes kattmat. Som aldrig unnat sig något för då missar man några procent. Om mammun står det redan i gamla testamentet

    1. Ja, det blir ju maniskt. Själv vårdar jag mina ppm som går bra nu (40 % hittills i år) men precis som du så vill man få en bättre känsla för hur och varför det svänger. Men det är egentligen omöjligt. Riskspridning och tid är väl vad man egentligen har att skruva på. Ska börja spara stort i fond nu då dödsklockan tickar på mot pension (15 år kvar till 61). Då ska jag UT ur ekorrhjulet. Men som sagt, man måste hålla manin kort. Snacka om olidliga semestrar om man går på stranden och kollar börskurser…

Leave a Reply