Wärtsilä – Finlands stolthet

Jag tänkte här att jag skulle skriva en analys om Wärtsilä, den Finska motortillverkaren som bland annat tillverkar världens största motorer. Jag började göra lite research och insåg ganska snabbt att det som jag ville göra redan var gjort av SpartacusInvest, även om det nu var över ett år sedan. Verksamheten har inte ändrats sedan dess, aktien har gått upp och blivit lite dyrare och analysen är fortfarande gällande.

Det som är intressant är att väldigt många skepp runt i världen kommer att behöva göra omfattande uppgraderingar på grund av miljökrav som kommer att bli gällande från och med 2020. Det betyder att de skepp som inte uppfyller kraven kommer att antingen behöva installera en speciell typ av avgasrening eller alternativt byta hela motorn, ni kan nog gissa vilket som är billigast. Enligt lösa uppgifter jag fått så ska Wärtsilä just nu stå för ca 80% av försäljningen av dessa avgasreningssystem vilket gör att det kanske finns en del tillväxtmöjligheter framöver trots att bolaget knappast är något tillväxtcase.

Har jag någon läsare som är mer insatt i detta än vad jag själv är och kanske kan ge några tankar på detta? Jag tycker själv att det kan vara ett spännande case framöver även om prislappen på 34€ per aktier inte är jättespännande med tanke på en direktavkastning på 3% och ett P/E runt 18. Definitivt ett fint bolag, men knappast billigt i dagsläget. Om vi får en liten dipp i marknaden så kan jag definitivt tänka mig att plocka in Wärtsilä i portföljen, jag lägger den på bevakning tills vidare.

Mvh,
Snåljåpen

3 comments

  1. Hej,
    Ägde Wärtsilä under många år när jag bodde i Finland, fram till 2003. Varit ett kvalitetsbolag i eviga tider och en pålitlig utdelare, dessutom ofta med extra dividender. Orsaken till detta var åtminstone tidigare ägarstrukturen. Många gamla Finlands- svenska släkter och stiftelser med avkastning som huvudsaklig inkomst och med representanter i styrelsen gjorde att utdelningen alltid prioriterades. Detta i kombination med det du beskriver torde bidra till en stabil framtid och bra investering.

Leave a Reply