eWork – en fin högutdelare med tillväxt

Idag var jag ute och käkade lunch med den allsmäktige Gustav där vi bland annat käbblade om några fina utdelare från IT-sfären. eWork Scandinavia var ett av dessa bolag som jag faktiskt erkände att jag inte dykt närmre i, såklart var det nu dags.

I vanlig ordning har det redan skrivits en del om bolaget redan och jag tänkte att jag skulle fylla i med mina egna tankar.

http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2013/11/okanda-utdelare-ework.html
http://aktieinvesteringar.se/ework-analys-1/

eWork Scandinavia är alltså en konsultmäklare som sitter som mellanhand mellan kunder och konsultbolag, ofta mellan stora kunder och små konsultbolag. Man kan jämföra lite med headhunters, att bolag som behöver en konsult ringer upp eWork och förklarar vad dom behöver för att sedan få flera CVn presenterade. Utan eWork så hade kunden själva behövt ringa upp t.ex. Connecta, Acando, KnowIT eller någon av de mindre konsultbyråerna och hittat rätt person. Det är förstås tidskrävande och jobbigt, speciellt om man är ett bolag av stor storlek som behöver tiotals, kanske hundratals, konsulter årligen. För detta mellanhandsarbete så tar eWork såklart en avgift som ofta är en procentsats på den förmedlade konsultens totala fakturering. I jämförelse med t.ex. rekryteringsbranschen där det ofta är vanligt med ett engångsbelopp när kunden väljer att anställa en av de presenterade profilerna. I eWorks fall så kanske man förmedlar en konsult på ett 6 månader långt uppdrag till en timpenning om 1000 kr/h. Ett avtal kan t.ex. vara att eWorks andel är 10% av detta vilket betyder att man kommer att plocka 100kr/h under hela tiden som konsulten är ute i uppdrag. Man matchar alltså efterfrågan med utbud och sen håvar man in pengarna under hela perioden, vilket är väldigt lukurativt.

Det som jag stör mig lite på är att marginalerna i eWork ändå är ganska låga i relation till den väldigt låga kostnadsmassa som man ändå har. Jag gillar dock att verksamheten knappt kräver något kapital och inga nya investeringar, det betyder förstås att alla pengar man drar in kan delas ut till aktieägarna vilket vi såklart gillar. Direktavkastningen ligger nu på över 6% på förra årets utdelning vilket dock är en utdelningsnivå som är rekordhög. Den utdelade summan är större än årsvinsten enligt statistik från börsdata vilket får mig en smula skeptisk till om man verkligen kan hålla dessa nivåer.

Man ska dock lägga till att det är lite samma case här som jag tidigare skrev om i Acando. Om konjunkturen får fart uppåt så kommer eWork att få mer att göra vilket såklart är positivt, men även om den inte gör det så tjänar bolaget ändå pengar, som man förstås ska dela ut.

Om vi ser lite på värderingen så ligger man idag på P/E vid dryga 17. Det är absolut ingen fantastisk värdering men inte heller speciellt dyrt. Bolaget visar ändå tillväxt med bibehållen lönsamhet och man visar en bra stabilitet, såna bolag ska inte värderas på P/E 10. Jag tycker man kan köpa aktien på dagens värdering, men kommer aktien ner under 35, ja ner mot 30, då kommer jag nog köpa mig en rejäl position. Dagens stängning blev på 40,50 SEK.

Vad tycker du om eWork Scandinavia?

Mvh,
Snåljåpen

8 comments

  1. Mitt intryck är att marginalen inte är bibehållen eftersom de nu kör stora volykontrakt med låga marginaler.

    Annars tänkte jag faktiskt på lunch med Gustav idag då jag drev runt i huvudstaden mellan två möten.

    1. Visst måste det vara så, de har ju länge haft en uttalad strategi om att försöka få så många ramavtal som möjligt, och det är också dessa som har sänkt marginalen. Får hoppas på att det är det bästa på lång sikt. Jag tror att eWork kan bygga upp en mycket stark marknadsposition – och förhoppningsvis försvara den mot nuvarande och framtida bolag med liknande affärsmodell.

  2. Ett av mina innehav och ett kvalikativt sådant om du frågar mig 🙂 Har skrivit lite kort om dem, och aktieinvesteringars blogginlägg (3st) om dessa där du länkar till det första är bra!

    Man får väl anta att de låga marginalerna delvis är en medveten strategi för att vinna volym. Räknar man på en rörelsemarginal på 1-1,5% i längden så tror jag inte det blir många negativa överraskningar.
    Vi får hoppas på mer stordriftsfördelar i framtiden. Det faktum att nästan all vinsttillväxt kan delas ut tilltalar mig väldigt 🙂

  3. Kul att läsa dina tankar om eWork och tack för en trevlig lunch:-)

    Vet inte varför de har så låga marginaler men det kan som Finansnovis är inne på handla om att försvåra för konkurrenterna, samt övergången till ramavtal. Så länge avkastningen på egna kapitalet (ROE) är hög så är jag inte oroad.

Leave a Reply