Dags att minska sin exponering?

Intresset för aktier är högre än någonsin och varje dag så kommer jag i kontakt med människor som “fått upp ögonen” för börsen och insett att det “finns pengar att tjäna”. Det känns lite som det som Peter Lynch tidigare pratade om, att när tandläkaren på mingelpartyt ger börstips, då är nog börsen på sin topp, och precis den känslan får jag nu. Jag har vänner på Facebook som jag inte haft kontakt med på flera år som kontaktar mig och ber om hjälp till att få börja investera. Det är fler än någonsin som läser min blogg och det verkar inte bli sämre. När alla sitter fulltankade i börsen, vem finns då kvar till att driva upp börskurserna? Det är ju när efterfrågan är högre än tillgången som priserna går upp, och när efterfrågan är mättad så kan vi egentligen bara gå ner, och är det inte den gränsen som vi börjar närma oss. Det jag menar är självklart inte att man ska hålla sig borta från börsen, det finns fortfarande pengar att tjäna, men när folk vallfärdar in och tror att alla kan bli miljonärer på en vecka, då är det dags att lugna ner sig.

Jag har själv gått i tankar de sista dagarna att minska min exponering lite grann då jag tycker det blir allt svårare att se vart börsen är på väg. Om man definierar trenden genom glidande medeltal, t.ex. när 34-dagars glidande medeltal ligger över 200-dagars, ja då har vi varit i en uppgående trend sedan juli 2012, och tittar vi historiskt så brukar uppgångar vara i ca 3-8 år så kanske finns det kvar att ge. Men är historisk data verkligen någonting att lita på? Kan vi backa i historien och hitta ett läge som motsvarar dagens situation för att försöka att förutspå vart marknaden är på väg? Mig veterligen så har vi aldrig haft en situation med en ränta som närmar sig noll samtidigt som börsen bryter sig upp mot ATH (högstanoteringen från -99 räknar jag inte med, onekligen så fick hela världen hybris för en stund).

Börsen är högt värderad, intresset för aktier är stort och jag får kalla kårar längs ryggraden, men betyder det verkligen att börsen måste gå ner? Vart ska vi göra av våra pengar istället? Så länge som direktavkastningen på börsen är betydligt högre än räntan vi kan få utanför aktierna så ser jag ingen anledning till att pengarna ska fly. Direktavkastningen på stabila och tråkiga Axfood är t.ex. 3,6%, Ericsson 3,4% Clas Ohlson 4,3%, Atlas Copco 3%, Handelsbanken 3,6%. Om man jämför med den rörliga sparräntan hos Santander (som är högst enligt Compricer) på 2,5% så är det ganska enkelt att se varför folk hellre vill vara på börsen, och så länge som jag kommer att få bra avkastning på den förhållandevis låga risken så kommer iallafall jag att ha mina pengar på börsen.

Mvh,
Snåljåpen

5 comments

    1. Håller på och tittar på lite siffror där jag jämför historisk direktavkastning på börsen tillsammans med statslåneräntan och bolagens vinster. Nu är jag osäker på hur Schillers P/E räknas, men att enbart ta P/E utan att titta på hur vinsterna ser ut är ju ganska missvisande. Jag menar, vi kanske har höga P/E-tal för att vinsterna är historiskt låga just nu, men nu tror jag ju inte att det är fallet. Men det finns fler parametrar och jag ska försöka få till något inlägg om detta. Det är dock inte så enkelt att få tag på den data som jag vill ha :(.

      Mvh,
      Snåljåpen

    2. Schillers P/E är nuvarande pris dividerat med ett tioårsmedelvärde av vinsten, dvs. det är ett extremt trögt mått som inte svänger särskilt mycket med nuvarande vinster utan beror mer på värdering. Så slutsatsen är att priserna är höga eller att vinsterna har varit låga under lång tid. Oavsett så kan man konstatera att det finns förväntningar om framtiden!

Leave a Reply