Rapport: Danske Bank

Idag kl 08.00 var det dags för den efterlängtade rapporten från Danske Bank att dimpa ner i den elektroniska brevlådan. När jag köpte in mig i somras så kom den Danska finansinspektionen och läxade upp banken vilket skickade ner kursen rejält, sedan dess har det verkligen vänt och aktien ligger nu +8% i min portfölj efter en uppsnittning i och med en ökning nyligen. Det är med skräckblandad förtjusning som jag läser rapporten, jag gillar mycket i den men förstår också att allting inte är guld och gröna skogar. Resultatet före skatt blir ca 700 miljoner DKK lägre än vad analytikerna väntat sig samtidigt som man sänker sin vinstprognos för helåret.

 • Resultat före skatt 2304 miljoner DKK (3025 miljoner DKK)
  • Sämre än väntat!
 • Räntenettot uppgick till 5606 miljoner DKK (5512 miljoner DKK)
  • Bättre än väntat!
 • Kreditförlusterna uppgick till 959 miljoner DKK (1099 miljoner DKK)
  • Bättre än väntat!
Man rapporterar också att man ska göra ytterligare ett besparingsprogram för att skära ner kostnaderna med 1 miljard DKK. Detta kommer att drabba funktioner på huvudkontoret och icke-kunddrivna aktiviteter. Programmet väntas få full effekt 2014. 
Det mest negativa i rapporten är ändå att man sänker prognoserna för framtiden. På helåret 2013 så sänker man vinstprognosen från 6,5-9 miljarder DKK till nu 6-8 miljarder DKK. Man sänker också sitt mål att avkasta 12% på eget kapital år 2015, nu tror man mer på 9%
Jag gillar fortfarande aktien och bolaget på lång sikt, men jag tror definitivt att den kan handlas ner kortsiktigt på de sänkta prognoserna. 
Mvh,
Snåljåpen

4 comments

  1. Nej tyvärr. Jag kikade lite snabbt och det känns som en väldigt svår aktie. Lite för avancerade grejer för att vi som inte forskar på ämnet ska kunna avgöra om det är värt pengar eller inte. Avråder alla att hålla sig borta.

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply