Investera eller amortera?

I morse fick jag ett pressmeddelande till telefonen eftersom jag följer Avanza Bank och i pressmeddelandet står det att banken kommer att börja erbjuda bolån till sina private banking-kunder. Den rörliga ränta som erbjuds är repo-räntan + 0,99 % vilket är helt transparent där kunden alltid vet vad banken tjänar och kommer att tjäna. Lånet erbjuds till deras private banking-kunder vilket alltså är de med mer än 3 miljoner i sparat kapital hos banken i fråga. 50 % av bostadens värde får man belåna vilket ändå måste anses som ganska lågt, jag förstår att man kanske inte vill öka sin risk som den förhållandevis lilla aktör man är, men mer än hälften borde man kanske ändå kunna erbjuda? Kanske är det så att man kan hålla den låga räntan på grund av att man då anser sig vara näst in till riskfri?
Personligen skulle jag gärna se detta erbjudande utökas även till de kunder som inte har 3 miljoner instoppade i banken även om det förmodligen ändå inte skulle leda till att jag tar detta lån. Nu när vi är i lägenhetsköpartagen så skulle jag hellre låna mer pengar än 50 % för att ha dessa pengar som spelrum. Jag kan tänka mig att låna ca 75 % av bostadens värde vilket idag är en magisk gräns för många banker då man inte behöver amortera ner lånet längre. Jag kan mycket väl tänka mig att inte amortera, rent principiellt tycker jag att det är helt sjukt att låna pengar som man inte behöver tillbaka, men det är lika sjukt att inte dra nytta av det när möjligheten faktiskt existerar. Om jag lånar pengar för 2,5 % ränta och kan placera dess med relativt låg risk till 5-6 % avkastning så vore det ju dumt att inte göra det.
Måste man verkligen amortera? BÖR man verkligen amortera? Nej man måste inte amortera, och de allra flesta borde faktiskt göra det. Men det finns ju såklart en möjlighet till att tjäna pengar på ränteskillnaden. Man brukar ju säga att börsen går upp med ca 10 % per år utslaget på ett snitt, och med räntor som nu är långt under det så vore det ju tämligen dumt att amortera istället för att investera. Men börsen går ju inte upp 10 % varje år, i år är vi just nu t.ex. +18 %, 2002 var vi ner 38 %, på sikt jämnar det dock ur sig och vi brukar säga att börsen alltid går upp. Hur ska vi då göra? Ska vi amortera när börsen går dåligt och investera när börsen går starkt? Om man sprider ut det på en längre horisont och alltid investerar istället för att betala på sina lån så kommer det statistiskt sett att vara en bra idé, men betyder det att sanningen är så? Jag kan tänka mig att alltid investera och sedan betala av lånet i en stor smäll, ifall man nu över huvudtaget ska slå sig fri från skuld. Den som är satt i skuld är inte fri, men betyder det att det är rationellt att amortera?
Hur tänker ni? Investera eller amortera?
Mvh,
Snåljåpen

18 comments

 1. Hej snåljåpen. jag uppfyller ett av dessa krav, tyvärr inte det om miljonerna på kontot. Jag amorterar inte sedan ett år, vill bygga lite likvider och en portfölj med aktier nu. Amorterar kanske när likvid mål är uppfyllda och bevakade aktier för högt prissatta av mr Market

  1. Ska man amortera ens då? Eller ska man kanske lägga de pengarna på hög för att senare kunna investera? Eller vill man öka på lånet när aktierna blir billiga? Det känns rörigt…

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Framtiden för börsen vet man väldigt lite om, du kan bli av med ditt kapital men dina lån lär bestå. Därför skulle jag amortera, även om den genomsnittliga avkastningen blir sämre.

 3. Hej Olle,

  Vi har under en tid försökt knäcka nöten kring ett bra bolåneerbjudande som riktar sig till samtliga av våra kunder.

  Det lån vi nu lanserar är baserat på vår överlikviditet vilket medför att summan vi kan låna ut är begränsad. Vi har därför valt att denna gång rikta oss mot Private Banking-kunder. Detta är personer som vi anser känner, har mycket pengar hos oss och de har oftast en lägre belåningsgrad. Dessa faktorer tillsammans med villkoret om högst 50% av bostadens värde gör att vi anser att kreditrisken är väldigt låg vilket även medför att vi kan erbjuda en låg ränta.

  En bredare bolåneprodukt som gäller för alla kunder ställer helt andra krav. Då skulle inte inlånande medel räcka till utan vi skulle, precis som andra bolåneinstitut, bli tvungna att gå ut på marknaden för att låna pengar på bostadsobligationsmarknaden. Vi har undersökt denna möjlighet men som det ser ut nu så skulle vi få svårt att erbjuda något bättre än vad som redan finns på marknaden och därför har vi just nu inga sådana planer. Ett av Avanzas motton är att bara göra saker som vi kan göra bättre än konkurrenterna och detta har vi än inte funnit en lösning för.

  Får även passa på att tacka för din härliga kommentar på Cornucopias blogginlägg 🙂

  /Sanna, Avanza Bank

  1. Återigen: Sanna for president! Det är precis såna här svar som gör att jag gillar Avanza Bank mer än någon annan bank. Hade inte ni haft en uppsökande kundsupport som knäpper mig på näsan så hade både jag och Cornucopia spekulerat i all evighet kring varför man gör som man gör!

   Mvh,
   Snåljåpen

 4. Jag amorterar trots att jag förstår att det kan finnas en möjlighet att “göra pengar” med nuvarande ränteläge. Detta för att när ränteläget förändras dvs räntan stiger så är mitt lån mindre och jag då kan välja amorteringsfritt och istället. Tror även att börsen då är mer fördelaktig och att det finns läge att fynda på börsen istället.
  H. En som gör tvärtom jfr med majoriteten

 5. Det svar sanna gav var ett standardsvar som du hade fått av samtliga banker i det här landet. Mindre risk-bättre villkor.

  1. Såklart gör jag inte det, fel tänkt av mig. Jag vet såklart inte vad deras kostnad är för denna likviditet som man vill låna ut, men oavsett så är det bättre transparens än vad som existerar idag.

   Mvh,
   Snåljåpen

 6. Fråga Per Penning om vad han tycker om att låna kontra amortera. Hade en liten diskussion med han om detta för nån månad sen. Har tröttnat på många ekonomibloggars ältade om att bli skuldfria och amortera i alla lägen.

  Själv har jag gjort motsatsen och belånad mig mer. Dock i liten skala ca 10-15% av bostadens värde, vilket ger mig en totalbelåning på 30-35% av värdet. Investeringarna jag gjort med dessa pengar har snäppet lägre risk än min vanliga placeringsplan, även om den också är försiktig,

  Så har man låg belåning och tror sig kunna slå den räntan man får betala med en hyfsad marginal, tycker jag inte man bör amortera.

  1. Asså, att investera för lånade pengar kan vara en väääldigt lukrativ idé, men det finns förstås en gräns. När man ligger på bristningsgränsen och investerar de lånade pengarna till hög risk så är det en sak. Men när man har en “hälsosam” skuldsättningsnivå och investerar dessa pengar “relativt konservativt” så är det en annan sak. Många ekonomibloggare försöker få det så himla svart/vit när det egentligen är en gråskala.

   Mvh,
   Snåljåpen

 7. Jag hade kunnat tänka mig att strunta i att amortera om jag hade tjänat pengar på det och klarat tänkbara worst case scenario. Vad händer om räntan går upp fem procent eller eller börsen ner femtio?

 8. Kan bara svara för min egen del. Om räntan går upp får jag högre boendekostnad men den klarar jag då jag totalt sett är lågt belånad. Om mina investeringar inte klarar att slå bolåneräntan kommer jag att sälja av för att amortera. Dock tror jag jag iaf övertid kommer att lyckas avkasta ett par procentenheter mer än vad jag betalar.

  Om börsen skulle falla 50% skulle den delen jag investerat för lånade pengar klara sig bra då den delen inte är placerad i aktier. Däremot kanske jag skulle fundera på att iaf för en del av den summan vikta över till aktier.

Leave a Reply